Forum

Formy silikonowe

Obserwuj wątek
Margaretkaw

Margaretkaw

24 wpisy
Margaretkaw
Margaretkaw
około 4 lata temu cytuj

Przyznam, że od dłuższego czasu obserwuję w sklepach, na blogach i wszędzie dookoła silikonowe formy w różnych kształtach. Nie ma ani jednej, nie używałam i jestem ciekawa Waszych opinii na ich temat :)

mager
mager
około 4 lata temu cytuj

Moim zdaniem są świetne, mam kilka takich. Nie trzeba ich niczym smarować, wypieki same z nich wypadają. Jedynie niewielkie zastrzeżenia mam do moich silikonowych form do pieczenia chleba. Są dość miękkie i chleby jak rosną to nieco na boki się wypychają. Ale to naprawdę niewielki minus, właściwie żaden :)

siksowna
siksowna
około 4 lata temu cytuj

Ja mam do czekoladek i do babeczek - są rewelacyjne :)

shamandalie
shamandalie
około 4 lata temu cytuj

A ja nie jestem specjalnie zachwycona:) Może jakieś droższe formy są sztywniejsze, ale moja foremka do tarty trochę się wygina przy wkładaniu czy wyciąganiu z piekarnika, więc jeśli czegoś dużo nałożę to muszę uważać:) Mam też silikonową keksówkę, w której kiedyś próbowałam zrobić sernik na zimno, niestety galaretka wylana na wierzch przepchnęła się przez boki i trochę "jej się spłynęło" ;) Więc w sumie są fajne, bo rzeczywiście łatwo wyciągnąć ciacho itp, ale nie do wszystkiego się sprawdzają (chyba, że zainwestowałam zbyt mało kasy;P).

Osia
Osia
około 4 lata temu cytuj

I ja dołączę do silikono-entuzjastów:) Lubię silikonowe foremki ponieważ nic nie przywiera, łatwo się myją i długo zachowują swój wzorowy wygląd- w przeciwieństwie do niektórych blaszek, które już po paru razach wyglądają dość nieozdobnie.

PoraCosZjesc
PoraCosZjesc
około 4 lata temu cytuj

ja używam tych z Ale pychota :) nie są najgorsze, a cena to 17 za każą :)

Estragonka
Estragonka
około 4 lata temu cytuj
PoraCosZjesc: ja używam tych z Ale pychota :) nie są najgorsze, a cena to 17 za każą :)

Ja też ich używam i również jestem zadowolona i cena też jest super bo jak oglądałam w sklepach to np forma do mufinek kosztowała 40zł!

karolkazaczarowana
karolkazaczarowana
około 4 lata temu cytuj

Kurcze a ja mam do babeczek formę, na 12 małych za jakieś 9 zł gdzieś tam w czeluściach internetu wynalezione i jest świetna;)
więc nie tylko cena mówi o jakości:)

widelcempomapie
widelcempomapie
około 4 lata temu cytuj

Ja mam ich całkiem sporo. Najbardziej zadowolona jestem z tych do babeczek, czekoladek i ogólnie mniejszych wypieków.

Problem mam np. z tradycyjną formą do ciasta, jak wleję do niej surową masę to trudno przenieść mi to do piekarnika, bo forma pod ciężarem się wygina.

Poza tym łatwo się myją, nic nie przywiera i nie wyobrażam sobie już życia bez nich :)

OneMinuteMuffin
OneMinuteMuffin
około 4 lata temu cytuj

Sa naprawde rewelacyjna alternatywa do stadardowych blaszek. A ksztaly sa tak przerozne ze jak w moim przypadku muffinki robie bajesze. Wlasnie sonczylam przystarajac muffinki piernikowe w ksztalcie choinki, gwazdek Fantastyczna zabawa :-))

Nie - Typowe Wypieki
Nie - Typowe Wypieki
około 4 lata temu cytuj

A ja nie jestem zwolenniczką form silnikowych, przede wszystkim dlatego, że pieczenie w nich (wysoka temperatura) jest niebezpieczne dla zdrowia. Owszem, korzystam z jednej do robienia czekoladek, ale wtedy foremka nie jest przecież podgrzewana, wręcz przeciwnie. Trochę więcej możecie przeczytać u mnie na blogu: http://nietypowewypieki.blogspot.de/2011/11/dlaczego-nie-uzywam.html

widelcempomapie
widelcempomapie
około 4 lata temu cytuj

W kwestii czekoladek to akurat nie wyobrażam sobie czym mogłabym zastąpić silikonową formę, żeby ich nie zniszczyć przy wyjmowaniu.

