Blogerzy radzą

21 dni temu

Uczyć trzeba się od najlepszych. Wtedy wiadomo, że ciasto się dopiecze, mięso nie przypali, a w zupie krem nie będzie grudek. Blogi to niewyczerpalne źródło porad i inspiracji. Zajrzeliśmy do naszych blogerów i poszukaliśmy sprytnych trików, które warto zastosować w kuchni!

 

Diana Rusiłowicz digotuje.pl

Sekretem dobrze upieczonego, aromatycznego mięsa jest odpowiednie jego doprawienie, a właściwie – zamarynowanie. Składniki na marynatę można komponować samodzielnie, jednak czasem, gdy brakuje nam pomysłu, warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu, który nie przewiduje wykorzystywania rzadko spotykanych przypraw czy skomplikowanych dodatków. Świetnym rozwiązaniem jest marynata czosnkowo-śliwkowa, która nadaje się do karkówki, ale doskonale podkręca też smak kurczaka. Na 500-600 g mięsa potrzebujemy 1/4 szklanki oleju, 3 łyżek płynnego miodu, 2 łyżek octu balsamicznego, 5 łyżek powideł śliwkowych, 4 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, 1 łyżeczki skórki z cytryny oraz odrobiny soli i pieprzu do smaku. Wszystko mieszamy i nacieramy mięso!

 

Daria Diering-Kurdyk trufelkowo.blogspot.com

Kto nie lubi pizzy? Cisza. Nic dziwnego, bo to włoskie danie smakuje niemal każdemu – dlatego, że można je przyrządzać z takimi składnikami, na jakie mamy ochotę. Podstawę stanowi jednak ciasto. Dobrze przygotować je ze sprawdzonego przepisu, wówczas za każdym razem będziemy skazani na kulinarny sukces. Do 3 szklanek przesianej mąki dodać po 1/2 łyżeczki soli i cukru, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 kostki pokruszonych drożdży oraz 1 szklankę ciepłej wody. Całość zagniatamy tak, aby otrzymać możliwie najbardziej elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste, podsypmy je mąką. Następnie wykładamy uformowany placek na natłuszczoną i posypaną mąką blachę z piekarnika, a brzegi smarujemy jajkiem. Pieczemy z dodatkami (pamiętajmy o sosie!) 10-12 min w temp. 230°C.

 

Po więcej porad zapraszamy do "Skarbnicy trików" w magazynie drukowanym DURSZLAK