Forum

Drożdże. Ile i dlaczego tyle ?

Obserwuj wątek
badmin65

badmin65

9 wpisów
badmin65
badmin65
prawie 5 lat temu cytuj

Czytając liczne przepisy na chleb spotykam baaaardzo dużą rozbieżność jeśli chodzi o ilość drożdży. Skrane ilości to od 1 grama( nie wiem co na tym 1 gramie wyrośnie i kiedy ) do 10 dkg - co z kolei wydaje mi się za dużo i niepotrzebnie. Ja zwykle dodaję od 1/5 do 1/4 kostki drożdży świerzych i to w zasadzie wystarcza. Czy ktoś wie może co jest powodem tak dużej różnicy w ilości drożdży dodawanych do ciasta chlebowego ? I czy ma to jakieś logiczne uzasadnienie ? Czy tylko to takie widzimisię ?

Prezydentowa
Prezydentowa
prawie 5 lat temu cytuj

Drożdże powinny stanowić ok.1,5-10% (w zależności czy są świeże czy instant)masy mąki,im więcej dodatków obciążających (tłuszcz, jajka, cukier) tym więcej dodaje się drożdży, nie należy jednak zwiększać ich ilości niż 10% masy mąki, bo ciasto będzie nieapetycznie wilgotne i pachnące.
Jeśli chodzi o chleby - te bez zakwasu, to drożdży dodaje się średnio 10-12 g na 500-600 g mąki, zaś chleb na zakwasie może (ale nie musi) zawierać dosłownie okruszek drożdży, czyli 1 g, ponieważ już zakwas (wyhodowane przez nas tzw. "dzikie drożdże") sprawia, że ciasto nam rośnie, drożdże dodaje się w jedynie celu przyśpieszenia i zwiększenia rozrostu. Drożdże warto dodać, gdy mamy młody zakwas, czyli jeszcze z niewielką ilością wyhodowanych "dzikich drożdży".
Ale chleb bez zakwasu też można upiec na 1 g drożdży, ciasto po prostu będzie dłużej rośnie; popularny w sieci jest tzw. "Chleb na ziarnku drożdży", osobiście jeszcze go nie piekłam, ale wygląda ładnie. ;)

badmin65
badmin65
prawie 5 lat temu cytuj

O, dzięki za konkrety ! I to jak szybko :).
Tak rozumiem fachowość ! Konkretnie i na temat. Ale ten 1 gram to mnie nie przekonuje ( nawet nie mam jak zważyć 1 g hi,hi )

Prezydentowa
Prezydentowa
prawie 5 lat temu cytuj

A nie ma za co. ;) A 1 g drożdży to mniej więcej jak ziarnko grochu. ;) Przepis na ten chlebek (oraz chlebek)możesz zobaczyć np. tutaj:
http://domowepieczywo.blogspot.com/2010/02/chleb-na-ziarnku-drozdzy.html

badmin65
badmin65
prawie 5 lat temu cytuj

dzięks.

matteusz
matteusz
ponad 4 lata temu cytuj
badmin65: O, dzięki za konkrety ! I to jak szybko :).
Tak rozumiem fachowość ! Konkretnie i na temat. Ale ten 1 gram to mnie nie przekonuje ( nawet nie mam jak zważyć 1 g hi,hi )

Robiłem kiedyś chleb pszenny wg. przepisu, w którym używało się 2g świeżych drożdży:). Był to chleb na drożdżowym zaczynie, jego przygotowanie zajmuje kilkanaście godzin. Wyszedł bez problemu:).

Aria
Aria
ponad 4 lata temu cytuj

Słuchajcie, a ja mam takie pytanie, bo swego czasu próbowałam dietę Dukana. Dieta szybko poszła w niepamięć, natomiast w pamięci pozostał chlebek z otrębów, który mi bardzo zasmakował. Ale nigdy nie chce mi urosnąć, zawsze tylko tak trochę idzie do góry, ale niewiele... Używam proszku do pieczenia, ale może właśnie lepiej drożdże? To do takiego chlebka z otrębów to ile trzeba by drożdży dodać? tak na ok. 200 g otrębów?

mager
mager
ponad 4 lata temu cytuj
Aria: Słuchajcie, a ja mam takie pytanie, bo swego czasu próbowałam dietę Dukana. Dieta szybko poszła w niepamięć, natomiast w pamięci pozostał chlebek z otrębów, który mi bardzo zasmakował. Ale nigdy nie chce mi urosnąć, zawsze tylko tak trochę idzie do góry, ale niewiele... Używam proszku do pieczenia, ale może właśnie lepiej drożdże? To do takiego chlebka z otrębów to ile trzeba by drożdży dodać? tak na ok. 200 g otrębów?

Nie mam tutaj zbyt dużego doświadczenia, ale jak ze 3 razy robiłem to zawsze tylko na proszku do pieczenia i bez problemu wyrastał.
Ale jak chcesz to dodaj z 10 g świeżych drożdży (czy ze 3 gramy suszonych). Ale otręby to nie mąka, nie wiem jak się zachowają z drożdżami. Ale spróbować nie zaszkodzi.

elik
elik
ponad 4 lata temu cytuj
badmin65: Czytając liczne przepisy na chleb spotykam baaaardzo dużą rozbieżność jeśli chodzi o ilość drożdży. Skrane ilości to od 1 grama( nie wiem co na tym 1 gramie wyrośnie i kiedy ) do 10 dkg - co z kolei wydaje mi się za dużo i niepotrzebnie. Ja zwykle dodaję od 1/5 do 1/4 kostki drożdży świerzych i to w zasadzie wystarcza. Czy ktoś wie może co jest powodem tak dużej różnicy w ilości drożdży dodawanych do ciasta chlebowego ? I czy ma to jakieś logiczne uzasadnienie ? Czy tylko to takie widzimisię ?

Chleb domowy piekę od 30 lat i myślę ze nie zaryzykowałabym określić jednoznacznie proporcji drożdży. Jest to uzależnione od rodzaju mąki,czy mieszasz rozne rodzaje(np.jesli dodajesz mąki żytniej,nawet 2 łyżki ilość drożdży ulegnie zmianie"moja wypowiedz dotyczy drożdży świeżych"),dość ważne jest jeszcze ile czasu masz zamiar poświęcić na napowietrzanie ciasta ,inaczej mówiąc czy chcesz go zrobić szybko czy będziesz sie z nim bawiła długo . Jesśli szybko to trzeba dodać więcej ,jesli wolno (ponad godzinę) to więcej . Według mojch doświadczeń z chlebem to trzeba wypróbować przepis i dostosować go własnych potrzeb

Zaloguj się, aby odpowiedzieć