Forum

Krakowski biznes?

Obserwuj wątek
moniquezmc

moniquezmc

11 wpisów
moniquezmc
moniquezmc
ponad 3 lata temu cytuj

Witam kochani! Mam pytanie- czy jest tu może jakiś zapalony człowiek, któremu chodzi po głowie własny biznes kulinarny w Krakowie? Może wysyłkowa sprzedaż, coś w tym stylu...Poszukuję bratnich dusz, bo zawsze marzyłam, by robić coś od zera:)

Weroniczka
Weroniczka
ponad 3 lata temu cytuj

Ja jestem.

Czasem chodzi mi pogłowie taka właśnie myśl. tylko, że ja głównie piekę. Ale myślałam już o sprzedaży np. chleba domowej roboty czy domowego masła orzechowego. W ogóle jestem zwolenniczką robienia wszystkiego sama ( chodzi mi o jedzenie) i jak mi coś kupnego smakuje ( np. oreo lub kinder kanapka) to szperam po necia wyszukując jak możnaby samamemu zrobic daną rzecz. Fajna sprawa taka domowa wersja sklepowych " rarytasów" :)

moniquezmc
moniquezmc
ponad 3 lata temu cytuj

woow, fajne pomysły- mi jest szczególnie blisko do masła orzechowego, robiłam tez fajne praliny...tylko nie wiem jak sie za to zabrać, żeby miec jakąs kasę...potrzebowałabym drugiem zapalonej osoby, ktora tez jest zdecydowana wziąć sie w zyciu za cos, co ją fascynuje i miec z tego zysk :) jak cos to moj mail moniquezmc@wp.pl

Weroniczka
Weroniczka
ponad 3 lata temu cytuj

Ja tak sobie marzę o takim własnym biznesiku ale ja niestety nie jestem asertywna w żaden sposób. A to jest niezbędne do sprzedaży swoich produktów :/ No i do tego jestem mamą trójki jeszcze małych dzieci, które są bardzo asorbujące.

KuchenneWariacje
KuchenneWariacje
ponad 3 lata temu cytuj

Ja też jestem z Krakowa i myślałam o czymś własnym ale jak zwykle pojawiają się wahania czy samemu da się radę.

Weroniczka
Weroniczka
ponad 3 lata temu cytuj

Ja ostatnio zaczęłam sprzedawać domowy chleb rodzicom kolegów mojego syna :) Ale marny jest na tym zarobek bo mąki żytnie, orkiszowe itd. są bardzo drogie a chleba też za bardzo duże pieniądze nie kupi. Ale tak sobie myślę, że lepiej na początku rozlekamować swój produkt niewiele zarabiając a potem ewentualnie podnieść ceny albo znaleźć dostwacę hurtowego mąki.

mager
mager
ponad 3 lata temu cytuj

@Weroniczka:
Myślę, że dałabyś radę znaleźć darmowego dostawcę mąki. Wiem to po swoim przykładzie. Poszukaj różnych sklepów, które się specjalizują w mące (w internecie jest co najmniej kilka) i złóż propozycję: oni będą ci przesyłać co jakiś czas mąkę, a ty będziesz im jakąś tam reklamę robić. Był czas, że w ten sposób z kilkoma sklepami jednocześnie współpracowałem.

Weroniczka
Weroniczka
ponad 3 lata temu cytuj

A możesz mi podać linki do stron tych dostawców?

Jakub.J
Jakub.J
ponad 3 lata temu cytuj

Co prawda nie jestem z Krakowa, ale mam szacunek wielki do krakowskiej i generalnie małopolskiej kuchnii oraz regionalnych kulinariów. Znam się trochę na tych rzeczach, planuję otworzenie własnej produkcji, róznego rodzaju produktów, bazujących na regionalnych surowcach.
Skoro ktoś chce wypiekać chleb, niech pomyśli o wypieku Chleba Prądnickiego, certyfikowanego Chronionym Oznaczeniem Geograficznym. Kraków to nie tylko Obwarzanek Krakowski, który można w miarę łatwo dostać, ale właśnie ten chleb, który tak łatwo dostępny nie jest.
W Małopolsce jest sporo ciekawych rzeczy, które można by wykorzystać, np. Suska Sejchlońska, Jabłka Łąckie. Mieszkając w Krakowie, otworzył bym jakąś mikroprodukcję rzeczy, z wykorzystaniem tych śliwek lub jabłek. Suska Sejchlońska w czekoladzie, do tego słodycze, np. batony zbożowe, z Jabłkami Łackimi, itd.
Kraków i Małopolska ma duży potencjał, zamiast patrzeć na inne kraje czy regiony, lepiej postarać się jak wykorzystać te skarby, które są pod nosem.

Jakub.J
Jakub.J
ponad 3 lata temu cytuj

Dodam, że wytwarzanie jakichś "domowych oreo", masła orzechowego czy innych zagranicznych głupot w takim miejscu jak Kraków, to, proszę wybaczyć kpina i brak szacunku do własnego miejsca zamieszkania. Nie warto też małpować pomysłów niektórych znanych firm, typu "galicyjskie specjały", bo większość takich produków "galicyjskie" są tylko z nazwy, zresztą służby kontrolne ścigają takie praktyki.

papilotka
papilotka
ponad 3 lata temu cytuj

Jakub J. - Bardzo mądrze napisane :)

Pozdrawiam

Zaloguj się, aby odpowiedzieć