Polska Smakuje Jakością i QAFP częścią festiwalu kulinarnego „Europa na Widelcu” we Wrocławiu

25 dni temu

Unia Producentów i Przedsiębiorców Przemysłu Mięsnego w maju rozpoczęła kampanię edukacyjno – promocyjną finansowaną z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego pt. „Polska Smakuje Jakością”. Jej przedmiotem jest kulinarne mięso i wędliny wieprzowe wytworzone w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Działania oparte są na organizacji i realizacji road show po Polsce food trucka pod auspicjami QAFP. Food truck 3 czerwca zawita do Wrocławia, by być częścią tegorocznej Europy na Widelcu.

Festiwal kulinarny we Wrocławiu rozrasta się  w imponującym tempie, a w tym roku częścią całego wydarzenia będzie obecność food trucka kampanii Polska Smakuje Jakością. Wrocławianie będą pierwszymi, którzy będą mogli przekonać się o wyjątkowej jakości i doskonałym smaku potraw stworzonych na bazie mięsa i wędlin wytworzonych w systemie QAFP. Kucharze biorący udział w tegorocznej edycji Europy na Widelcu będą przygotowywać potrawy na bazie kulinarnego mięsa i wędlin certyfikowanych w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP.

Menu food truck’a stworzył Jerzy Sobieniak, znany kucharz i promotor zdrowej i opartej na sezonowości kuchni polskiej, pedagog sztuki kulinarnej, znany widzom takich programów, jak choćby „Pytanie Na Śniadanie”. Food truck’owa karta dań skomponowana została na bazie łopatki i schabu wieprzowego, klasycznych kiełbas, m.in. myśliwskiej, suchej krakowskiej oraz kaszanki i salcesonu, a wszystkie produkty sygnowane są znakiem QAFP. To doskonała propozycja polskiego street foodu.

Pierwszego dnia Europy na Widelcu Jerzy wystąpi z pokazem kulinarnym kampanii. Przygotowując sznycel saute z sosem maślanym z tymiankiem w białym winie, będzie opowiadał o schabie wieprzowym i jego  właściwościach. Wrocławianie dowiedzą się jak rozpoznać dobre mięso wieprzowe, co można przyrządzić ze schabu środkowego czy karkowego lub łopatki, czy golonki, a także poznają pewne tajemnice, jak np. smażyć schab aby był soczysty. Jurek przygotuje również stir- fry ze schabu odkarkowego w czosnkowo – miodowej marynacie z majerankiem, gdzie pokaże alternatywne sposoby smażenia, dające niewiarygodną soczystość mięsu wieprzowemu.

Następnego dnia, w niedzielę 4 czerwca, food truck kampanii będzie obecny w Browarze Mieszczańskim na zlocie food trucków „Food O’Clock Festival & Beer O’Clock”.

Polska Smakuje Jakością to kampania, która pozwoli w bezpośredni sposób przekonać Polaków o doskonałej jakości mięsa i wędlin wytwarzanych w systemie QAFP. Ma przyczynić się również do wzrostu świadomości zasad i korzyści ze stosowania tego systemu przez producentów trzody chlewnej i przetwórców.

Zapraszamy wszystkich na festiwal kulinarny Europa na Widelcu. Do zobaczenia!