Forum

Fruktoza do ciasta

Obserwuj wątek
agatagy

agatagy

8 wpisów
agatagy
agatagy
prawie 5 lat temu cytuj

Chciałam się poradzić.
Już 2 razy piekłam coś używając fruktozy zamiast cukru i w obu przypadkach ciasto zupełnie nie urosło.

Dopuszczam ewentualność zbiegu okoliczności, że poprostu coś nie wyszło i nie wyrosło..

Czy ktoś z Was regularnie piecze na fruktozie?

Dodatkowo zawsze dziwiłam się, bo wypieki były mało słodkie, chociaż fruktoza jest słodsza od cukru..

Elżbieta Dz
Elżbieta Dz
ponad 3 lata temu cytuj

Ja używam i nie mam problemów.

mager
mager
ponad 3 lata temu cytuj

Ja raz używałem (a może dwa) i też bez problemów.

PaulinaS
PaulinaS
ponad 3 lata temu cytuj

Ja również nie używam fruktozy i nikomu nie polecam z uwagi na fakt, iż czysta fruktoza jest metabolizowana w inny sposób nić glukoza bądź mieszanka fruktozy i glukozy (sacharoza). Niestety sprzyja to odkładaniu tkanki tłuszczowej w obrębie brzucha, insulinooporności oraz wzrostowi poziomu trójglicerydów. Jednym słowem lepiej unikać zarówno dodatku, jak i gotowych produktów w sklepach z dodatkiem fruktozy ;)

Fill The Bowl
Fill The Bowl
ponad 3 lata temu cytuj

Ja używam tylko stewii i nie mam z nią problemów. Fruktoza do mnie nie przemawia ani zdrowotnie ani smakowo.

PaulinaS
PaulinaS
ponad 3 lata temu cytuj

A mogę wiedzieć jakiej dokładnie stewii używasz? (chodzi mi o producenta) ;)

Fill The Bowl
Fill The Bowl
ponad 3 lata temu cytuj
PaulinaS: A mogę wiedzieć jakiej dokładnie stewii używasz? (chodzi mi o producenta) ;)

Już chyba pisałam w komentarzach na Twoim blogu, że truvii (http://truvia.co.uk) :).

PaulinaS
PaulinaS
ponad 3 lata temu cytuj

Ach tak - zgadza się - chyba w Polsce jej nie można dostać

Zaloguj się, aby odpowiedzieć