Forum

Co można wekować?

Obserwuj wątek
tasyfa

tasyfa

3 wpisy
tasyfa
tasyfa
około 4 lata temu cytuj

Mam pytanie do być może bardziej doświadczonych... co można wekować?
Oczywiście do słoika mogą trafić dżemy, powidła, warzywa i grzyby w occie. Niedawno się dowiedziałam, że zawekować można też mięso (np. usmażoną pierś kurczaka) i to wzbudziło moją ciekawość, co może postać dłużej w słoiku?
Macie jakieś ciekawe pomysły?

Mnie ostatnio osobiście zastanawia czy da się w słoiku przechować zupę przez dłuższy czas...

elik
elik
około 4 lata temu cytuj

Wekować można prawie wszystko. Od 20 lat wekuje i jestem bardzo zadowolona . Jak wyciągnę zamrożoną zupę lub fasolkę po bretońsku lub coś innego płynnego ,to po rozmrożeniu robi się pacia , Natomiast jak to samo wyciągnę ze słoika ma ten sam smak i konsystencje co przed zawekowanie.Mięso do wekowania piekę a nie smażę. Jesli mięso ma dłużej być w słoiku (3-4miesiące) to całość zalewam tluszczem . Moja mama stosowała smalec ja wybrałam oliwę. Wekuje sałatki ,warzywa. Pasztetową ,kiełbasę -te wyroby robię sama ,chociaż zdarza mi śie zawekować kupowane .Nigdy nie próbowała zawekować jajka , ale muszę powiedzieć że coraz częściej chodzi mi to po głowie żeby spróbować .

Duusiak
Duusiak
ponad 3 lata temu cytuj

O jajkach słyszałam :) Marynowane na blogu mojetworyprzetwory widzialam kiedyś takie i prezentowały się fajnie :) Właśnie a jak to jest z ugotowaną zupą ? Można ją wekować i przechowywać?;)

Zaloguj się, aby odpowiedzieć