Lista akcji

Ogólnopolski Dzień Chorych na Raka Trzustki


Czas trwania: od 2014-11-13 do 2014-11-14
Akcję założyła:
wiszniówka
84normal 445xlkxrkucf7zkvnatlpkxhhytyagzz

Chciałabym zachęcić Was do udziału w akcji “ Ogólnopolski Dzień Chorych na Raka Trzustki”, Inicjatywa ta jest częścią obchodzonego w tym roku po raz pierwszy Światowego Dnia Chorych na Raka Trzustki, który odbędzie się 13 listopada. Realizują ją organizacje pacjentów i rodzin chorych na raka trzustki. Akcja ma na celu zwiększenie świadomości społeczeństwa na temat tej choroby. W ramach akcji zaplanowanych jest szereg działań edukacyjnych i informacyjncyh. O raku trzustki mówi się coraz głośniej za sprawą śmierci znanych osób, dotkniętych tą chorobą: Steve'a Jobsa, Patricka Swayze i Anny Przybylskiej. W dniu akcji, czyli 13 listopada, zostanie uruchomiona specjalna strona informacyjna: www.twojatrzustka.pl.

Rak trzustki długo nie daje o sobie znać, a zbyt późne jego wykrycie nie daje większych szans na wyzdrowienie. Dlatego chciałabym zaprosić Was do włączenia się w tą inicjatywę szerzenia wiedzy o przyczynach i profilaktyce raka trzustki. Nie bez znaczenia jest tutaj dieta: spożywanie nadmiernej ilości tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, mięsa oraz węglowodanów sprzyja rozwojowi tej choroby. Główną przyczyną stanów zapalnych trzustki jest nadmierne picie alkoholu oraz palenie papierosów.
Chronić przed rakiem może dieta bogata w błonnik i wielonasycone kwasy tłuszczowe, które są obecne m.in. w rybach i olejach roślinnych.
Zachęcam Was zatem do przygotowania dań, które wpisują się w profilaktykę choroby.

Do akcji można zgłaszać: dania bezmięsne, bogate w błonnik, czyli zawierające warzywa i owoce, rośliny strączkowe i produkty z pełnego ziarna. Warto zwrócić szczególną uwagę na użycie tych warzyw i owoców, które zawierają w sobie antyoksydanty. Są to m.in: pomidory, fasola, papryka, szpinak, brokuły, czerwona kapusta, zielony groszek, granaty, żurawina, czarna porzeczka, aronia i wszelkie cytrusy. Ponadto dania powinny zostać przyrządzone bez tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, za to z użyciem olejów roślinnych.

Akcja trwa tylko jeden dzień: 13 listopada.

Zasady:
  • Można dodać po kilka wpisów z jednego bloga.
  • Można dodawać wpisy napisane przed rozpoczęciem akcji.
  • Dodane wpisy wymagają akceptacji przez koordynatora akcji.
  • Wymagane jest wklejenie banerka akcji pobranego ze strony akcji.
  • Wpis musi zawierać zdjęcie potrawy.

13 uczestników
MAgda
Shabbyeat
Agusiowe Gotowanie
Danusia
wiszniówka
jazzowesmaki
klaudyna.moscicka
smak-rozpusty-u-kapusty
inkarasz
zizz
truetastehunters
dagooshya
dariozka91
Pogaduszki: