Forum

Dlaczego gotowa szynka jest szara w środku.

Obserwuj wątek
krzys1610

krzys1610

7 wpisów
krzys1610
krzys1610
prawie 2 lata temu cytuj

Dlaczego gotowa szynka jest szara w środku. Może jest ktoś , kto podpowie mi co mam zrobić, aby szynka po parzeniu miała różowy kolor. pozdrawiam.

barbara.pietrewicz
barbara.pietrewicz
prawie 2 lata temu cytuj

jeśli chcesz zachować różowy kolor to musisz przed obróbką termiczną natrzeć mięso saletrą :)

krzys1610
krzys1610
prawie 2 lata temu cytuj

Dziękuję za podpowiedź. pozdrawiam.

MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA
MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA
prawie 2 lata temu cytuj

Oj, tylko niech Pan nie używa saletry np. amonowej!! Do peklowania, nacierania lub nastrzykiwania mięsa używamy saletry potasowej (i to w odpowiednich proporcjach na 1 kg mięsa). Ten rodzaj saletry jest powszechnie stosowany jako konserwant mięsa no i przy okazji mięso zachowuje swój piękny różowy kolor. Może Pan skorzystać z ogólnie dostępnych na rynku soli peklujących, w których już znajduje się saletra potasowa w odpowiednich proporcjach.

MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA
MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA
prawie 2 lata temu cytuj
MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA: Oj, tylko niech Pan nie używa saletry np. amonowej!! Do peklowania, nacierania lub nastrzykiwania mięsa używamy saletry potasowej (i to w odpowiednich proporcjach na 1 kg mięsa). Ten rodzaj saletry jest powszechnie stosowany jako konserwant mięsa no i przy okazji mięso zachowuje swój piękny różowy kolor. Może Pan skorzystać z ogólnie dostępnych na rynku soli peklujących, w których już znajduje się saletra potasowa w odpowiednich proporcjach. Pozdrawiam serdecznie :)
odkuchnii
odkuchnii
prawie 2 lata temu cytuj

I jeszcze jedna uwaga - jak Saletra to tak, ale tylko w niskich temperaturach - tak do 100 stopni. Czyli na przykład wędzenie i później parzenie. Pod żadnym pozorem z piekarnika, pieczonej w wysokiej temperaturze, bo kolor owszem super - ale trujące związki się wydzielają.
Dlatego też kiełbaski na ognisko czy grilla trzeba kupować ze sprawdzonego źródła, bo inaczej można sobie taka saletrę podgrzać nieświadomie i spałaszować.

krzys1610
krzys1610
prawie 2 lata temu cytuj

Dziękuję wszystkim za pomoc. Dzięki Wam teraz wiem jak postępować z szynką. Pozdrawiam. :-)))

Zaloguj się, aby odpowiedzieć