Forum

Domek z piernika.

Obserwuj wątek
Chili Cake

Chili Cake

9 wpisów
Chili Cake
Chili Cake
około 3 lata temu cytuj

Chciałabym zasięgnąć opinii od osoby, ktora miala jakąkolwiek styczność z pieczeniem domków z piernika. Na święta postanowiłam zrobić osiem takich domków ( obdaruje pół rodziny ;) ). Czytam przepisy, ale jak to zwykle bywa - każdy jest inny. Moje pytania są następujące.
- czy lepiej gotowe ciasto piec już w kształcie ścian itp, czy placki, a potem wycinać ?
- czy najpierw dekorować ściany, a potem składać, czy złozony domek dopiero lukrowac i ozdabiać ?
Może ktoś robił wieloma sposobami i jest mi w stanie powiedzieć jak jest lepiej, wygodniej i co najwazniejsze bezpieczniej. Bardzo sie boje, ze sie napracuje, a domek mi sie zawali.
Z gory dziekuje za wszelka pomoc, pozdrawiam.

pieczonetruskawki
pieczonetruskawki
około 3 lata temu cytuj

Ja robiłam wieżę Eiffla z piernika, więc chyba mogę jakoś pomóc :D
Najpierw wydrukowałam sobie szablon, wycięłam wszystkie części i przykładałam do rozwałkowanego ciasta. Wtedy dopiero wykrawałam. Ważne jest, żeby równo rozwałkować ciasto, bo wtedy wybrzuszy nam się gdzieniegdzie. Tuż po upieczeniu ścianki są jeszcze miękkie, więc można doprostować krawędzie.

Jeśli chodzi o lukrowanie mi wygodniej było najpierw "na sucho" złożyć podstawy wieży i skleić krawędzie lukrem. Stopniowo dochodziłam do samego szczytu, a na końcu ozdabiałam. Można też zrobić to odwrotnie, czyli najpierw udekorować ścianki, a na końcu skleić krawędzie.

Mam nadzieję, że pomogłam :D Wklejam link do mojej "chatki" http://pieczonetruskawki.blogspot.com/2013/09/wieza-eiffla-z-piernika.html

Chili Cake
Chili Cake
około 3 lata temu cytuj

A kleicie lukrem czy cukrem palonym ?

Chili Cake
Chili Cake
około 3 lata temu cytuj

Albo czy można teraz upiec sciany i wszystko, przygotować, wyozda iać, a przed swietami to poskładać ?
Zawilgnie ciasto, czy nie ? Utrzyma sie ? ;)

PinkHungry
PinkHungry
około 3 lata temu cytuj

koniecznie najpierw wycinasz kształty z surowego ciasta i pieczesz gotowe. jak zaczniesz wycinać z upieczonego ciasta to prawdopodobnie się połamią

ja najpierw sklejam, potem dekoruję. sklejając możesz zniszczyć dekoracje

kleiłam lukrem, poszukam zdjęć z zeszłego z procesu produkcji :)

myślę, że możesz upiec już teraz cały domek, mój w zeszłym roku gotowy, posklejany, trzymał się bez problemu kilka miesięcy! nie zwilgotniał, nie spleśniał ;)

banditka
banditka
około 3 lata temu cytuj

Najpierw przygotuj z kartonu szablon domku, upiecz elementy a potem dopiero sklejaj i lukruj. Ja sklejalam zawsze karmelem, lukier bardzo dlugo wiaże. A karmel nigdy sie nie rozwali, potem ozdabialam lukrem, posypkami itd

Milly4884
Milly4884
prawie 3 lata temu cytuj

Zrobiłam taki domek 2 lata temmu na świąteczny stół i u mnie wyglądało to tak: - najpierw przygotowałam sobie szablon, potem ciasto, potem powycinałam z ciasta wszystkie elementy, potem upiekłam, potem nożem zcięłam nierówne krawędzie po bokach, na 2 dzień udekorowałam lukrem poszczególne elementy. Kolejnego dnia posklejałam całość karmelem. Po sklejeniu dokończyłam dekorację, tzn. poprzyklejełam bakalie , kawałki orzechów i małe cukiereczki, które przyklejone przed złożeniem domku mogły by poodpadać.Po tym polukrowałam dach i obsypałam wiórkami kokosowymi.
Domek pięknie się prezentował i postał sobie do końca stycznia jako dekoracja:)

Pafka
Pafka
prawie 3 lata temu cytuj

Zobacz tutaj Piernikowa chatka
Jest gotowy szablon do pobrania.
My sklejamy lukrem - schnie dosyć szybko i trzyma na kamień :-)
Da się nawet zrobić domek z samego lukru...

zlodziejkaaksiazek
zlodziejkaaksiazek
ponad 2 lata temu cytuj

Kiedyś robiłam dzieciakom taki domek, aczkolwiek u mnie piernik był zbyt skomplikowany i zrobiłam go z... herbatników. Wyszło bardzo ładnie i pysznie.

Zaloguj się, aby odpowiedzieć