Piknik dawniej i dziś Spotkanie w Domu Wódki przy pl. Teatralnym w Warszawie

3 miesiące temu

 Piknik, jako spożywanie przyniesionego ze sobą jedzenia na świeżym powietrzu, powstał dawno temu. Jego forma różniła się w zależności od regionu, okresu oraz statusu społecznego uczestników ale cel był podobny: spotkanie z rodziną i znajomymi, rozmowy, zabawa i celebrowanie życia. Towarzyszyły mu dodatkowo muzyka, gry i zabawy towarzyskie. W Europie fanami piknikowania są Francuzi, a wzmianki o takich wydarzeniach znajdujemy już w XVII wieku, kiedy to pojawia się zwrot repas a piquenique. Oznaczał on dosłownie spotkanie i spożywanie drobnych porcji jedzenia.  Od nich zwyczaj przejęli Niemcy i Anglicy, gdzie w XVIII wiecznych listach opisywany jest zwyczaj pic-nic’u. Potem stał się on również tematem obrazów przedstawiających sielskie sceny rozbawionych ludzi w parku czy ogrodzie, siedzących na kocu wśród jedzenia w koszach czy na pięknej zastawie.

 W dzisiejszych nieco zabieganych czasach, gdzie często technologia zastępuje bezpośrednie relacje, warto zatrzymać się na chwilę i korzystając z sezonu wybrać się na piknik. Jak się przygotować? Okazuje się to całkiem proste. Na początek warto zadbać o naczynia, koc, obrus oraz  kosz lub torbę.

 W Muzeum Wódki pokazujemy przepiękne kryształowe kieliszki i karafki z XIX i XX w. wraz ze skrzynkami podróżnymi, które były niezbędnym elementem wycieczek piknikowych czy podróży dorożką. Kolekcja jest dowodem na zainteresowanie estetyką prezentowania trunków na stole w domu oraz poza nim. Poza szkłem czy kryształem, ciekawym kierunkiem była produkcja naczyń ze srebra, głównie ze względu na przekonanie o jego bakteriobójczych właściwościach. Galeria srebrnych, zdobionych kieliszków w różnych kształtach i rzeźbionych shakerów pokazuje kunszt ich twórców z przełomu XIX i XX w. Przyglądając się tym wyjątkowym przedmiotom łatwo wyobrazić sobie koloryt oraz atmosferę spotkań tego okresu.

 Kolejny etap to przygotowanie menu. Zasada jest prosta – smacznie i w małych porcjach, aby można było się nimi dzielić na piknikowym obrusie. Warto zadbać o jakościowe produkty,  różnorodność, sięgnąć po sezonowe produkty i nie zapomnieć o napojach.

 Szef restauracji Elixir by Dom Wódki, Michał Szcześniak zaproponował menu oparte na typowo polskich smakach takich jak śledź czy kaszanka ale podanych w lekkiej i świeżej formie, które uzupełnił o grillowane warzywa z hummusem, wykwintną kanapkę oraz sałatkę owocową ze słodką nutą kruszonki. Całość uzupełniają soczyste sezonowe dodatki oraz starannie dobrane nalewki i wódki smakowe, które dopełniają smak tych eleganckich przekąsek.

 Jesteśmy gotowi na piknik. W spotkaniu oczywiście najważniejsi są ludzie i to właśnie dla nich, warto zadbać o jego atmosferę i oprawę.

 

DOM WÓDKI propaguje kulturę polskiego stołu zarówno poprzez jej dokumentowanie i prezentacje żywych historii w Muzeum Wódki jak i tworzenie najlepszych połączeń prawdziwie polskich smaków w restauracji Elixir i koktajlbarze The Roots. Polska jest ojczyzną wódki, która stanowi istotny element rodzimej historii i kultury, dlatego dbamy o jej rozwój. Projekt stworzony przez grupę GOOD FOOD CONCEPT, realizującą koncepty gastronomiczne od 1999 roku. Twórcą i właścicielem jest Piotr Popiński, biznesmen, restaurator oraz jeden z najbardziej doświadczonych ekspertów rynku HoReCa,. Dom Wódki uznany został w 2016 roku przez dziennikarzy BBC za jeden z pozytywnych symboli przemian Warszawy po 1989 r.,  w skład konceptu wchodzą:

Restauracja Elixir by Domu Wódki - najszybszy w historii Polski debiut w prestiżowym Michelin Guide

The Roots bar & more – najlepszy koktajl bar Warszawy według Warsaw Insider (Best of Warsaw 2016)

Muzeum Wódki – pierwsze w Polsce muzeum, ukazujące historię oraz tradycję narodowego trunku Polaków

Festiwal Wódki i Zakąski – pierwsze w Polsce i na świecie międzynarodowe święto wódki

 

 

Biografie: 

Michał Martosz - Dyrektor Muzeum Wódki

Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego na kierunku archeologia. Od 2010 roku związany z pracą w instytucjach kultury i realizacją projektów wystawienniczych, m.in. Muzeum Narodowym w Krakowie, Muzeum Narodowym w Kielcach, Muzeum Historii Żydów Polskich, Muzeum Śląskim, Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku i Muzeum Historii Polski. W latach 2014 – 2017 sekretarz komisji rewizyjnej Stowarzyszenia Żydowski Instytut Historyczny. Pasjonat historii starożytnej i historii Polski, a także piłki nożnej - jako kibic i statystyk.

