Forum

Lekki, wiosenny obiad?

Obserwuj wątek
OlaMoldawska

OlaMoldawska

6 wpisów
OlaMoldawska
OlaMoldawska
ponad 3 lata temu cytuj

Witam, Chciałam jutro przyrządzić wiosenne risotto. Myślałam o czymś oryginalnym: krewetki i szparagi? Znacie jakiś dobry przepis?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

domi_nika81
domi_nika81
prawie 3 lata temu cytuj

Do risotto, polecam sok z żurawiny. W czasie zapalenia pęcherza, piłam dużo takiego 100% soku z żurawiny, teraz mi zostało, że słone posiłki, uwielbiam nim popijać :)

zlodziejkaaksiazek
zlodziejkaaksiazek
ponad 2 lata temu cytuj

Robiłam kiedyś risotto ze szparagami i uważam to za jedno z zdecydowanie lepszych dań. Nawet nie ma co się zastanawiać ;).

kasiamango
kasiamango
ponad 2 lata temu cytuj

Na lekki obiad polecam krem z kalafiora ze świeżym ogórkiem i wędzonym łososiem :) przepis sprawdzony i znaleziony na https://www.maxkuchnie.pl/

Składniki :)

- około 1,5l wywaru warzywnego
- 250ml śmietany kremówki 30%
- 1 kalafior
- 1 duży świeży ogórek
- 100g łososia wędzonego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:

Krok 1: Wywar warzywny odcedzić.

Krok 2: Do wrzącego wywaru dodać różyczki kalafiora i gotować do miękkości.

Krok 3: Zmiksować blenderem na gładko i dodać śmietnę kremówkę.

Krok 4: Doprawić solą i pieprzem.

Krok 5: Ogórka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody.

Krok 6: Na talerzach rozłożyć ogórka oraz wędzonego łososia.

Krok 7: Zalać zupą i natychmiast podawać.

makagn82
makagn82
ponad 2 lata temu cytuj

lekki obiad to chłodnik! :) i wcale nie musi być z botwinką :) może być pomidorowy albo ogórkowy albo... dowolny :)

zlodziejkaaksiazek
zlodziejkaaksiazek
ponad 2 lata temu cytuj

Czy robił już ktoś z Was zupę krem z porów? Ja zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy i muszę przyznać, że jest naprawdę rewelacyjna - na pewno jeszcze nie raz sięgnę po to danie.

Zaloguj się, aby odpowiedzieć