Kitfonek
Kitfonek
ponad 3 lata temu cytuj

Używam foremek silikonowych od dłuższego czasu - stopniowy wypierają z mojej kuchni tradycyjne formy stalowe. Nie dość, że nie trzeba ich specjalnie smarować to jeszcze zajmują mało miejsca i nie musisz się przejmować, że coś Ci się powygina jak dopchniesz w szafce kolanem ;-P
Co jest dla mnie ważne to to, żeby silikon był z atestem do kontaktu z żywnością oraz to żeby silikon był wystarczająco gruby - niestety jedna z pierwszych form silikonowych kupiłam z dość cienkiego silikonu - beznadzieja totalna, nie trzymała kształtu po wlaniu do niej ciasta. A ostatnia sprawa to obręcz usztywniająca (wkłada się z nią ciasto do piekarnika), w foremkach do babeczek nie ma większego znaczenia, ale w dużych formach jest dość ważna bo stabilizuje formę, dzięki czemu forma trzyma kształt.
No a poza tym wydaje mi się, że jest większy wybór ciekawych kształtów form silikonowych, a stalowe są bardziej klasyczne..

benek
benek
ponad 3 lata temu cytuj

Raczej nie ma się grubością a jakością silikonu z jakiego zostały wykonane formy silikonowe do pieczenia. Mnie najbardziej w tych formach odpowiada to, że nie trzeba ich natłuszczać i że można bez obaw myc je w zmywarkach.

Bizneswoman w kuchni
Bizneswoman w kuchni
ponad 3 lata temu cytuj

Ja mam silikonowe formy do babeczek i jestem z nich strasznie zadowolona. Planuję kupić też taką formę do tarty, ponieważ idealnie by się sprawdziła w mojej kuchni :)

karto_flana
karto_flana
ponad 3 lata temu cytuj

Mam forme silikonowa na babke. Do tej pory bylam zadowolona. Ale wczoraj w niej pieklam i wydawala cokolwiek dziwny (zjelczaly?) zapach. Dosc dawno juz jej nie uzwalam, moze dlatego?

frambuesa
frambuesa
ponad 3 lata temu cytuj

ja mam do serduszkowych babeczek :)

marcinh
marcinh
ponad 3 lata temu cytuj
mager: Moim zdaniem są świetne, mam kilka takich. Nie trzeba ich niczym smarować, wypieki same z nich wypadają. Jedynie niewielkie zastrzeżenia mam do moich silikonowych form do pieczenia chleba. Są dość miękkie i chleby jak rosną to nieco na boki się wypychają. Ale to naprawdę niewielki minus, właściwie żaden :)

Moje foremki do chlebków, tzw keksówki, są wzmocnione drutem, więc się nie wyginają.
Zauwazyłem jednak, ze chleby trzeba odrobinę dłużej piec, gdyż spody potrzebują dłuższego dopiekania niż w stalowych foremkach.

Nie - Typowe Wypieki
Nie - Typowe Wypieki
ponad 3 lata temu cytuj
karto_flana: Mam forme silikonowa na babke. Do tej pory bylam zadowolona. Ale wczoraj w niej pieklam i wydawala cokolwiek dziwny (zjelczaly?) zapach. Dosc dawno juz jej nie uzwalam, moze dlatego?

Albo dlatego, że w formach silikonowych nie powinno się piec, tzn. narażać na wysoką temperaturę. Chemia/barwniki przedostaje się do wypieku...
Dla mnie niezawodne są naturalne, gliniane, ew. metalowe (nie aluminiowe).

Kitfonek
Kitfonek
ponad 3 lata temu cytuj
Nie - Typowe Wypieki:
karto_flana: Mam forme silikonowa na babke. Do tej pory bylam zadowolona. Ale wczoraj w niej pieklam i wydawala cokolwiek dziwny (zjelczaly?) zapach. Dosc dawno juz jej nie uzwalam, moze dlatego?

Albo dlatego, że w formach silikonowych nie powinno się piec, tzn. narażać na wysoką temperaturę. Chemia/barwniki przedostaje się do wypieku...
Dla mnie niezawodne są naturalne, gliniane, ew. metalowe (nie aluminiowe).

Jeśli forma silikonowa ma atest na żywność to ani "chemia" ani barwniki się nie przedostają do wypieku. Po prostu nie powinno się kupować taniej chińszczyzny, która jest robiona z byle czego... ale tak samo jest z każdą inną formą, nawet stalową..

Zaloguj się, aby odpowiedzieć