Lavazza Filtro Italiano - nowa kawa mielona
 w włoskim stylu

7 miesięcy temu

Czy próbowaliście kiedyś wiśniowej kawy parzonej na zimno? Przyrządzamy ją z kawy Lavazza Filtro Italiano metodą „cold brew” Oto przepis:

lavazza

Wiśniowa kawa parzona na zimno

Składniki: Na 4 porcje

Kawa przygotowana metodą „cold brew”*

  • 850 ml wody
  • 125 ml kawy mokka

Wiśniowa lemoniada

  • 250 g syropu wiśniowego

Sposób przygotowania:

Krok 1. KAWA PARZONA NA ZIMNO

Aby przygotować kawę parzoną na zimno, należy zalać kawę zimną wodą i zostawić na ok. 12 godzin.
Następnie, przefiltrować ją przez papierowy filtr (wcześniej zwilżony i opłukany) za pomocą sitka (korzystanie z sitka o małych lub większych oczkach daje dwa różne efekty końcowe, które różnią się w zależności od preferencji).
Przelać 200 ml uzyskanej kawy „cold brew” i dolać 200 ml wody.
Wlać 150 ml wiśniowej lemoniady do każdej ze szklanek oraz 100 ml kawy zaparzonej na zimno rozcieńczonej z wodą.

Krok 2. WIŚNIOWA LEMONIADA

Wlej lemoniadę w butelce i syrop wiśniowy do dużego słoika i dobrze wymieszaj.
Uzupełnij szklankę pokruszonym lodem i kawałkami żurawiny.
Wlej 150 ml wiśniowej lemoniady i 100 ml rozcieńczonej kawy zaparzonej na zimno do każdej ze szklanek.

* przygotowanie kawy metodą cold brew w domu

  1. Weź naczynie. Najpierw wsyp mieloną kawę, następnie, powoli, dolej słodką wodę.
  2. Dobrze wymieszaj, przykryj naczynie i odczekaj 12 godzin.
  3. Przefiltruj zawartość za pomocą wilgotnego filtra papierowego lub wilgotnego płótna.