Forum

Karkówka z Grilla

Obserwuj wątek
Kromek

Kromek

3 wpisy
Kromek
Kromek
ponad 4 lata temu cytuj

Cześć! Planuję zrobić karkówkę z grilla i chciałbym się Wam poradzić w paru sprawach. Już nie raz ją przyrządzałem ,ale nie zaszkodzi spytać...
Czy karkówka z grilla jest zawsze trochę gumowata i trzeba długo ją grillować? Jeśli nie ,to czy sekret dobrej karkówki leży w krojeniu na cienkie plastry i dodatkowe rozbicie pięścią?? Ile trzeba grillować karkówę - aż się po prostu upiecze ,czy aż będzie bardziej miękka (proszę też o odp. w minutach).
Wpadłem też na taki pomysł: karkówkę zamarynować i zostawić na całą noc. Ułożyć na blasze ,przykryć folią aluminową,podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez jakiś czas (ok. 1 godziny?? ).
Wystudzone kotlety obrócić jeszcze raz w marynacie i wrzucić na parę minut na rusz dla grillowych wzorków i pysznego dymnego aromatu.... Co myślicie? Karkówka mnie trochę kłopoczę i chcę Wam się poradzić :)
Pzdr

kasiaaaa24
kasiaaaa24
ponad 4 lata temu cytuj

Ja mam jeden sprawdzony przepis na karkówkę. Znajduje się u mnie na blogu dokładnie opisany (nie chcę podawać tu linka, żeby nie było że spamuję :) ). Jest pod nim ponad 80 komentarzy (wiele z nich od osób które ją zrobiło) więc jak masz ochotę, to ja polecam.
Dodam tylko, że ja ją marynuję ok 36 godzin i na grillu jest dosłownie kilka minut. I jest mięciutka :)
Wydaje mi się, że dopiekanie to nie jest najlepszy pomysł. Wydaje mi się, że wyschnie.

Kromek
Kromek
ponad 4 lata temu cytuj

Super! Dzięki ,nawet wczoraj wyszukałem ten przepis w Google :) Napiszę jak wyszła! :))))

Zaloguj się, aby odpowiedzieć