Forum

barwnik do tortu

Obserwuj wątek
iamemilia

iamemilia

7 wpisów
iamemilia
iamemilia
prawie 3 lata temu cytuj

czy mogę użyć konfitury z truskawek by boszkopt zrobił sie czerwony ( chodzi o to żeby ta konfitura była barwnikiem)

netqa86
netqa86
prawie 3 lata temu cytuj

Moim zdaniem, żeby biszkopt zrobił się czerwony, musiałabyś dać mnóstwo takiej konfitury, a wtedy biszkopt raczej się nie uda. Nie lepiej dać odrobinę soku z buraka? Bo rozumiem, że nie chcesz użyć barwnika?

iamemilia
iamemilia
prawie 3 lata temu cytuj

nie chce użyć barwnika

Mirabelka
Mirabelka
prawie 3 lata temu cytuj

Można spróbować tak: http://www.smakolykialergika.pl/2013/03/red-velvet-cake-bez-chemii-magia.html . Z konfiturą na bank się nie uda.

ewam
ewam
prawie 3 lata temu cytuj

Jesli moge cos od siebie dodac to zamiast barwnika mozesz dodac sypki kisiel np wisniowy ,wtedy dodajesz odrobine mniej maki.

Blue Raven
Blue Raven
prawie 3 lata temu cytuj

Jak pisała netqa86 - sok z buraka.
Natknęłam się jeszcze na przepis, w którym część mąki zastępowało puree z buraków.

netqa86
netqa86
prawie 3 lata temu cytuj
ewam: Jesli moge cos od siebie dodac to zamiast barwnika mozesz dodac sypki kisiel np wisniowy ,wtedy dodajesz odrobine mniej maki.

kisiel może mocno zmienić konsystencję biszkoptu - w końcu to głównie mąka ziemniaczana. No i zawiera dokładnie te same barwniki, co barwnik spożywczy, więc nie widzę sensu zamieniać jednego na drugi, skoro autorce tematu zależy na uniknięciu sztucznych składników :)

Zaloguj się, aby odpowiedzieć