Forum

Jaki serek wybrać na diecie?

Obserwuj wątek
haniupa

haniupa

7 wpisów
haniupa
haniupa
ponad 3 lata temu cytuj

Hej, przeszłam na dietę "MŻ" i próbuję zamienić produkty na jakieś lżejsze. Mam jednak problem z serkiem. Jaki wybrać, by
a) był zdrowy
b) był smaczny
c) był mało kaloryczny

Czy istnieje w ogóle taki? ;-)

Mirabelka
Mirabelka
ponad 3 lata temu cytuj

Serek wiejski lekki, który wg mnie smakuje tak samo jak ten zwykły.
Bieluch.
Normalny twaróg półtłusty wymieszany z jogurtem naturalnym też nie jest przecież bardzo kaloryczny. Do tego dowolne dodatki: szczypiorek, zioła, papryka, rzodkiewka... :)

Odpadają po prostu wszelkie smarowidła typu philadephia, almette itp. :)

haniupa
haniupa
ponad 3 lata temu cytuj

Dzięki za odpowiedź. Mam kilka pytań.
Czemu smarowidła odpadają?
Słyszałam też, że te wszystkie produkty "light" są mocno oszukane. Dietetycy generalnie odradzają, chociaż w sumie nie wiem dokładnie dla czego. ;)
Bieluch - to wiadomo - jeden z moich ulubionych serków i rzeczywiście bardzo zdrowy.
Jak myślisz, mogę czasem sobie pozwolić na fetę albo mozarellę albo sery tradycyjne włoskie np. gran padano? Bo to moja słabość...

Mirabelka
Mirabelka
ponad 3 lata temu cytuj

Smarowidła odpadają, bo są najczęściej bardzo tłuste - żeby były kremowe i smarowne.

Zgadzam się, że większość produktów light jest nic niewarta. To dlatego, że brak tłuszczu rekompensują sobie cukrem albo często jakimś sztucznym wypełniaczem. Na przykład jogurty pitne 0% o smaku owocowym, których jest pełno na półkach - co z tego, że nie ma nic tłuszczu, skoro jest tuczący cukier? A do tego przeważnie barwnik, aromat i śladowa ilość owoców. Albo jogurty naturalne czy serki 0% - nie ma tłuszczu, więc są rzadkie, więc zagęszcza się je różnymi mączkami, gumami i zagęstnikami. Nawet jeżeli jest mniej kalorii, to więcej wypełniaczy i różnych dodatków. W takiej sytuacji najlepiej samemu zmiksować sobie jogurt naturalny (zwykły) z jakimiś owocami, choćby mrożonymi.
Poza tym produkty nabiałowe 0% są odradzane, bo producenci wraz z tłuszczem pozbywają się witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Więc dobrze jednak by było, aby jakaś tam niewielka zawartość tłuszczu była. Na pewno nie utuczy, a przynajmniej witaminy będą.
Serek wiejski lekki ma 3% tłuszczu, więc jest OK, przeważnie nie ma też żadnych dziwnych dodatków (najlepiej zawsze czytać skład).

Co do fety, mozzarelli itp. to jestem zdania, że na diecie nie powinno się całkiem eliminować swoich ulubionych smakołyków, bo inaczej dieta zamieni się w mękę, a nie o to chodzi :) Więc w nieprzesadnych ilościach - tak. Najlepiej jako dodatek do sałatki :)

Elżbieta Dz
Elżbieta Dz
ponad 3 lata temu cytuj
haniupa: Hej, przeszłam na dietę "MŻ" i próbuję zamienić produkty na jakieś lżejsze. Mam jednak problem z serkiem. Jaki wybrać, by
a) był zdrowy
b) był smaczny
c) był mało kaloryczny

Czy istnieje w ogóle taki? ;-)

A ja bym Ci radziła według własnego doświadczenia...kupuj twaróg półtłusty i zwyczajnie miksuj sobie jak będziesz robić wersję słodką z mlekiem...wychodzi rewelacyjny gładki, lub jak ma być wersja słona z jogurtem, kefirem lub maślanką. Te gotowe serki mają w sobie mnóstwo przeróżnych paskudztw....rodem z lekcji chemii.

Chili Cake
Chili Cake
około 3 lata temu cytuj

Turek light taki do smarowania jest super 88kcal/100g, jesli dobrze pamietam. Jest naturalny, ze szczypiorkiem i z rzodkiewka (ktory odradzam).
Tutti 0% jest kablkowy, owoce lesne, naturalny 66kcal/opak.
Jogobella0% smaki przerozne. Takie jak te normalne. 66/opak.
Twarog emilki
Jogurt naturalny magda. 30 kcal/100g jest bezglutenowy.

zlodziejkaaksiazek
zlodziejkaaksiazek
ponad 2 lata temu cytuj

Najlepiej jest po prostu sięgać po zwykły twaróg - można go przyrządzać na słodko i na słono, do kanapek etc. Idealny!

Zaloguj się, aby odpowiedzieć