Akcja kulinarna: Sposób na dynię 2015

Opis akcji
Dynia należy do roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych a jej najpopularniejsze odmiany to: Piżmowa, Hokkaido, Acorn, Makaronowa, Figolistna, Baby Boo i Mesa Queen.
Owoce dyni są bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawiera sporą ilość cynku, potasu, wapnia, fosforu, B-karotenu i witamin z grupy B.
Jest zalecana do spożycia ze względu na właściwości odkwaszające i wzmacniające układ odpornościowy. Warto ją spożywać podczas leczenia nadciśnienia.
Dynię można stosować do faszerowania, grillowania, pieczenia. Świetnie komponuje się również jako zamiennik ziemniaków czy makaronów. Można również ją stosować do konfitur, kompotów i deserów.
Kojarzona jest przede wszystkim z Halloween, jako ozdoba. Można jednak przyrządzić z niej bardzo dużo potraw – zarówno na słono jak i na słodko.
Serdecznie zachęcam do dzielenia się przepisami na dania z użyciem dyni.
- Można dodać po kilka wpisów z jednego bloga.
- Nie można dodawać wpisów napisanych przed rozpoczęciem akcji.
- Dodane wpisy wymagają akceptacji przez koordynatora akcji.
- Wymagane jest wklejenie banerka akcji pobranego ze strony akcji.
- Wpis musi zawierać zdjęcie potrawy.
143 uczestników