Przekonaj się, że w kuchni ekologia może iść w parze z ekonomią

4 dni temu

Certyfikowana żywność ekologiczna jest droga, a na pewno droższa od tej, która takich oznaczeń nie posiada, dlatego kupowanie jej może wydawać się zbytkiem lub nawet oznaką snobizmu. Czy można zatem jeść ekologicznie, a jednocześnie ekonomicznie? Monika Mrozowska w swojej najnowszej książce „Ekonomiczna Ekologiczna Kuchnia” udowadnia, że można i zachęca do kupowania lokalnych produktów, z których można wyczarować cuda za rozsądną cenę!

„Na zdrowiu nie oszczędzamy" takie hasło w kontekście prawidłowego odżywiania pojawia się często. Dlatego zdrowa, ekologiczna kuchnia kojarzy się z artykułami z wyższej półki. Zakup żywności w specjalnych sklepach ekologicznych może być postrzegany jako luksus, na który nie wszyscy mogą sobie pozwolić. Jeżeli jednak zdecydujemy się nie tylko na incydentalne, ale na regularne spożywanie ekologicznych dań, powinniśmy rozważyć zakupy w przydomowych sklepach i korzystać z niecertyfikowanych produktów. Przecież w zdrowym odżywianiu przede wszystkim chodzi o regularność, dlatego w dłuższej perspektywie bardziej nam się to opłaca.

Jaki sposób na zdrowe odżywianie ma Monika Mrozowska?

  1. Kupujmy to, co jest świeże, nie róbmy zapasów.
  2. Korzystajmy z warzyw i owoców, które w danym sezonie i miejscu są dostępne od ręki. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że produkty nie zawierają szkodliwych konserwantów, jak to ma często miejsce w przypadku produktów przywożonych z drugiego końca świata.

Przepisy opracowane przez Monikę Mrozowską w książce „Ekonomiczna Ekologiczna Kuchnia” bazują na prostych składnikach, dostępnych w pobliskim sklepie, a nie w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością.

Jeśli po przygotowaniu posiłku zostały niespożytkowane resztki, a przecież jedzenie nie powinno się marnować, skorzystaj z podpowiedzi Moniki Mrozowskiej. Dzięki jej przepisom, dowiesz się jak z produktów ogólnodostępnych oraz resztek, które pozostały w lodówce przygotować pyszne dania.

W książce znalazła się również lista niedrogich nieprzetworzonych produktów wysokiej jakości, łącznie z orientacyjnymi cenami za 1 kg lub 1 litr, które później posłużyły autorce do przygotowania 65 przepisów. 

Od dziś zdrowa, smaczna i ekonomiczna kuchnia stoi przed wami otworem!

Monika Mrozowska – aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana. Od wielu lat proponuje zdrowe i smaczne potrawy widzom programu „Dzień Dobry TVN”. Autorka i współautorka książek kulinarnych – m.in. Uczta dla dwojga, Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennieSłodko zdrowo świątecznie. Wegetarianka. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.

„Ekonomiczna Ekologiczna Kuchnia”

Data premiery: 11 października 2017 r.

Książka dostępna na stronie www.ksiegarnia.zwierciadlo.pl

Cena: 39,90 zł

Ponieważ nie należy obiecywać na wyrost, coś dla nieprzekonanych: oto jeden z przepisów na obiad dla czterech osób, którego koszt wynosi zaledwie 9 zł. Prosty i szybki do wykonania, a efekt – apetycznie wyglądający, naprawdę pyszny i zaskakujący.

Tarta Z MĄKI RAZOWEJ

4 porcje

•••••••••••••••••

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej razowej graham • ok. 50 gr
  • 70 gr masła • ok. 1 zł
  • 2 łyżki śmietany • ok. 50 gr
  • 1 duży pomidor malinowy • ok. 2 zł
  • 1 ząbek czosnku • ok. 25 gr
  • 8 liści bazylii • ok. 1 zł
  • 50 g sera cheddar • ok. 2 zł
  • 150 g mozzarelli w małych kulkach • ok. 2 zł 40 gr
  • kilka listków bazylii do przybrania • ok. 50 gr
  • 1/3 łyżeczki soli • ok. 5 gr
  1. Mąkę pszenną razową przesiewamy do miski. Dorzucamy pokrojone masło, sól i śmietanę i szybko zagniatamy. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.
  2. Następnie rozprowadzamy palcami ciasto na dnie formy do pieczenia tarty i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C (góra/dół, termoobieg) na 15 minut.  
  3. Pomidor miksujemy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i poszatkowaną bazylią. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  4. Na podpieczone ciasto wylewamy masę ze zmiksowanego pomidora, posypujemy startym serem cheddar i układamy kulki mozzarelli.
  5. Pieczemy jeszcze 10 minut w piekarniku w tej samej temperaturze. Gotową tartę ozdabiamy świeżą bazylią.

P.S. jeżeli po przygotowaniu tarty zostanie trochę ciasta, można z niego zrobić razowe ciasteczka.