Forum

Ile musi kosztować patelnia ceramiczna, żeby była dobra?

Obserwuj wątek
Grodzicka

Grodzicka

16 wpisów
Grodzicka
Grodzicka
prawie 4 lata temu cytuj

Pierwszy raz muszę sama dobrać cały sprzęt kuchenny, a tani teflon, który kupiłam zjechał się po miesiącu, chociaż używałam tylko drewnianych sztućców.
Boję się, że jeśli zakupię patelnię ceramiczną zbyt tanią ( na allegro nawet za 24zł!) to będzie tak jak z tym teflonem...
Nikt ze znajomych nie ma doświadczenia z ceramicznymi patelniami.
Ile powinnam zainwestować?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)

porcelanowa
porcelanowa
prawie 4 lata temu cytuj

Ja mam taką za 60 zł. Mięso się na niej smaży świetnie, ale z jajkiem jest już kłopot.

mager
mager
prawie 4 lata temu cytuj

Ja mam tę patelnię: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40087708/
i tego woka: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20087709/

Nie są najtańsze, ale są pancerne, naprawdę niezniszczalne. Mam je ponad rok, są stale w użyciu, na co dzień, a nie ma na nich ani jednej rysy, w ogóle nie ma śladu używania. Po myciu wyglądają jak nowe. I są ogromne, zmieści się na nich wszystko. Z tym, że nie są ceramiczne :) Ale mogę śmiało polecić.

mysza
mysza
prawie 4 lata temu cytuj
Grodzicka: Pierwszy raz muszę sama dobrać cały sprzęt kuchenny, a tani teflon, który kupiłam zjechał się po miesiącu, chociaż używałam tylko drewnianych sztućców.
Boję się, że jeśli zakupię patelnię ceramiczną zbyt tanią ( na allegro nawet za 24zł!) to będzie tak jak z tym teflonem...
Nikt ze znajomych nie ma doświadczenia z ceramicznymi patelniami.
Ile powinnam zainwestować?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Może raczej pytaj kto ma dobrą i jaką? Cena nie jest wykładnikiem. Ja kupiłam patelnię w Duce za 200 zł i jest do kitu. Następną kupił mi MM w Lidlu na promocji za 69 zł (bo mu się podobała!) i okazała się genialna. Etykietki już nie mam, ale na spodzie jest tłoczenie - ERNESTO IAN 74293 Jest na wszystkie rodzaje kuchni, nie nadaje się tylko do piekarnika bo ma rączkę z tworzywa.

srk76
srk76
prawie 4 lata temu cytuj

Dokładnie uważam tak samo jak pani powyżej :) Cena nie oznacza jakości szczególnie na allegro :)

Grodzicka
Grodzicka
prawie 4 lata temu cytuj

Nazwy tematu chyba zmienić nie mogę.
Na razie z waszych wypowiedzi wynika, że trafia się czasem coś około 70ł co jest odkryciem, ale raczej trzeba zainwestować ponad 100zł.

Amber
Amber
prawie 4 lata temu cytuj

Ja mam doświadczenia tylko z patelniami Greenpan. Są doskonałe,używam ich od dawna i takie mogę Ci polecić.
http://www.green-pan.pl/pl/kolekcja-stockholm-423.htm

Nie - Typowe Wypieki
Nie - Typowe Wypieki
prawie 4 lata temu cytuj

W zeszłym roku była recenzja patelni ceramicznych na moim blogu, Sama mama taką i jest z niej zadowolona. Najbardziej lubię smażyć na niej jajecznice i naleśniki. Tłuszczu daję się dosłownie odrobinę, a potrawa sama zsuwa się na talerz.
http://nietypowewypieki.blogspot.de/2012/03/recenzja-patelnia-ceramiczna.html

aniko
aniko
prawie 4 lata temu cytuj

Ja mam 20cm najtańszą (z opcją dla kuchni indukcyjnej czyli o 3-4 zł droższa niż ta najtańsza bez takiej możliwości) z Cerrfurze, mam ją od chyba pół roku i jest bardzo dobra. Służy mi głównie do robienia jajek (bardzo cienkie omleciki-naleśniki z niej robię).
Mam też teflonowe patelnie - z tych droższych modeli. Często je używam od ok 4 lat. Tylko z drewnianymi i dedykowanymi plastikowymi narzędziami i już widzę że się ścierają (nie ma rys a jedynie przytarty teflon) - więc jakoś tak sceptycznie podchodzę do tego że "teflon nie wnika w jedzenie" - w końcu gdzieś musiały te starte warstwy się podziać.

