Forum

Domowa tortilla

Obserwuj wątek
Maniusia

Maniusia

17 wpisów
Maniusia
Maniusia
prawie 4 lata temu cytuj

Witam,szukam sprawdzonego przepisu na domowe placki tortillowe:)i jak dlugo można je przechowywać ?

Kolano_Muchy
Kolano_Muchy
prawie 4 lata temu cytuj

Ja robię z tego przepisu : kolanomuchy.blogspot.com/2012/11/domowa-tortilla.html?m=1 :) Przechowuje je w pojemniczku szczelnie zamkniętym, chociaz najlepsze sa jeszcze cieple :P

zauberi
zauberi
prawie 4 lata temu cytuj

ja najczęściej robię z tego przepisu http://niebieskapistacja.blox.pl/2011/07/Tortille-pszenne-porownanie-dwoch-przepisow.html

Nie - Typowe Wypieki
Nie - Typowe Wypieki
prawie 4 lata temu cytuj

Ja robię tortille z mąki, z której robią Latynosi ale prawdę mówiąc, nie wiem, czy jest ona dostępna w Polsce. Przepis jest bajecznie prosty, należy jedynie dodać wodę i już. Mąka nazywa się "Masa".

http://www.montereyfoods.com.au/cart.php?target=product&product_id=16187&category_id=264

capri
capri
prawie 4 lata temu cytuj

a ja robię z tego przepisu, jest dla mnie najlepszy
http://wkuchennymamoku.blox.pl/2013/02/domowe-pszenne-tortille.html

Maniusia
Maniusia
prawie 4 lata temu cytuj

Wszystkim wielkie dzięki:),biorę się do pracy:)

Nie - Typowe Wypieki
Nie - Typowe Wypieki
prawie 4 lata temu cytuj

...powinnam dopisać, mąka, o której wspomniałam (masa), to zwykła mąka kukurydziana z dodatkiem soku z limonki.

chocolate
chocolate
prawie 4 lata temu cytuj

ja dodawałam smalec do tortilli :D

thiessa
thiessa
prawie 4 lata temu cytuj

Domowe wypieki z ta maka to nie do konca tak. Mąka, z której się robi tortille kukurydziane to tzw. masa harina. Produkowana jest z białej odmiany kukurydzy, którą moczy się w wodzie wapiennej, następnie płucze, suszy na słońcu i mieli. Smak trudny do podrobienia.
Zwykła mąka kukurydziana nie nadaje się na tortille!

thiessa
thiessa
prawie 4 lata temu cytuj

Przepraszam mialo byc do Nie-Typowe Wypieki.

Nie - Typowe Wypieki
Nie - Typowe Wypieki
prawie 4 lata temu cytuj
thiessa: Przepraszam mialo byc do Nie-Typowe Wypieki.

Dzięki. Nie interesowałam się tym jak skąd dokładnie bierze się wspomniana mąka, przeczytam jedynie składniki jakie są na opakowaniu, a są nimi mąka kukurydziana i sok z limonki... W sklepie, w którym ją kupuję nazywa się po prostu "Masa", pewnie po to, aby było łatwiej przeczytać i zapamiętać..., a meksykanie, których znam, też mówią o niej w ten sposób... "masa".
Ale dobrze jest się dowidzieć czegoś nowego:).

thiessa
thiessa
prawie 4 lata temu cytuj
Nie - Typowe Wypieki:
thiessa: Przepraszam mialo byc do Nie-Typowe Wypieki.

Dzięki. Nie interesowałam się tym jak skąd dokładnie bierze się wspomniana mąka, przeczytam jedynie składniki jakie są na opakowaniu, a są nimi mąka kukurydziana i sok z limonki... W sklepie, w którym ją kupuję nazywa się po prostu "Masa", pewnie po to, aby było łatwiej przeczytać i zapamiętać..., a meksykanie, których znam, też mówią o niej w ten sposób... "masa".
Ale dobrze jest się dowidzieć czegoś nowego:).

Zgadza sie, Latynosi mowia w skrocie "masa" nie tylko Meksykanie, ale cala Ameryka Srodkowa i Południowa. W kazdym razie masz wlasciwa make i sama musisz przyznac, ze smak nie do podrobienia:-)

Nie - Typowe Wypieki
Nie - Typowe Wypieki
prawie 4 lata temu cytuj

To prawda! Wszystko się zgadza.

udietetykowpl
udietetykowpl
prawie 4 lata temu cytuj

a może dietetyczna i szybka wersja z jajek:
http://www.udietetykow.pl/dietetyczna-wersja-pszennych-plackow-tortilla/

thiessa
thiessa
prawie 4 lata temu cytuj

Sorry, ale to omlet a nie tortilla, nawet jesli ma pelnic jej role.

zielonatecza
zielonatecza
ponad 3 lata temu cytuj

Pozwolę sobie podkraść wam przepisy, bo uwielbiam tortille!

odrobinachilli
odrobinachilli
ponad 3 lata temu cytuj

Witam, zachęcam do zobaczenia, co mi udało się zrobić pod szumnie brzmiącym tytułem "tortilla". Tak jak już napisałem, na blogu, moja tortilla, nie jest do końca zgodne z oryginałem, ale przecież nie zawsze udaje się nam zrobić potrawę zgodnie z wzorcowym przepisem, zwłaszcza, jeżeli nie użyjemy oryginalnych produktów, a tak jest z większością robionych u nas tortilli (poruszana już na forum, kwestia odpowiedniej mąki kukurydzianej). Nie zmienia to faktu, że fajnie, od czasu do czasu, przygotować inny posiłek, niż nasza tradycyjna kuchnia Polska. Pozdrawiam
http://odrobinachilli.blogspot.com/2013/03/tortilla.html

Zaloguj się, aby odpowiedzieć