Lista akcji

Czas Na Gęsinę


Czas trwania: od 2011-11-10 do 2011-12-18
Akcję założyła:
Nieśka Podsumowanie akcji
64normal 6rshk7hqx7fvmbt8f0wfr35ip0getazz

Listopad to miesiąc, w którym obok dyni zaczyna królować gęś. Z tego, co wiem, to już po raz trzeci prowadzone są obchody 11 listopada – Dzień Świętego Marcina i Święto Niepodległości. Staropolska tradycja odżywa, a Polacy coraz częściej doceniają wartościową i zdrową gęsinę. Niestety wciąż więcej gęsi eksportujemy niż sami zjadamy. Myślę, że tkwi w tym pewien paradoks i warto byłoby to zmienić (im większe będzie na nią zapotrzebowanie, tym będzie łatwiej dostępna i tańsza). Doceńmy, co nasze! :) Zdaję sobie sprawę, że dla wielu z Was zdobycie gąski może być trudne, ale może macie jakieś przepisy babci, mamy, cioci czy wujka, którymi chcielibyście podzielić się ze światem albo własne pomysły na to mięso? Stworzymy zbiór przepisów, które będzie łatwo znaleźć, gdy nie będziemy mieli pomysłu, a w głowie kołatać nam będzie pytanie: „Co z tą gąską?” :) Aha, przepisy mogą być z każdego czasu i nie muszą mieć zdjęcia, chociaż wiadomo, że piękne uwiecznione gęsie piersi, nóżki lub skrzydełka są mile widziane;). Wśród zaangażowanych wylosuję nagrodę niespodziankę.

Zasady:
  • Można dodać po kilka wpisów z jednego bloga.
  • Można dodawać wpisy napisane przed rozpoczęciem akcji.
  • Wymagane jest wklejenie banerka akcji pobranego ze strony akcji.
  • Wpis musi zawierać zdjęcie potrawy.
  • Akcja jest konkursem. Durszlak.pl nie jest organizatorem konkursu i nie odpowiada za treść regulaminu oraz za jego przestrzeganie.

10 uczestników
mysza
aronia
acia1065
Nieśka
sisters4cooking
Nina
Krokodyl
dawny_basik
Ojciec Dyrektor
bernika
Pogaduszki:
  • Nieśka
    Nieśka | 5 lat temu
    @czyprakantoni: myślałam właśnie o tym, czy zamówić może można w mięsnych osiedlowych gęś, może to dobra myśl
  • Nieśka
    Nieśka | 5 lat temu
    @czyprakantoni: PRZYPOMINAM UPRZEJMIE, że do akcji przyjmowane są także przepisy bez zdjęć i nie tylko na gęś, ale także na dodatki do niej:) pozdrawiam
  • czyprakantoni
    czyprakantoni | 5 lat temu
    Eee, ale to by było trochę nie teges, tak sobie myślę, nie? Ech, nie kombinujmy. W przyszłym roku z wyprzedzeniem gęs nabędę u mojego ulubionego rzeźnika. A niech spróbuje mataczyć!
  • sisters4cooking
    sisters4cooking | 5 lat temu
    Umieściłam przepis jeszcze raz na blogu i dodałam do akcji :)
  • Nieśka
    Nieśka | 5 lat temu
    @czyprakantoni: ewentualnie proponuje zrobić nowy wpis ze skierowanie linkowym do propozycji które macie:)
  • czyprakantoni
    czyprakantoni | 5 lat temu
    Aaa, Niesiu, pewnikiem tak właśnie jest! Nowy Durszlak może zawierać tylko przepisy od swojego przeobrażenia.
  • Nieśka
    Nieśka | 5 lat temu
    @sisters4cooking: czytaj proszę poniżej:)
  • Nieśka
    Nieśka | 5 lat temu
    @sisters4cooking: a kiedy blog był dodany do durszlaka?
  • Nieśka
    Nieśka | 5 lat temu
    @czyprakantoni: może być też tak, że są to przepisy, które były stworzone jeszcze przed dodaniem bloga do durszlaka i dlatego... To jeśli pasuje przepis - proszę jeszcze raz opublikować:) i się podzielić receptura:)
  • Nieśka
    Nieśka | 5 lat temu
    @czyprakantoni: sprawdzałam na moich przepisach, każdy teoretycznie można dodać, 3 strony są. Sprawdź jeszcze raz:)
  • Nieśka
    Nieśka | 5 lat temu
    @czyprakantoni: hmm to dziwne, bo nie robiłam czasowych ograniczeń. A z tym makro to chyba też mrożona tylko, ale nadzieja, że w sezonie pomyśleli o świeżej:)
  • czyprakantoni
    czyprakantoni | 5 lat temu
    Nawet w Tesco jest gęś, ale mrożona i made in Germany. A wpisu Durszlak nie pozwala mi dodać :( Wyświetla mi 38 ostatnich wpisów, innych nie mogę wybrać.
  • Nieśka
    Nieśka | 5 lat temu
    @Agni: spróbuj w makro albo selgrosie:)
  • Nieśka
    Nieśka | 5 lat temu
    @sisters4cooking: wg mojej akcji możliwe, chyba, że durszlak zatyka coś;)
  • Nieśka
    Nieśka | 5 lat temu
    @czyprakantoni: też tak sobie pomyślałam:) zdrowe to-to jest podobno, a nie ma w sklepach, ale słyszałam, że sieci takie, jak makro, selgros i jeszcze jakieś mają, ale nie pamiętam, czy mrożoną czy świeżą. Sprawdzę to:)
  • sisters4cooking
    sisters4cooking | 5 lat temu
    Chciałam dodać wpis z zeszłego roku i jest to chyba niemożliwe przez modernizację durszlaka :(
  • Agni
    Agni | 5 lat temu
    Wie ktoś, gdzie można w Wawie kupić gęsinę? Mrożonki w klepach są, ale taką świeżą tuszkę bym chciała... Z chęcią bym coś z niej przygotowała ;)
  • czyprakantoni
    czyprakantoni | 5 lat temu
    U nas na Podlasiu tradycja marcinowania jest w ogóle nieznana, więc chciałem trochę ją rozpropagować, bo uważam, że warto. I co? W kraju, w którym hoduje się najwięcej gęsi w Europie, w sklepach są tylko niemieckie mrożonki. A nu jego!
  • Nieśka
    Nieśka | 5 lat temu
    Gęsi są także zabawne, nie tylko zdrowe http://www.youtube.com/watch?v=Rk6ZoSB6FAg&feature=youtu.be
  • Nieśka
    Nieśka | 5 lat temu
    Zapraszam, będzie nagroda:)
  • Nieśka
  • Nieśka
  • Nieśka
  • Nieśka
    Nieśka | 5 lat temu
    gąski, gąski do domów:P!