Forum

Chleb przykleil sie do foremki.

Obserwuj wątek
karto_flana

karto_flana

10 wpisów
karto_flana
karto_flana
prawie 5 lat temu cytuj

Dlaczego? Orkiszowy chleb drozdzowy przykleil sie do blaszanej keksowki- keksowka byla wysmarowana olejem. Chleb smakuje, jest dopieczony, jednak nie udalo mi sie go ladnie wyjac z foremki, bo sie do niej przykleil. Co bylo nie tak?

urtica1
urtica1
prawie 5 lat temu cytuj

Karto_flana może spróbuj jeszcze oprócz smarowania olejem wysypać otrębami. Wiem że wiele dziewczyn z powodzeniem to stosuje. Ja raczej używam każdorazowo papieru do pieczenia, bo raz gdy pewien razowiec mi dość długo wyrastał to nawet i otręby nie pomogły. Tak się przykleił że w żaden sposób nie mogłam go wyciągnąć, musiałam pomagać sobie nożem, a przez to jeszcze keksówkę z nieprzywieralną powłoką ( i tu się uśmiałam) zniszczyłam.
A przy papierze mam i foremkę czystą i chleb cały.

Nina
Nina
prawie 5 lat temu cytuj

ja keksówki do chleba smaruję tłuszczem i wysypuję mąką, mielonym siemieniem lnianym itp. - nie przywiera

badmin65
badmin65
prawie 5 lat temu cytuj

Papier najlepszy. Bezwarunkowo ! Ja jeden papier używam kilka razy, dopóki się nie podrze.

ola
ola
prawie 5 lat temu cytuj
karto_flana: Co bylo nie tak?

może po prostu warstwa oleju była zbyt cienka, to się czasem zdarza, że olej nie rozprowadzi się w równomiernie po całej powierzchni blaszki. albo to sprawka blaszki. moja mama piecze chleby w takich srebrnych keksówkach, i one potrzebują dużo oleju i otrębów.

Zdrowe motywacje
Zdrowe motywacje
ponad 4 lata temu cytuj

Ja dodatkowo wysypuję blachę mąką, otrębami lub ziarnami. Chleb nie przykleja się, a do tego ładnie wygląda :)

mager
mager
ponad 4 lata temu cytuj

A ja po prostu używam form silikonowych. Niczym nie smaruję, niczym nie wykładam, a chleby same z niej wypadają :) No i tanie były.
A wcześniej zwykłe formy wykładałem papierem do pieczenia. Idealny sposób. Próbowałem różnych metod i ta okazała się najlepsza.

mager
mager
ponad 4 lata temu cytuj
domaskowa:
Formy silikonowee to pewnie dobre rozwiązanie, ale ja piekłam w swojej tylko raz - chleb rozjechał się na boki i zrobił nieładny, niekształtny placek, więc teraz jestem wierna metalowym keksówkom :)

Fakt, te silikonowe nie są sztywne i chleby nieco jadą na boki. Ale w moich formach to jest naprawdę "nieco". Pewnie mam jakieś sztywniejsze niż ty. Na tyle mało się rozjeżdżają, że póki co nie zamierzam ich zamieniać na inne, a nawet planuję dokupić jeszcze jedną :)

karto_flana
karto_flana
ponad 4 lata temu cytuj
domaskowa: Może masz porysowaną blaszkę? Bo przy takiej to często nawet olej nie pomaga.
Najlepszy sposób to chyba rzeczywiście wysypanie blaszki jakimiś ziarnami (ja bardzo lubię odrywać sobie potem taki upieczony słonecznik) :)
papier to też świetny pomysł, często tak robię, jak robię jakąś tartę, którą potem chcę bez problemu wyjąć z blaszki bez zagrożenia, że mi się porysuje.

Formy silikonowee to pewnie dobre rozwiązanie, ale ja piekłam w swojej tylko raz - chleb rozjechał się na boki i zrobił nieładny, niekształtny placek, więc teraz jestem wierna metalowym keksówkom :)

Porysowana nie jest. Wsyzstkie inne chleby ladnie wyskakiwaly. Ten byl z maki orkiszowej- moze ona jakas bardziej klejaca jest? Potem ten sam chleb zmodyfikowalam nieco- dodalam troche wiecej maki i zrobilam okragly bpchonek- udal sie :)

dunia!
dunia!
około 4 lata temu cytuj

Ja zawsze dodatkowo formy wykładam papierem do pieczenia Saga, jest w takich fajnych arkuszach co mi pasują do blachy i obojętnie czego bym nie piekła to się ładnie wyjmuje i nie mam tyle mycia :)

Zaloguj się, aby odpowiedzieć