Sok pomarańczowy Fortuna - porcja witamin zimą

3 miesiące temu

Soczysty, słodki miąższ, energetyczny kolor, ożywczy zapach – pomarańcze nie bez powodu są jednymi z najbardziej popularnych i lubianych owoców. Z ich dobroczynnych właściwości możemy korzystać każdego dnia. Wystarczy sięgnąć po sok pomarańczowy Fortuna, by poczuć orzeźwiający, wyśmienity smak, a organizmowi dostarczyć porcję witamin.

 

Pomarańcze pochodzą z Chin i wschodniej Azji.

Słodkie pomarańcze zostały wymienione w chińskiej literaturze w roku 314 p.n.e. W 1987 roku drzewa pomarańczy okazały się najczęściej uprawianymi drzewami owocowymi na świecie. Są powszechnie uprawiane w klimatach tropikalnych i subtropikalnych. Owoc z drzewa pomarańczy może być spożywany jako świeży lub przetworzony w postaci soku. W 2012 roku słodkie pomarańcze stanowiły około 70% produkcji owoców cytrusowych.

Pomarańcza jest znakomitym źródłem witaminy C. Warto je jeść z błonkami oddzielającymi cząstki owocu - są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. 

A jakie jeszcze cenne składniki, oprócz witaminy C zawiera sok Fortuna? Witaminę B9, czyli kwas foliowy. Jej działanie jest nie do przecenienia, ponieważ bierze ona udział w syntezie kwasów nukleinowych, które są budulcem naszego DNA. Niestety, zazwyczaj dostarczamy jej zbyt mało, dlatego, jeśli możemy w łatwy i przyjemny sposób uzupełnić jej braki, warto z tego skorzystać.

 

Uwaga! Od października 2016 r. soki Fortuna są dodatkowo dostępne w plastikowych butelkach PET. Sok pomarańczowy Fortuna jest dostępny w opakowaniach jednolitrowych, w sugerowanej cenie detalicznej 2,99 złotych zarówno za sok w butelce, jak i w kartonie.