Drinkowe „must try” na Dzień Singla

3 miesiące temu

 

Popularne Święto Zakochanych właśnie dobiegło końca, lecz tuz za nim cichutko przebiera nóżkami Dzień Singla, który z roku na rok zdobywa coraz więcej fanów. Choć oba święta ze sobą rywalizują, jest jednak coś, co je łączy! Niezależnie od tego, czy rozczulasz się na widok słodkich giftów i dekoracji dla zakochanych, czy z dumą szerzysz filozofię „walentynkowego sceptycyzmu”, możesz celebrować te okazje w bardzo podobny sposób. Stock Polska prezentuje niezbite… przepisy na to, że wymyślne i proste w przygotowaniu drinki uprzyjemnią każde święto!

Walentynki i Dzień Singla to święta, które wypadają w kalendarzu dzień po dniu. Właściwie Dzień Samotnych Serc nie wyróżniałby się tak bardzo, gdyby nie coroczne Święto Zakochanych. To dwa znacznie różniące się od siebie święta a jednak tak samo dobre okoliczności na przygotowanie czegoś wyjątkowego dla siebie… lub dla dwojga. Słodkie, z odrobiną goryczki, wytrawne i kolorowe trunki doskonale sprawdzą się podczas celebracji takich okazji. Sprawdź zatem naszą listę drinków „must try” na Walentynki i Dzień Singla!

 

NIGHT EXPEDITION

Szkło: typ whisky

Składniki: 40ml Amundsen wódka, 20ml syrop waniliowy (opcjonalnie łyżeczka cukru waniliowego), 10ml sok z limonki
i jagody.

Metoda wykonania: W kubku shakera rozgniatamy dwie łyżki świeżych jagód. Poza sezonem możemy użyć jagód mrożonych lub konfitury jagodowej. W przypadku konfitury należy dodać więcej soku z limonki. Do shakera dodajemy pozostałe składniki
i wypełniamy shaker lodem. Wstrząsamy energicznie przez kilkanaście sekund. Zawartość shakera cedzimy do schłodzonego kieliszka. Do drinka wrzucamy kilka jagód.

Autorzy: barmani THE ROOTS

MISS PEPPER

Szkło: typ whisky

Składniki: 40ml Żołądkowa De Luxe z pieprzem, 30ml sok z cytryny, 80ml sok żurawinowy, maliny.

Metoda wykonania: wszystkie składniki dokładnie mieszamy i serwujemy na kruszonym lodzie, dekorujemy świeżymi malinami.

ICEBREAKER

Szkło: typ whisky

Składniki: 40ml Amundsen wódka, 20ml sok
z limonki, 20ml syrop cukrowy, 1 kropla Angostura bitters, 4 krople Amol, białko jajka.

 Sposób przygotowania syropu cukrowego: do garnka wsypujemy 2 szklanki cukru i dodajemy szklankę wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 2 minuty aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie zestawiamy
z ognia i studzimy.

Metoda wykonania: Na początku wlewamy białko jajka do shakera, dodajemy odrobinę soli. Należy pamiętać, aby kubki shakera były suche, w innym przypadku białko się nie ubije. Zamykamy shaker i energicznie wstrząsamy białko przez kilkanaście sekund. Otwieramy shaker i dodajemy resztę składników. Następnie wypełniamy shaker lodem, zamykamy go i energicznie wstrząsamy wszystkie składniki. Przygotowujemy szklankę i wypełniamy ją lodem. Przecedzamy zawartość shakera i wlewamy do szklanki z lodem. Ozdabiamy skórką z cytryny.

Autorzy: barmani THE ROOTS

 

BACK IN BLACK

Szkło: koktajlowe

Składniki: 40 ml Żołądkowej Gorzkiej z Czarną Wiśnią, 30 ml espresso, 5 ml Triple sec.

Metoda wykonania: espresso, wódkę Żołądkowa Gorzką z Czarną Wiśnią
i Triple Sec shakujemy z lodem. Podajemy w szkle do martini lub whiskówce.

 


EASY LOVER

Szkło: long

Składniki: 40 ml Żołądkowej Gorzkiej z Czarną Wiśnią, 40 ml soku jabłkowego, Top Up Ginger Ale.

Metoda wykonania: wszystkie składniki wlewamy do wysokiej szklanki
z lodem i mieszamy, dekorujemy cząstkami cytryny.

 

 

***

O Stock Polska

Wiodący producent wódek czystych i alkoholi smakowych, drugim największymproducentem alkoholu w Polsce. Flagowe marki, takie jak Żołądkowa Gorzka od lat zajmują czołowe pozycje w swoich kategoriach i są doceniane nie tylko przez polskich konsumentów ale również nagradzane w licznych prestiżowych, międzynarodowych konkursach. Stock Polska stanowi ważną część międzynarodowej grupy Stock Spirits Group. Specjalność Stock Polska to zarówno alkohole smakowe: Żołądkowa Gorzka, Lubelska, Saska oraz dynamicznie rozwijany portfel wódek czystych, w którym znajdują się Żołądkowa de Luxe, Stock Prestige, Amundsen, Orkisz, a także wódki Żubr i 1906.