Forum

Lekki, wiosenny obiad?

Obserwuj wątek
OlaMoldawska

OlaMoldawska

12 wpisów
OlaMoldawska
OlaMoldawska
około 4 lata temu cytuj

Witam, Chciałam jutro przyrządzić wiosenne risotto. Myślałam o czymś oryginalnym: krewetki i szparagi? Znacie jakiś dobry przepis?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

domi_nika81
domi_nika81
ponad 3 lata temu cytuj

Do risotto, polecam sok z żurawiny. W czasie zapalenia pęcherza, piłam dużo takiego 100% soku z żurawiny, teraz mi zostało, że słone posiłki, uwielbiam nim popijać :)

zlodziejkaaksiazek
zlodziejkaaksiazek
prawie 3 lata temu cytuj

Robiłam kiedyś risotto ze szparagami i uważam to za jedno z zdecydowanie lepszych dań. Nawet nie ma co się zastanawiać ;).

kasiamango
kasiamango
prawie 3 lata temu cytuj

Na lekki obiad polecam krem z kalafiora ze świeżym ogórkiem i wędzonym łososiem :) przepis sprawdzony i znaleziony na https://www.maxkuchnie.pl/

Składniki :)

- około 1,5l wywaru warzywnego
- 250ml śmietany kremówki 30%
- 1 kalafior
- 1 duży świeży ogórek
- 100g łososia wędzonego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:

Krok 1: Wywar warzywny odcedzić.

Krok 2: Do wrzącego wywaru dodać różyczki kalafiora i gotować do miękkości.

Krok 3: Zmiksować blenderem na gładko i dodać śmietnę kremówkę.

Krok 4: Doprawić solą i pieprzem.

Krok 5: Ogórka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody.

Krok 6: Na talerzach rozłożyć ogórka oraz wędzonego łososia.

Krok 7: Zalać zupą i natychmiast podawać.

makagn82
makagn82
prawie 3 lata temu cytuj

lekki obiad to chłodnik! :) i wcale nie musi być z botwinką :) może być pomidorowy albo ogórkowy albo... dowolny :)

zlodziejkaaksiazek
zlodziejkaaksiazek
prawie 3 lata temu cytuj

Czy robił już ktoś z Was zupę krem z porów? Ja zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy i muszę przyznać, że jest naprawdę rewelacyjna - na pewno jeszcze nie raz sięgnę po to danie.

klaudia.kajak
klaudia.kajak
około miesiąca temu cytuj

Ja kiedyś robiłam zupę z porów. Ma specyficzny smak, ale jest dobra.

zlodziejkaaksiazek
zlodziejkaaksiazek
około miesiąca temu cytuj

Mnie dziś naszła ochota na lekkie risotto cytrynowe z dodatkiem szparagów i botwinki. Prawdziwie wiosenne, świeże danie.

klaudia.kajak
klaudia.kajak
około miesiąca temu cytuj

A korzystacie z takich rozwiązań jak zamawianie przez Internet przepisów i składników do gotowania? To ostatnio bardzo popularne i w sumie nie wiem czy się na to nie zdecydować. Co tydzień jest inne menu, można wybrać dania mięsne, wegetariańskie itp. Więcej o takim gotowaniu można przeczytać na https://mrchef.pl/pytania_i_odpowiedzi . Warto zaoszczędzić czas i się na coś takiego zdecydować.

Marcepanowa
Marcepanowa
22 dni temu cytuj

A może makaron z cukinii z sosem na bazie kalafiora :) W prawdzie nie są to krewetki ale zapewniam, że danie jest przepyszne !

http://marcepanowa-kuchnia.blogspot.com/2017/05/makaron-z-sosem-alfredo.html

Marcepanowa
Marcepanowa
22 dni temu cytuj

A może makaron z cukinii z sosem na bazie kalafiora :) W prawdzie nie są to krewetki ale zapewniam, że danie jest przepyszne !

http://marcepanowa-kuchnia.blogspot.com/2017/05/makaron-z-sosem-alfredo.html

durszlak
durszlak
22 dni temu cytuj

bardzo pysznie wyglada - chyba zapodamy dzisiaj:)

Zaloguj się, aby odpowiedzieć