Forum

Albumy kulinarne, ogólne i tematyczne.

Obserwuj wątek
Jakub.J

Jakub.J

1 wpis
Jakub.J
Jakub.J
prawie 5 lat temu cytuj

Zgodnie z tym co napisałem w innym temacie, zakładam ten, poświęcony wyłącznie albumom kulinarnym, których ostatnio jest prawdziwy zalew na rynku. Przepatrzyłem niedawno wiele takich albumów bo szukam jakiegoś, w którym mógłbym znaleźć ciekawe informacje o regionalnych lub tradycyjnych wędlinach, serach, winach, piwach czy innych produktach. Niestety, większość tych albumów to wydawnictwa zagranicznych autorów, więc nie da rady nic znaleźć z polskich kulinariów, ani czeskich, węgierskich, rumuńskich czy ukraińskich, generalnie "postkomunistycznej Europy".
Jeśli jednak ktoś szuka lub posiada albo wie coś na temat, wartych polecania lub zakupu, np. na prezent, albumów, niech pisze.
Pod pojęciem albumu kulinarnego rozumiem wydawnictwo bogate w zdjęcia, w których tekst i treść odgrywa drugorzędną rolę. Większość albumów to wydawnictwa tematyczne, poświęcone albo jakiejś kuchni albo jakiejś określonej grupie produktów lub potraw. Wybór na rynku, obecnie jest znaczny, więc dobrze byłoby "wyłowić" co nieco.
Ja własnie szukam pewnego albumu, który widziałem i przeglądałem kiedyś w sklepie mediowym Leclerc. Nie pamiętam tytułu, jest to album o wędlinach, autorstwa niemieckiego lub austriackiego, w którym opisane większość znanych i cenionych wędlin regionalnych, znanych dość powszechnie, od Culatello do Szynki Parmeńskiej. Była tam i Szynka Szwarcwaldzka i Serrano, ale także i Mortadela Bolońska. Dla moich prywatnych i zawodowych potrzeb idealny, niestety w sklepie już nie ma, a bez nazwy i nazwisk autorów, nie zamówię.

Zaloguj się, aby odpowiedzieć