Forum

Kuchenka ceramiczna czy indukcyjna

Obserwuj wątek
Nie - Typowe Wypieki
Nie - Typowe Wypieki
ponad 3 lata temu cytuj

Czy macie jakieś doświadczenia z kuchenką indukcyjną? Ceramiczną mam od wielu lat, ale teraz trafia mi się okazja (przeprowadzka) i mogę wybrać albo ceramiczną, albo indukcyjną, cena jest identyczna!
Czy rzeczywiście gotując na indukcyjnej oszczędza się prąd? Jak tak, to ile?
Najbardziej jednak chciałabym się dowiedzieć, czy gotowanie na kuchence indukcyjnej jest zdrowe.
Dzięki.

mager
mager
ponad 3 lata temu cytuj

Nie wiem ile tego prądu się oszczędza, ale z całą pewnością jest taniej. Oglądałem kiedyś program, w którym porównywali płytę ceramiczną z indukcyjną. Oszczędności nie były jakieś zwalające z nóg, nie mniej jednak indukcyjna wychodziła korzystniej.
Chociaż są też minusy, jak np. taki, że nie wszystkie garnki będą działały.
Ale jeśli w tej samej cenie to ja bym brał indukcyjną.

A czy zdrowe? To tylko sposób podgrzewania naczyń. Co może być w tym niezdrowego?

Nie - Typowe Wypieki
Nie - Typowe Wypieki
ponad 3 lata temu cytuj

Dzięki za odpowiedź.
Tak, wiem, że nie wszystkie garnki pasują, bo tylko te co przyciągają magnez, ale to też nie jest tak duży problem, choć kilka musiałbym wymienić.

Zdrowe, a pole elektromagnetyczne, które się wytwarza? Jestem zupełnym laikiem w tej dziedzinie...

A może ktoś z Was ma taką płytę i może coś powiedzieć z własnego doświadczenia jej użytkowania.

mager
mager
ponad 3 lata temu cytuj

Na tematy zdrowotne to raczej nie podyskutujemy, bo myślę, że mamy na to inne spojrzenie.

Sam osobiście indukcji nie mam, ale czasami używam. Co zatem chcesz wiedzieć? moim zdaniem jest niezwykle wygodna. Potrawy robią się szybciej (bo nie ma utraty ciepła na boki, podgrzewany jest tylko ten obszar na którym stoi garnek), minimalizuje się ryzyko oparzenia, jak coś się wyleje to się nie przypali na kuchni, łatwo się więc czyści...

gosai
gosai
ponad 3 lata temu cytuj

Jestem szczęśliwą posiadaczką płyty indukcyjnej od 2 lat. Wcześniej miałam dwie różne płyty ceramiczne. Przeskok jakościowy co do użytkowania jest dla mnie duży.
1. Banalne czyszczenie płyty, żadnego drapania, skrobania, wystarczy wilgotna ściereczka. Nie zostają żadne ślady (w ceramicznej po 2 latach gotowania miałam paskudne obwódki wokół pól).
2. Ekspresowe zagotowywanie wszystkiego. Super jest funkcja boostera. Zrezygnowaliśmy w ogóle z czajnika elektrycznego, bo na indukcji woda gotuje się szybciej.
3. Nie wiem, czy jest nominalnie tańsza, ale na pewno krócej się na niej gotuje, bo szybciej zagotowuje, podgrzewa i oddaje energię, więc de facto jest ekonomiczniejsza pod tym względem.
4. Garnki trzeba wymienić, ale jak się kupi np. w Ikei, to nie będzie to bolesne, a sprawdzają się bardzo dobrze. Nie trzeba od razu kupować drogich markowych zestawów. Garnek to garnek.
5. Ceramiczna płyta długo się nagrzewała i długo po gotowaniu była wrząca, można się było poparzyć. Indukcyjna nagrzewa się migiem i po gotowaniu szybciutko się schładza.

Podsumowując, jestem bardzo zadowolona i nie wróciłabym za żadne skarby do płyty ceramicznej. Ale wiadomo, że każdy lubi co innego.

Nie - Typowe Wypieki
Nie - Typowe Wypieki
ponad 3 lata temu cytuj

Dziękuje wszystkim, którzy się wypowiedzieli.
Z kuchni ceramicznej korzystam od 8 lat i bardzo sobie chwalę. Niedługo czeka mnie przeprowadzka i nowa kuchnia (!!!). Zanim poszłam zamawiać kuchnię, w ogóle nie zastanawiałam się nad inną niż ceramiczną, ale w salonie okazało się, że obojętnie, która wybiorę (ceramiczną czy indukcyjną) cena będzie ta sama. Wtedy powiedziałam, ok, skoro tak, to niech będzie indykcyjna, ale w domu zaczęłam szukać. Oczywiście, znam wszystkie plusy indukcyjnej, ale te fale elektro - magnetyczne nie dają mi spokoju. Podobno są bardzo szkodliwe dla organizmu...

Amber
Amber
ponad 3 lata temu cytuj

Nie zastanawiaj się - INDUKCYJNA!

mysza
mysza
ponad 3 lata temu cytuj

Indukcyjna. Rozwiewam wątpliwosci Gosai. Jest tańsza w eksploatacji, policzylismy. I nie kombinuj jak ja. Szkoda mi było rozstać się z ulubionymi garnkami i sprzedawca namówił mnie na zakup kombinacji ceramicznno/indukcyjnej (2na2) i bardzo tego żałuję. Jesli lubisz dania z woka lub grilla wybierz taką z opcją booster power na jednym palniku.

Zaloguj się, aby odpowiedzieć