Grodzicka
Grodzicka
prawie 4 lata temu cytuj

Właśnie mnie w mojej taniej teflonówce przeraziło,jak zobaczyłam czarne punkciki w nieprzypalonej jajecznicy.
Dziękuję za każde info, sprawdzam polecane patelnie na bieżąco (cenowo i opiniowo) :)

haniupa
haniupa
prawie 4 lata temu cytuj

Myślę, że zamiast sugerować się ceną warto się zasugerować opiniami i wrażeniami innych. Bo tak jak wcześniej dziewczyny napisały - raz za 200 zł patelnia jest o kant d... potłuc, a raz za 30 zł jest fatalna. Nie wiem jaka jest zależność. Oczywiście, ludzie kiedy płacą więcej - wymagają więcej, więc logicznie patrząc droższe patelnie powinny być lepsze, ale różnie to bywa. Ja mam taką ceramiczną i zapłaciłam za nią jak widać trochę ponad normę, ale jej cena się zwraca - korzystam z niej już długo i ciągle dobrze smaży, a powierzchnia jest wciąż jest nienaruszona.

haniupa
haniupa
prawie 4 lata temu cytuj
haniupa: Myślę, że zamiast sugerować się ceną warto się zasugerować opiniami i wrażeniami innych. Bo tak jak wcześniej dziewczyny napisały - raz za 200 zł patelnia jest o kant d... potłuc, a raz za 30 zł jest fatalna. Nie wiem jaka jest zależność. Oczywiście, ludzie kiedy płacą więcej - wymagają więcej, więc logicznie patrząc droższe patelnie powinny być lepsze, ale różnie to bywa. Ja mam taką ceramiczną i zapłaciłam za nią jak widać trochę ponad normę, ale jej cena się zwraca - korzystam z niej już długo i ciągle dobrze smaży, a powierzchnia jest wciąż jest nienaruszona.

O kurcze, o linku zapomniałam. Mówię o tej patelni. ;)

Amber
Amber
prawie 4 lata temu cytuj

A mi dokładnie na tej patelni Moneta podczas jej używania powstało pośrodku spore kółko o barwie przypalonej powłoki.
Myślę,że ceramika uległa uszkodzeniu.
A ta patelnia nie jest tania.
Musiałam wyrzucić i używam GreenPan.

Kitfonek
Kitfonek
ponad 3 lata temu cytuj

ja mam ceramiczna patelnię Natura Mia i jestem bardzo zadowolona. A co do drapiących "narzędzi" kuchennych, to ja używam silikonowej szpatułki, bo nawet drewniana łopatką można uszkodzić powłokę

salda
salda
około 3 lata temu cytuj

Dokładnie, ja też używam tylko niedrapiących narzędzi -silikonowe,drewniane,plastykowe łopatki i nie daję do zmywarki.A mam patelnie z Galicji i też bardzo jestem z niej zadowolona.Cena tej patelni też bardzo przestępna.

benek
benek
około 3 lata temu cytuj

Osobiście też bardzo podobają mi się kolorowe patelnie ceramiczne jakie oferują sklepy internetowe takiej jak e-sklep przyjemnegotowanie.pl. Natomiast moje pytanie jest z zupełnie innej beczki. Jeżeli oglądacie programy kulinarne to zwróćcie uwagę jakich używają patelni - tradycyjnych, ciężkich stalowych (owszem znajdują się odstępstwa od reguły). Stąd też czy nie lepiej kupić dobrą stalową???

Zaloguj się, aby odpowiedzieć