Drób w diecie

4 miesiące temu

Czy w kurczakach są antybiotyki? Czy GMO z paszy przechodzi do mięsa? Czy warto kupować mięso pakowane?

Warsztaty

W studiu Cook Up odbyły się wyjątkowe warsztaty dla blogerów i dziennikarzy na których mogliśmy się dowiedzieć, jak przygotować drób w smaczny i bezpieczny sposób. Na temat drobiu narosło ostatnio w Polsce wiele mitów.

A przecież drób to jeden z najchętniej wybieranych przez Polaków gatunków mięs, a jego popularność z  roku  na  rok  rośnie.  Dzieje  się  tak  głównie  za  sprawą  jego  walorów  smakowych  i odżywczych, łatwej dostępności oraz konkurencyjnej ceny. Świadomi  konsumenci  poszukują drobiu bez  antybiotyków.  Niestety  w  świadomości niektórych osób nadal funkcjonują obiegowe opinie o powszechnym stosowaniu u drobiu, zwłaszcza  u  kurczaków  antybiotyków  oraz  antybiotykowych  stymulatorów  wzrostu.  Pojawiają  się  wręcz  głosy,  że  spożywanie  mięsa  drobiowego  może  być  niezdrowe, wywoływać alergie lub wpływać na gospodarkę hormonalną. Doniesienia te mogą oczywiście budzić obawy – zwłaszcza jeśli mięso i  przetwory drobiowe podajemy  naszym  dzieciom. Należy jednak podkreślić, że w zdecydowanej większości przypadków nie mają one żadnego uzasadnienia. Trzeba  wiedzieć,  że  w  Polsce  obowiązuje  zakaz  podawania  antybiotyków  z  wyjątkiem  sytuacji, gdy w stadzie wystąpi choroba. Leczenie prowadzi się wówczas pod ścisłą kontrolą  lekarza weterynarii, a proces ten zawsze musi odbywać się przy zachowaniu okresu karencji dla danego leku.

Wiele osób uważa, że w nowoczesnym chowie drobiu szybki wzrost i osiągnięta duża masa ciała ptaków (zwłaszcza mięśni piersiowych) jest możliwa jedynie poprzez podawanie hormonów przyspieszających wzrost. Stwierdzenie to jest tak często powtarzane i ma tak szeroki zasięg, że nadano mu już nazwę: „Mit hormonów”.

Prawdą jest, że nowoczesny chów drobiu pozwala na uzyskanie w krótkim czasie ptaków o stosunkowo wysokiej masie ciała. Warto jednak wiedzieć, że dzieje się tak wyłącznie dzięki odpowiedniemu doborowi ras ptaków – wyróżniających się intensywnym tempem wzrostu – oraz poprzez zastosowanie odpowiednio zbilansowanej paszy i optymalnych warunków środowiska w chowie. Podawanie ptakom hormonów w jakiejkolwiek postaci nie ma z tym żadnego związku i nie jest stosowane. Dlatego należy wyraźnie podkreślić, że hormony w mięsie drobiowym i wyrobach drobiowych nie występują.

Polacy najchętniej kupują mięso w tradycyjnych sklepach spożywczych, małych firmowych punktach sprzedaży, bądź na bazarach. Wciąż niewielu konsumentów sięga jednak po mięso pakowane dostępne w większych sklepach i marketach. Warto zatem zapoznać się z kluczowymi faktami na temat mięsa pakowanego. Mięso drobiowe jest produktem bardzo wrażliwym na warunki zewnętrzne, zarówno podczas jego pozyskiwania, jak i dystrybucji. Aby mięso kupowane w sklepie było dla klienta bezpieczne, musi być wyprodukowane zgodnie z restrykcyjnymi normami prawnymi. Poza pochodzeniem surowca drobiowego,istotnym elementem pozwalającym na zapewnienie produktom właściwej jakości i bezpieczeństwa jest ich odpowiednie opakowanie. Chroni ono zarówno przed zewnętrznymi zanieczyszczeniami mechanicznymi, jak i mikrobiologicznymi.

Kilka prawd i mitów o drobiu:

  1. Drób hodowany w Polsce nie otrzymuje hormonów ani innych stymulatorów wzrostu
  2. W Polsce istnieje zakaz profilaktycznego podawania antybiotyków u drobiu
  3. Spożywanie drobiu nie powoduje wcześniejszego dojrzewania u dziewczynek
  4. Kurczak ekologiczny nie jest zdrowszy od kurczaka z supermarketu
  5. Karmienie paszami zawierającymi GMO nie ma żadnych konsekwencji dla zdrowia karmionego nimi drobiu oraz konsumentów mięsa drobiowego
  6. Warunki hodowli drobiu w Polsce są obłożone licznymi restrykcjami
  7. Polski drób jest bezpieczny

O tym wszystkim mogliśmy dowiedzieć się m.in. od zaproszonych do studia Cook-up ekspertów: aktorki - Małgorzaty Ostrowskiej-Królikowskiej, dietetyczki - Anny Jelonek i lekarza weterynarii - dr Aleksandra Porady. Jakub Steuermark - szef kuchni - pokazał szereg zdrowych przepisów z wykorzystaniem mięsa drobiowego. Warsztaty "Drób na świątecznym stole" zorganizowała Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza (KRD-IG). Dziękujemy za zaproszenie!

Warsztaty

Warsztaty

Warszaty

Relacja z wydarzenia w formie wideo:

Zachęcamy do odwiedzania strony: www.dobrydrob.pl