Forum

Dno czekoladek oddziela się od nadzienia

Obserwuj wątek
Patrycjaa

Patrycjaa

14 wpisów
Patrycjaa
Patrycjaa
prawie 4 lata temu cytuj

Cześć :)

Wczoraj robiłam domowe czekoladki- foremki wysmarowałam rozpuszczoną czekoladę, gdy zastygły wlałam do nich nadzienie- mus z mrożonych malin (bez żelatyny itp.). Włożyłam do zamrażarki na godzinę.
Potem gdy na całość chciałam nałożyć kolejną warstwę czekolady (jako późniejsze dno) ta nich chciała w ogóle "połączyć się" z zamarzniętym nadzieniem. Włożyłam je spowrotem do zamrażarnika (bez czekolady). Macie jakiś pomysł, gdzie mogłam popełnić błąd?

Pomożecie? Z góry dziękuję ;)

gosijka
gosijka
prawie 4 lata temu cytuj

Mi nigdy czekoladki nie wychodzą :) Nie wiem dlaczego,ale zawsze właśnie dno się oddziela i nic z tego nie ma :) Później zwykle wszystko wyrzucam, ale i tak staram się jeszcze raz je zrobić w innym terminie :) Tak więc odpowiedzi nie dam, bo sama nie wiem, ale chętnie przeczytam jakieś rady :) Pozdrawiam!

Wiera
Wiera
prawie 4 lata temu cytuj

Ja kiedyś robiłam czekoladki z masłem orzechowym i... nie oddzieliło się. Ale z nadzieniem nie czekałam aż warstwa czekolady zastygnie tylko lekko stężeje. Ale dalej była w formie, powiedzmy... półpłynnej.

Kolano_Muchy
Kolano_Muchy
prawie 4 lata temu cytuj

Ja robię tak że nie pozwalam czekoladzie do końca się zamarznąć, wystarczy tylko by stężała, później nadzienie i kolejna warstwa ciepłej, roztopionej czekolady i teraz już mrozisz do końca.
Myślę że jeszcze jednym problemem w tym że się rozchodzą warstwy może być samo nadzienie. Staraj się dawać go na środek czekoladki, pozostawiając brzegi z czekolady by mialy się jak skleić :)

gosijka
gosijka
prawie 4 lata temu cytuj

Super, wypróbuję Wasze rady :D Dziękuję ze swojej strony :D

Patrycjaa
Patrycjaa
prawie 4 lata temu cytuj

Trafna rada z tymi brzegami! :) Następnym razem dodam żelatytny (o ile nadzienie będzie owocowe), żeby nie było ich trzeba mrozić, albo spróbuję je zrobić z nutellą albo masłem orzechowym. Wciągnęła mnie ta zabawa! :D
Póki co, zapraszam na bloga na czekoladki z nadzieniem malinowym, bez żelatyny ;)

shamandalie
shamandalie
prawie 4 lata temu cytuj

Ja robiłam czekoladki raz z nadzieniem kokosowym, ale było trochę płynne. Skleiły się bez problemu, ale nie wkładałam ich do zamrażalnika tylko do lodówki na ok. 10 minut. No i warstwa czekolady była dosyć gruba. Wychodzi, że chyba miałam farta, że się udało bez problemów ;)

Nie - Typowe Wypieki
Nie - Typowe Wypieki
prawie 4 lata temu cytuj

Dziwisz się, że kolejna warstwa nie chciała przykleic się do zamarzniętej? ja, jeśli robię czekoladki ( jest ich kilka u mnie na blogu, zapraszam), nie wkładam ich do zamrażalki, ani nawet do lodówki (choć tu penie prędzej), tylko pozostawiam a wierzchu aż same stężeja.

Nie - Typowe Wypieki
Nie - Typowe Wypieki
prawie 4 lata temu cytuj

Dziwisz się, że kolejna warstwa nie chciała przykleic się do zamarzniętej? ja, jeśli robię czekoladki ( jest ich kilka u mnie na blogu, zapraszam), nie wkładam ich do zamrażalki, ani nawet do lodówki (choć tu penie prędzej), tylko pozostawiam a wierzchu aż same stężeja.

Nie - Typowe Wypieki
Nie - Typowe Wypieki
prawie 4 lata temu cytuj

chyba nie jasno napisałam, nie mroże, dopóki nie sa "skończone".
http://nietypowewypieki.blogspot.de/2012/12/czekoladki-cynamonowe-z-migdaami.html?m=0

Osia
Osia
prawie 4 lata temu cytuj

Ja też sądzę, że problemem może być mrożenie czekoladek przed ich ukończeniem. Warto zadbać by brzegi były wzorowo nie pobrudzone nadzieniem, inaczej czekolada się nie przyklei. Jeśli jednak nic nie pomoże to radzę popróbować z różnymi rodzajami czekolady- ja polecam wypróbować kuweturę:)

madzialandryna4
madzialandryna4
prawie 4 lata temu cytuj

Jakiś czas temu byłam na szkoleniu z robienia czekoladowych postaci i czekoladek organizowanym przez małą akademię mistrzostwa zawodowego tam czekoladki przed ukończeniem były mrożone jednak podkreślane było by zostawiać 2-3 mm czystych brzegów na dno i może to jest tym czarnym kotem...

zlodziejkaaksiazek
zlodziejkaaksiazek
ponad 2 lata temu cytuj

Też kiedyś próbowałam tak robić - nawet dwukrotnie - i niestety, ani razu mi się nie udało i miałam ten sam problem.

Karolina Patiserka
Karolina Patiserka
ponad 2 lata temu cytuj

Jeśli chcecie zobaczyć jak krok po kroku zrobić domowe praliny to zapraszam pod jeden z tych trzech linków. W każdym jest przepis na inny smak czekoladek. Oczywiście nadzienie możecie robić zgodnie ze swoimi pomysłami, ale technika wykonania będzie taka sama jak przy tych no i może znajdziecie jakąś dodatkową inspirację:) Przy przepisach znajdują się tez cenne wskazówki i rady odnośnie robienia czekoladek i właśnie oddzielania się dna (to sprawa wody i nieskrystalizowanego nadzienia). Zapraszam

Praliny pomarańczowe z ciemnej czekolady:
http://www.patiserka.pl/przepisy/w_swiecie_czekoladowych_cudow/praliny_ciemne.html

Praliny z białej czekolady i owoców leśnych:
http://www.patiserka.pl/przepisy/w_swiecie_czekoladowych_cudow/praliny_z_bialej_czekolady.html

Praliny z nadzieniem gianduja i orzech:
http://www.patiserka.pl/przepisy/w_swiecie_czekoladowych_cudow/praliny_mleczne.html

pozdrawiam Karolina

Zaloguj się, aby odpowiedzieć