Forum

Tłusty czwartek, na czym smażymy?

Obserwuj wątek
domi_nika81

domi_nika81

14 wpisów
domi_nika81
domi_nika81
prawie 3 lata temu cytuj

Witam wszystkich, zbliża się tłusty czwartek, wielkimi krokami. Na czym smażycie? Jakie lubicie oleje? Ja jestem wielką przeciwniczką olejów z marketów, przez nie mam też uraz do słonecznikowych i rzepakowych. Olej tylko z pobliskiego eko sklepu albo oleofarm24.pl.
Mój faworyt (do wszystkiego) : olej arachidowy. Uwielbiam też, olej sezamowy, idealny do sałatek.

Pyza
Pyza
prawie 3 lata temu cytuj

pączki i faworki smażę na smalcu - oleju tak mocno nie powinno się nagrzewać a poza tym smażone na nim pączki zupełnie inaczej smakują. Olej sezamowy ma tak specyficzny smak, że `łatwo z nim przedobrzyć i zepsuć całe danie. Do sałatek wolę rzepakowy, lniany albo rydzowy

domi_nika81
domi_nika81
prawie 3 lata temu cytuj

Ja nie lubię smalcu, mam wstręt z dzieciństwa, przez co nigdy go nie używam.

Pyza, używając oleju sezamowego, warto pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji. Jak dla mnie, dania zawierające ten olej, mają niesamowity, orientalny smak.
Mając na uwadze oleje, które preferujesz do sałatek, polecam Ci olej z pestek dzikiej róży. Powinien smakować :) !!

domi_nika81
domi_nika81
prawie 3 lata temu cytuj

aaa, i oczywiście olej kukurydziany! Do sałatek, przepyszny!! :)

Blue Raven
Blue Raven
prawie 3 lata temu cytuj

Olej kokosowy do naleśników czy racuchów :) Do sałatek ryżowy, oliwa z oliwek, sezamowy. I orzechowy do ciasta na pizzę i cebuli.

Ten z pestek dzikiej róży będę musiała wypróbować.

2drink.pl
2drink.pl
prawie 3 lata temu cytuj

Ja też smażę pączki na smalcu, ewentualnie smalec z dodatkiem oleju słonecznikowego, ale z przewagą smalcu. Mam wrażenie, że pączki wtedy tak nie nasiąkają tłuszczem jak przy samym oleju.

luna19
luna19
prawie 3 lata temu cytuj

Na smalcu są najlepsze.

krzys1610
krzys1610
prawie 3 lata temu cytuj

Na oleju oczywiście ! Albo na ceresie !

krzys1610
krzys1610
prawie 3 lata temu cytuj

Na oleju oczywiście ! Albo na ceresie !

Kulinarna Ja
Kulinarna Ja
prawie 3 lata temu cytuj

Ostatnio smażyłam na smalcu, niestety w całym domu było go czuć, ale w pączkach nie. Były o wiele lepsze niż na oleju :)

domi_nika81
domi_nika81
prawie 3 lata temu cytuj

Ja dzisiaj smażę pączki faworki na oleju z pestek winogron. Będą miały dodatkowo, pyszny posmak, polecam.
Dziewczyny, smażenie na smalcu jest niezdrowe, i tak jak pisała KulinarnaJa, czuć go w całym domu. Nie, nie, kategoryczne nie.

domi_nika81
domi_nika81
prawie 3 lata temu cytuj

aa, oczywiście życzę wszystkim, dzisiaj pysznych pączków :) Na zdrówko ;))

Magda_B
Magda_B
ponad 2 lata temu cytuj

smażenie jest bardzo niezdrowe, szczególnie w głębokim tłuszczu

zlodziejkaaksiazek
zlodziejkaaksiazek
ponad 2 lata temu cytuj

Owszem, jest niezdrowe, aczkolwiek jeśli raz do roku będziemy smażyć pączki to raczej też nic nam od tego nie będzie ;).

Zaloguj się, aby odpowiedzieć