Forum

Eko czy zdrowo?

Obserwuj wątek
Wiech

Wiech

5 wpisów
Wiech
Wiech
około 3 lata temu cytuj

Ciągle słyszę "eko żywność to..", "bio produkty to...".
Chcę wrzucić temat, bo jest to dla mnie bardzo interesujące. Co jest zdrowe? Eko, bio, dietetycznie?
Na początek zapraszam Was do przeczytania artykułu z Polityki (nr 29 z lipca tego roku) "Ekościema" (link do skrótu: http://www.polityka.pl/kraj/1549369,1,mity-i-kity-zdrowej-zywnosci.read
Będę wdzięczny za Wasze opinie.
Temat również wrzuciłem na moją stronę: https://www.facebook.com/Kuchnia.bez.chemii

Jakub.J
Jakub.J
około 3 lata temu cytuj

Zdecydowanie wolę zdrowo niż "eko". Mam ten komfort, że mam dostęp do naturalnej, "wiejskiej" żywności z ogródka, warzywa nawożone w naturalny sposób, itd. Różnica między tym, a "chemią" jest spora, co więcej, jest różnica, między tą naturą, a ewidentnie sztucznym "eko". W pełni zgadzam się z wymową artykułu, nie dajmy się nabrać. Potężne lobby "ekologiczne" stworzyło mit, aby zarabiać krocie, chociaż sami rolnicy i przetwórcy nic z tego nie mają. To podobnie jak z Fair Trade, gdzie producenci dostają 1-10 procent tego, ile zarabiają na tym handlowcy. Łupienie naiwnych, nic więcej. Nawet w krajach, gdzie ta "eko-propaganda" sprawiła największe spustoszenie, jak Niemcy, Dania, Szwajcaria, ludzie się powoli nawracają, na prawidziwie naturalną, lokalną, "wiejską" żywność, od tej sztucznej, pseudo-ekologicznej. Nie mówie absolutnie, aby tego nie używać i nie kupować, ale robić to z głową. Te rzeczy, które nie rosną w Polsce, jak kakao, herbata, banany, o ile cenowo są zbliżone do klasycznych produktów, dobrze byłoby kupować, ale nie patrzeć też, czy to Fair Trade czy inne oszukaństwo. Z FT też należy tak robić, nie ignorowac kompletnie, nie wierzyć i nie popierać, ale robić z głową. Znam 1-2 produkty, absolutnie rewelacyjne jakościowo i w dobrej cenie, które są FT i które z chęcią kupuję, o ile są dostępne. Pamiętajmy, że powinien liczyć się produkt, stosunek jakości do ceny, a nie jakieś ideologiczne pierdoły typu "poprawianie świata, niedoli wyzyskiwanych". To pic na wodę, na którym najbardziej zarabiają ci, którzy te mity tworzą.

escreo
escreo
około 3 lata temu cytuj

Hej. Nie jestem specem od zdrowego żywienia, ale staram się, aby w mojej kuchni było ono jak najmniej chemiczne. Czytam już nałogowo wszystkie etykiety, informacje na produktach i analizuję ich skład. Wiem, że w dzisiejszych czasach nie da rady wyeliminować wszystkiego co szkodliwe. Najlepiej to chyba byłoby robić wszystko samodzielnie, ale dnia by brakło:) W każdym razie staram się robić to co mogę np. chleb, czasem jakąś wędlinę. Eliminuję wszystko co sztuczne. Zwracam uwagę także na "drobnostki" jak np. przyprawy, w których niestety jest też czasem chemia. Obecnie jestem zwolenniczką tych www.najlepszeprzyprawyswiata.pl Te są bez tych wszystkich "szkodliwości" :)

Milly4884
Milly4884
prawie 3 lata temu cytuj

Moim sposobem na zdrowe odżywianie jest przede wszystkim wytwarzanie jak największej liczby produktów, potraw, przypraw itp. w domu. Osobiscie np. piekę domowe pieczywo, ciasta, robię swoje pasztety i pasty do kanapek, dżemy, powidła, konfitury, marynaty, masło orzechowe, pizzę i wiele innych rzeczy,w miarę czasu, bo wiadomo na to wszystko trzeba czasu...
Poza tym mamy na działce grządkę z której pozyskujemy najbardziej lubiane w naszej rodzinie owoce i warzywa. Jeśli jednak coś musze kupić w sklepie np. wedlinę czy jogurt, zawsze zwracam uwagę na : skład, miejsce produkcji, wartość odżywczą, sposób przechowywania w sklepie( np,. jesli kiełbasa w upale 35st.C wisi na haku zamiast lezeć w wirtynie chłodniczej to lepiej nie ryzykowac takiego zakupu...) i cenę jesli jest duzo nizsza od sredniej, tzn. że produkt jest kiepskiej jakości lub jest wytwarzany w fabrykach, gdzie pracownicy nie dostają za pracę godziwych wynagrodzeń lub przy produkcji pracują nielegalnie dzieci( produkty spoza UE). Staram sie tez kupować jak najmniej przetworzone produkty np. zamiast pomidorów w puszce kupuję zwykłe i sama robię z nich przecier czy sos.
Oczywiste jednak jest, że nie da się wyeliminować wszystkiego, co niezdrowe, bo w dzisiejszych czasach, przy tak duzym postepie technologicznym nawet najprostsze uprawy zboża czy ziemniaków moga wzbudzać wątpliwości...
Tak więc jesli ktoś chce się zdrowo odzywiać to:
po pierwsze należy wziąść przykład z naszych babć, wychowanych na domowym chlebie i maśle i powrócić do domowego wytwarzania jedzenia
po drugie kupując w sklepie nalezy robic to z głową tzn.kupować dopiero po przeczytaniu etykiety zywieniowej i wybraniu najlepszego produktu z danej grupy
po trzecie jeśli tylko możemy unikajny wysokoprzetworzonych produktów np. pizzy z marketu, zup i sosów w proszku, które często wybieramy z lenistwa a nie braku czasu
po czwarte nie popadajmy w skrajności, bo nie da się wyeliminowac wszystkiego co niezdrowe lub podejrzane,a wędlina z marketu czy chleb od czasu do czasu nie zaszkodzą
po piąte nie dajmy się oszukiwać!!! Mówione do nas przez producentów w reklamach słowo :"eko" czy " zdrowe" czesto jest półprawdą...sami musimy wiedzieć co dacyduje o tym czy cos jest zdrowe czy nie.
Pozdrawiam!

domi_nika81
domi_nika81
prawie 3 lata temu cytuj

Odnawiam temat, co sądzicie o eko jedzeniu ? Co Waszym zdaniem jest eko ?

Zaloguj się, aby odpowiedzieć