Lista akcji

Poszukiwanie smaku – kuchnia podlaska, kuchnia kultur i regionów


Czas trwania: od 2016-06-05 do 2016-07-05
Akcję założyła:
www.zyjezebyjesc.pl Podsumowanie akcji
28normal osmujpyohbanrhz6rurkzlyycylhnwzz

Do różnorodności podlaskich potraw przyczyniały się kwestie religijne i warunki klimatyczno-geograficzne. Bliny w kulturze prawosławnej są potrawą świąteczną związaną z obchodami maselnicy i wypieka się je z mąki, natomiast w okolicach Suwałk i Sejn smaży z tartych ziemniaków i faszeruje mielonym mięsem. Tatarzy sprowadzili na te tereny doskonałe pierogi i kołduny, które Białorusini i Ukraińcy wkrótce zaczęli smażyć i piec. Także doskonały barszcz buraczany określa się różnymi nazwami i przyrządza z odmiennych składników. Tylko Litwini pozostali wierni swojej boćwinie, na bazie której powstały znakomite chłodniki. Jeden produkt pozostaje niezmienny: to ziemniak, niekoronowany król podlaskich stołów. Pokochały go (często z konieczności) wszystkie kultury, wzbogacając swoje tradycje o potrawy nie tylko pożywne, ale i wyjątkowo smakowite. Nawet kuchnia żydowska zapożyczyła babkę podlaską, wprowadzając ją jako kugel do zestawu dań szabasowych.

Kontrastująca kuchnia podlaska zainspirowała mnie do zainicjowania akcji kulinarnej. Zapraszam więc do przygotowania tradycyjnych, ale też nowoczesnych i nowatorskich wersji tradycyjnych dań z najbardziej popularnymi składnikami kuchni podlaskiej, takimi jak: ziemniaki, połączenie ryb i grzybów, grzyby suszone i marynowane, kiszone ogórki i kapusta, mąki, soczewica, groch, twaróg, sery korycińskie, masło, dziczyzna, kumpiak, kindziuk, półgęski, wędzonki, miód, ale też mak, a także jałowiec oraz głóg, czarne jagody, kminek, czarnuszkę i inne świeże zioła.

Autorów 5-ciu najciekawszych przepisów otrzyma ode mnie zestawy włoskich haftów do aranżacji zdjęć kulinarnych.
Inspirację znajdziecie też w cyklu moich wpisów poświęconych poszukiwaniu smaku na Podlasiu na www.zyjezebyjesc.pl w zakładce poszukiwanie smaku.
Zapraszam do udziału w akcji!

Zasady:
  • Można dodać po kilka wpisów z jednego bloga.
  • Nie można dodawać wpisów napisanych przed rozpoczęciem akcji.
  • Dodane wpisy wymagają akceptacji przez koordynatora akcji.
  • Wymagane jest wklejenie banerka akcji pobranego ze strony akcji.
  • Wpis musi zawierać zdjęcie potrawy.
  • Akcja jest konkursem. Durszlak.pl nie jest organizatorem konkursu i nie odpowiada za treść regulaminu oraz za jego przestrzeganie.

8 uczestników
www.zyjezebyjesc.pl
Bożena
emiko
Badylarka
kryzysowy kucharz
Di gotuje
olka
Make-Life-Green
Pogaduszki: