inforybka
inforybka
ponad 4 lata temu cytuj


1/2 l wódeczki (może być najtańsza)
100 ml spirytusu
cynamon (na czubek łyżeczki)
5-6 goździków
może być gwiazdka anyżu (jeśli ktoś lubi)
300 g zielonych orzechów włoskich
miód (z drzew iglastych) lub cukier - ilość regulujemy w zależności od smaku,

Orzechy myję i kroję na ćwiartki.

Warto założyć rękawiczki, bo brudzą - chociaż ja używam zwykłych torebek foliowych.

Wrzucam do słoja.

Potem zalewam wódką, szczelnie zamykam i odstawiam na 3-4 tygodnie. Jak będą stały dłużej -

to też się nic nie stanie.

Po tym czasie odlewam alkohol przecedzając przez gazę lub filtr do kawy.

To co pozostanie w słoju mieszam z miodem lub cukrem, przyprawami i odstawiam na kolejny

miesiąc w ciemne miejsce. Opcjonalnie cukier można zapalić :) - ma wtedy głębszy smak :)

Po tym czasie odciskam orzechy, przecedzam całość jeszcze raz i łączę ze zlaną wcześniej

wódką. Wlewam do butelki i korkuję naturalnym korkiem. Kładę w piwnicy i...

niecierpliwie czekam na zimę!!

Spróbujcie!!!

marcin
marcin
ponad 4 lata temu cytuj

Przenoszę do właściwego działu (choć najwłaściwszy byłby chyba własny blog?)

danonka
danonka
prawie 4 lata temu cytuj

Wypróbuję, bo ciekawe.

Maniusia
Maniusia
prawie 4 lata temu cytuj

Polecam, super lekarstwo na wszelkie problemy zołądkowe:)

Zaloguj się, aby odpowiedzieć