Nowy punkt na kulinarnej mapie Warszawy

około miesiąca temu

Każdy początek roku przyzwyczaił nas do czegoś nowego. Raz do tego, że nie ma zimy, raz do tego, że zima zaskoczyła kierowców, jak również do tego, że każdego roku wyrasta w Warszawie coś nowego wartego uwagi.

Początek i cały 2017 r. zapowiada się owocnie ze względu na nowe miejsce, w którym każdy możne nauczyć się gotować albo podszkolić swoje kulinarne umiejętności, jak i zwyczajnie spędzić dobrze czas. Mowa o Studiu Sztuki Kulinarnej, które swe podwoje otwiera na modnej ulicy Burakowskiej w Warszawie.

300

Studio Sztuki Kulinarnej wyrosło przede wszystkim za namową uczestników kursów sushi w Sushi Akademii oraz  chęci otwarcia przed innymi drzwi niekiedy bardzo egzotycznych kuchni, które każdy będzie mógł odtworzyć w domowym zaciszu albo podczas wspólnego gotowania ze znajomymi. Nie zabraknie również kuchni dla tradycjonalistów czy zwolenników robienia wszystkiego od podstaw. W ofercie kursów kulinarnych znalazły się m. in. kuchnia tajska, koreańska, włoska, jak również kuchnia sezonowa oraz przyrządzanie ryb i owoców morza, domowych wędlin i robienie konfitur. Kursy prowadzone są przez instruktorów kulinarnych, wykwalifikowanych szefów kuchni i towarzyszących im asystentów, którzy w każdej chwili gotowi są pomóc gościom.

300

Choć pełnowymiarowe warsztaty kulinarne ruszają z początkiem lutego, Durszlak miał okazję uczestniczyć w kursie pokazowym. W pokazie inauguracyjnym wzięli udział współpracujący ze Studiem kucharze-instruktorzy, a goście – pod ich okiem –mieli możliwość nie tylko spróbowania, ale również ugotowania specjałów prezentowanych podczas spotkania.

Nasz wysłannik był, gotował i dobrze się bawił. Motywem przewodnim warsztatów była kuchnia tajska.

300

Kursy oferowane przez Studio Sztuki Kulinarnej odbywają się w profesjonalnej i nowocześnie wyposażonej kuchni, w której maksymalna, jednorazowa liczba uczestników to 24. Każde stanowisko wyposażone jest w płytę indukcyjną oraz wszelkie akcesoria kuchenne niezbędne do gotowania, a stanowisko prowadzącego wyposażone jest w kamerę, dzięki czemu wszystko można obserwować na ekranie. Kurs prowadzony był przez specjalistę kuchni tajskiej, a reszta kucharzy i asystentów krążyła pomiędzy gośćmi, pomagając i zabawiając rozmową. Wszystko w miłej i sympatycznej atmosferze, okraszonej anegdotami i historiami kuchennymi. Efektem pracy były: pikantna zupa krewetkowa Tom Yum Kung, Gaeng Phed Gai – czerwone curry z kurczaka, ryba w sosie ze słodkiej bazylii Pla Rad Prik oraz, na deser, Bua Loi Chi – pudding kokosowy z tapioką_.

Wielkim plusem dla organizatorów jest to, że  dania przez nich proponowane można odtworzyć bez wielogodzinnego poszukiwania składników i podczas mroźnego, zimowego wieczoru cieszyć się namiastką Tajlandii w domu.

300

Studio Sztuki Kulinarnej to znakomity pomysł dla amatorów, jak i osób zaprawionych w bojach.  Instruktorzy dali się poznać nie tylko jako profesjonaliści oddani temu, co robią, ale także jako osoby z poczuciem humoru i wielką chęcią nauki innych. Oby tak dalej!

Kursy Studia Sztuki Kulinarnej to świetny pomysł na prezent dla osoby bliskiej, jak i samego siebie. Wachlarz kursów i zapisy dostępne są pod adresem internetowym www.studiokulinarne.com oraz do kupienia w firmach prezentowych, takich jak m.in. Wyjątkowy prezent, Katalog marzeń czy Prezent marzeń.