 Michał Szcześniak – Szef Kuchni Elixir by Dom Wódki

Michał Szcześniak -  jeden z najbardziej utalentowanych Szefów Kuchni młodego pokolenia. Jest absolwentem warszawskiego technikum Hotelarsko – Gastronomicznego na ulicy Majdańskiej w Warszawie.  Swoją przygodę z gastronomią rozpoczął w prestiżowym Hotelu Bristol, następnie z sukcesem prowadził kuchnię w nowopowstającej warszawskiej restauracji Superiore. Swoje umiejętności rozwijał na licznych szkoleniach, u takich  Szefów Kuchni jak Bruno Goussault, Anne Alvarado, czy profesora Harve This’a. Jako członek Narodowej Reprezentacji Polski reprezentował nasz kraj na Gastronomicznej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie oraz w Pucharze Świata w Luksemburgu, skąd powrócił w sumie z trzema brązowymi medalami.

W 2015 roku, jako Zastępca Szefa Kuchni podjął wyzwanie współtworzenia nowatorskiej Restauracji Elixir w Domu Wódki, w oparciu o idee food & vodka pairing. Tym samym stał się współautorem najszybszego w historii Polski debiutu restauracji  w Czerwonym Przewodniku Michelin Main Cities of Europe. Po niespełna dwóch latach objął stanowisko Szefa Kuchni, a Restauracja Elixir już raz trzeci z rzędu została wyróżniona w Czerwonym Przewodniku Michelin.

Paweł Matczak – Menager i Vodka Master w Elixir by Dom Wódki

Absolwent SGGW w Warszawie. Swoją przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczął 16 lat temu pracując w prestiżowych hotelach stolicy m.in. w Hotelu Jan III Sobieski, Courtyard by Mariott czy Hotelu Bonifacio, gdzie zgłębiał zasady oraz standardy pracy hotelu oraz wiedzę dotyczącą alkoholi. Następnie kontynuował swoją karierę jako manager restauracji (Folk Gospoda i Czerwony Wieprz), gdzie kontynuował szkolenia ukierunkowane na towaroznawstwo alkoholowe.

Od 2015 roku współtworzy Elixir by Dom Wódki, gdzie współpracując ściśle z producentami odpowiada również za kartę alkoholi oraz food pairing, który jest autorskim konceptem i wizytówką restauracji razem z ofertą ponad 530 rodzajów wódek i nalewek w Elixir Atelier.

 

Przepis Michała Szcześniaka - Szefa Kuchni restauracji Elixir by Dom Wódki

Śledź w ,,Szubie’’ 

Składniki

śledź filet 500g

jabłko 2szt

wędzony ser Oscypek 70g

jajka 4szt

buraki ćwikłowe 2szt

majonez 100g

cytryna 1szt

czerwona cebula 1szt

jajka przepiórcze 5szt

ogórek kiszony 2szt

szczypiorek 1 pęczek

ocet jabłkowy 100 ml

przyprawy (cukier, sól, pieprz ) 

Sposób przygotowania

Śledzie odsączyć z oleju, zamarynować w skórce z cytryny i pokroić małe kawałki. Jajka ugotować na twardo, delikatnie zetrzeć na tarce przy pomocy dużych oczek. Nieobrane buraki upiec w foli aluminiowej, ostudzić, obrać, zmiksować na gładkie puree, doprawić octem jabłkowym, solą i pieprzem. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w cienkie plastry i zamarynować w zalewie składającej się z octu, cukru oraz wody w proporcjach 1/1/2 przez minimum 2 godziny. Ogórka kiszonego pokroić wzdłuż i zwinąć rulon.  Mus z buraka rozsmarowujemy na dnie naczynia a następnie wszystkie starte składniki, w kolejności: obrane jabłko, wędzony ser Oscypek, jajko. Na wymienione powyżej składniki nakładamy majonez cytrynowy, a następnie śledzia. Jako dekorację oraz dopełnienie smaku wykorzystujemy świeży szczypior, jajka przepiórcze, wcześniej zamarynowane plastry cebuli oraz ruloniki z ogórków kiszonych.

 

 

Smacznego!

 

KONTAKT DLA MEDIÓW

Joanna Turczyk, e-mail: j.turczyk@gfc-grupa.pl, tel. 735-003-007 

www.domwodki.pl • www.restauracjaelixir.pl • www.therootsbar.com • www.festiwalwodki.com • www.muzeumwodki.pl