Forum:Lekki, wiosenny obiad?

Obserwuj wątek
OlaMoldawska

OlaMoldawska

13 wpisów
OlaMoldawska
OlaMoldawska
ponad 4 lata temu cytuj

Witam, Chciałam jutro przyrządzić wiosenne risotto. Myślałam o czymś oryginalnym: krewetki i szparagi? Znacie jakiś dobry przepis?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

domi_nika81
domi_nika81
prawie 4 lata temu cytuj

Do risotto, polecam sok z żurawiny. W czasie zapalenia pęcherza, piłam dużo takiego 100% soku z żurawiny, teraz mi zostało, że słone posiłki, uwielbiam nim popijać :)

zlodziejkaaksiazek
zlodziejkaaksiazek
ponad 3 lata temu cytuj

Robiłam kiedyś risotto ze szparagami i uważam to za jedno z zdecydowanie lepszych dań. Nawet nie ma co się zastanawiać ;).

kasiamango
kasiamango
ponad 3 lata temu cytuj

Na lekki obiad polecam krem z kalafiora ze świeżym ogórkiem i wędzonym łososiem :) przepis sprawdzony i znaleziony na https://www.maxkuchnie.pl/

Składniki :)

- około 1,5l wywaru warzywnego
- 250ml śmietany kremówki 30%
- 1 kalafior
- 1 duży świeży ogórek
- 100g łososia wędzonego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:

Krok 1: Wywar warzywny odcedzić.

Krok 2: Do wrzącego wywaru dodać różyczki kalafiora i gotować do miękkości.

Krok 3: Zmiksować blenderem na gładko i dodać śmietnę kremówkę.

Krok 4: Doprawić solą i pieprzem.

Krok 5: Ogórka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody.

Krok 6: Na talerzach rozłożyć ogórka oraz wędzonego łososia.

Krok 7: Zalać zupą i natychmiast podawać.

makagn82
makagn82
ponad 3 lata temu cytuj

lekki obiad to chłodnik! :) i wcale nie musi być z botwinką :) może być pomidorowy albo ogórkowy albo... dowolny :)

zlodziejkaaksiazek
zlodziejkaaksiazek
ponad 3 lata temu cytuj

Czy robił już ktoś z Was zupę krem z porów? Ja zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy i muszę przyznać, że jest naprawdę rewelacyjna - na pewno jeszcze nie raz sięgnę po to danie.

klaudia.kajak
klaudia.kajak
6 miesięcy temu cytuj

Ja kiedyś robiłam zupę z porów. Ma specyficzny smak, ale jest dobra.

zlodziejkaaksiazek
zlodziejkaaksiazek
6 miesięcy temu cytuj

Mnie dziś naszła ochota na lekkie risotto cytrynowe z dodatkiem szparagów i botwinki. Prawdziwie wiosenne, świeże danie.

klaudia.kajak
klaudia.kajak
6 miesięcy temu cytuj

A korzystacie z takich rozwiązań jak zamawianie przez Internet przepisów i składników do gotowania? To ostatnio bardzo popularne i w sumie nie wiem czy się na to nie zdecydować. Co tydzień jest inne menu, można wybrać dania mięsne, wegetariańskie itp. Więcej o takim gotowaniu można przeczytać na https://mrchef.pl/pytania_i_odpowiedzi . Warto zaoszczędzić czas i się na coś takiego zdecydować.

Marcepanowa
Marcepanowa
6 miesięcy temu cytuj

A może makaron z cukinii z sosem na bazie kalafiora :) W prawdzie nie są to krewetki ale zapewniam, że danie jest przepyszne !

http://marcepanowa-kuchnia.blogspot.com/2017/05/makaron-z-sosem-alfredo.html

Marcepanowa
Marcepanowa
6 miesięcy temu cytuj

A może makaron z cukinii z sosem na bazie kalafiora :) W prawdzie nie są to krewetki ale zapewniam, że danie jest przepyszne !

http://marcepanowa-kuchnia.blogspot.com/2017/05/makaron-z-sosem-alfredo.html

durszlak
durszlak
6 miesięcy temu cytuj

bardzo pysznie wyglada - chyba zapodamy dzisiaj:)

paulinka7
paulinka7
3 miesiące temu cytuj

Moim zdaniem na wiosenny obiad najbardziej pasuje cos lekkostrawnego. Pamietam jak za mlodu moja mama gotowala zupelnie inaczej, wszystkie potrawy byly dosyc tluste a po zjedzeniu tego czulam ciezkosc w zoladku. Sprawe jeszcze pogarszal deser zazwyczaj podawany w przeciagu godziny. Niestety nawyki zywioniowe przechodza z pokolenia na pokolenie. Postanowilam z tym skonczyc i zainteresowalam sie bardziej zdrowym odzywianiem. Do tej pory najwiecej przepisow na zdrowy obiad udalo mi sie znalezc na stronie Sante . Dla przykladu ostatnio na obiad niedzielny ugotowalam zupe z czerwonej soczewiczy (nie myslalam wczesniej, ze bedzie mi tak smakowac), a na drugie danie wegetarianskie golabki jaglano-orzechowe plus salatka z makaronem ryzowym. Goscie byli pod wrazeniem mojej kreatywnosci .. bo wczesniej nie jedli tego typu dan. Zdania byly podzielone, jednak najwazniejsze dla mnie jest moje wlasne zdrowie dlatego bede dalej kontynuowala swoja przygode kulinarna.

Zaloguj się, aby odpowiedzieć