Lista akcji

Bakalie w kuchni (ale nie w cieście)


Czas trwania: od 2012-03-08 do 2012-04-08
Akcję założył:
Szymon Podsumowanie akcji
35normal iscjq9t5vvxxzx0nprfaftxw9uexqgzz

Wszelkiej maści orzechy i owoce suszone warto mieć zawsze pod ręką. To nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa przekąska, pełna wartości odżywczych.

Poniżej krótki i stronniczy przegląd zalet bakalii:

Orzechy pozytywnie wpływają na pamięć i serce. To najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Zawierają l-argininę, mają sporo witaminy E, kwasu foliowego oraz tłuszczów, obfitujących w nienasycone kwasy tłuszczowe o właściwościach przeciwzakrzepowych i obniżających poziom tzw. złego cholesterolu we krwi. Orzechy to także bardzo dobre źródło potasu, żelaza, cynku, witamin z grupy B, fosforu i magnezu.

Figi zawierają najwięcej błonnika ze wszystkich bakalii, mają sporo cynku, są dość dobrym źródłem wapnia, żelaza i magnezu. Dzięki właściwościom antybakteryjnym są pomocne w leczeniu i profilaktyce wrzodów żołądka.

Morele to bardzo dobre źródło żelaza. W składzie mają również sporo beta-karotenu, który przeciwdziała zmianom nowotworowym w organizmie. Poza tym są dość dobrym źródłem potasu - pierwiastka odpowiedzialnego za regulację ciśnienia krwi i usuwanie nadmiaru wody z organizmu..

Daktyle to owoce bogate w potas, miedź, żelazo i magnez, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Zawierają sporo boru, dzięki czemu łagodzą objawy menopauzy i zapobiegają osteoporozie.

Rodzynki zawierają wapń oraz bor, a także magnez i witaminy z grupy B, pomagają więc w utrzymaniu koncentracji. Zawarte w rodzynkach witaminy C oraz E, oraz potas, cynk i żelazo poprawiają pracę serca i wygląd skóry oraz podnoszą odporność.

Tradycyjne skojarzenia z bakaliami to słodkie wypieki i święta, choć spectrum ich zastosowań w kuchni jest zdecydowanie szersze.

W ramach akcji 'Bakalie w kuchni' zapraszam do dodawania przepisów z wykorzystaniem bakalii, ale tylko na potrawy serwowane na śniadania / obiady / lunche / kolacje, z wyłączeniem ciast, ciasteczek i innych słodyczy.

Zasady:
  • Można dodać po kilka wpisów z jednego bloga.
  • Nie można dodawać wpisów napisanych przed rozpoczęciem akcji.
  • Dodane wpisy wymagają akceptacji przez koordynatora akcji.
  • Wymagane jest wklejenie banerka akcji pobranego ze strony akcji.
  • Wpis musi zawierać zdjęcie potrawy.

Przeczytaj regulamin konkursu.

44 uczestników
Szymon
Siaśka
gruszka
agatagy
mysza
dorota20w
KasiaB
evergreen
jelka
Cytrynowy Gaj
mopswkuchni
Kaś
Gosia Oczko (zemfiroczka)
dariaanna
mlodaweganka
Paulina Nosek
chocolatier0712
Patrycja (mikimama)
Josia
Koper
juliapaulette
Zdrowe Odżywianie
ciast-prast
Gabka
beetle
Carunia
jasmine
Magdalena
bartoldzik
sowa_nie_sowa
wmapacy
AbcMojejKuchni
kabamaiga
acia1065
dybka
przejs
BiteDelite
Nieśka
tasyfa
gukinga
Cucina
belgia od kuchni
Aga w kuchni
Aaagataaa1
Pogaduszki:
  • Szymon
    Szymon | 4 lata temu
    @Koper: Udział w akcji jest dobrowolny, to nie wyścig z czasem. Poza tym, zanim bylas uprzejma wstawic ten wpis, przepis zostal dodany.
  • Koper
    Koper | 4 lata temu
    Czy ten przepis nie spełnia wymogów akcji? http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/03/pesto-z-suszonymi-pomidorami.html Już prawie 3 tygodnie czeka na akceptacje. Baner jest od początku, a w pesto są orzeszki piniowe
  • Szymon
    Szymon | 4 lata temu
    Nie miałem pojęcia, że swiat jest tak zestresowany, mega lol :-)
  • KasiaB
    KasiaB | 4 lata temu
    tak jak napisałam - tzeba było zrobić albo pojedynczą akcję albo krótsze...
  • KasiaB
    KasiaB | 4 lata temu
    @Szymon: przepraszam bardzo .. ale moim zdaniem Cię przerosła.. powinieneś zdawac sobie sparwę, że jako organizator akcji jesteś za nią odpowiedzialny. Skoro brak Ci czasu to jej nie robisz.. czekanie tygodniami na akceptację przepisów jest niepoważne
  • Szymon
    Szymon | 4 lata temu
    Weryfikacja przepisó wymaga czasu - bannerów nie ma w 25% dodanych wpisów, w związku z czym każdy - przed odrzuceniem - sprawdzam. Późniejsze dodanie bannera nie ma znaczenia - szanujmy nawzajem swój czas.
  • Szymon
    Szymon | 4 lata temu
    Jak inaczej oceniać dodawanie ciast do akcji Bakalie w kuchni, ale nie w cieście? Albo sałatek z majonezem do akcji bez majonezu?
  • Szymon
    Szymon | 4 lata temu
    Powtórzę wpis z Sałatek: proponuję wyluzować. Może akcja nie przerosła Szymona, ale uczestników?
  • KasiaB
    KasiaB | 4 lata temu
    @KuszenieSukkuba: u mnie niestety podobnie.. chyba Szymona przerosła organizacja akcji.. może zamiast robić kilka winien skupić sie na jednej i krótszej ??
  • Paulina Nosek
    Paulina Nosek | 4 lata temu
    Baner wisi wiele dni już, a przepisy jak nie były do akcji dodane tak nie są. ;<
  • Szymon
    Szymon | 4 lata temu
    Dzieki za pomoc w wyjasnieniach ;-)
  • garyija
    garyija | 4 lata temu
    Faktycznie to proste :D Dziekuje wszystkim
  • Josia
    Josia | 4 lata temu
    Proste. Wystarczy raz to zrobić i szybkoi się załapuje :D sama jeszcze nie wiedziałam jak to zrobić miesiąc temu :D
  • Josia
    Josia | 4 lata temu
    w bloggeru jak masz nowy post i go tworzysz to w lewym górnym rogu masz przycisk nowy post ( w którym piszesz tekst) a obok html. Naciskasz przycisk html i pojawia Ci się tekst zapisany kodem. I tam wstawiasz pobrany kod z banera :)
  • KasiaB
    KasiaB | 4 lata temu
    @garyija: musisz to zrobic pod htmlem
  • garyija
    garyija | 4 lata temu
    jak kopiuje kod i wklejam pod txt na blogu nie pojawia sie baner tylko kod ktory wkleilam
  • Josia
    Josia | 4 lata temu
    po lewej stronie pod zdjęciem banera jest "tabliczka" dodaj baner akcji... Nalezy tam kliknąć i skopiować kod html a następnie wkleić go na bloga :)
  • garyija
    garyija | 4 lata temu
    proszę o pomoc, jak dodać banner? wiem ze moge zapisać jako zdjęcie i wkleić, ale wtedy nie bedzie odsyłać do akcji.
Aga w kuchni
Aga w kuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Aga w kuchni
Szpiankowe roladki

Szpiankowe roladki 76

0
dybka
dybka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
taka to dybka
Wiosenna sałatka ziołowa

Wiosenna sałatka ziołowa 121

0
kabamaiga
kabamaiga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
sto kolorów kuchni
Pesto z rukoli

Pesto z rukoli 120

0
Siaśka
Siaśka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
U Siaśki
134. 29/50

134. 29/50 115

0
Siaśka
Siaśka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
U Siaśki
(bez tytułu)

(bez tytułu) 117

0