Forum

Kieliszek spirutusu do ciasta

Obserwuj wątek
Nie - Typowe Wypieki
Nie - Typowe Wypieki
prawie 5 lat temu cytuj

Czy ktoś może mnie - w dość expresowym tempie - poratować i powiedzieć, ile dokładnie wynosi "kieliszek spirytusu", o którym mowa w starej, polskiej książce kucharskiej...
Będę wdzięczna za podpowiedź!!!
Dzięki.

margoja
margoja
prawie 5 lat temu cytuj

witaj,
ja bym dała 25 ml (tak około 2 zakrętki od spirytusu:)
a co robisz?:)

Nie - Typowe Wypieki
Nie - Typowe Wypieki
prawie 5 lat temu cytuj

Masę czekoladową do tortu. Myślałam, że powinnam oscylować między 50, a 100 ml...

margoja
margoja
prawie 5 lat temu cytuj

a moze to rzeczywiscie więcej... w sumie fajnie jak masa jest "wyrazista":)) tylko szybko wmiksuj zeby sie nie zwarzyło:)

Nie - Typowe Wypieki
Nie - Typowe Wypieki
prawie 5 lat temu cytuj

Dzięki, będę pamiętać. Może, po prostu będę próbować i dolewać stopniowo. Moja Mama tak robiła, ale teraz już nie mogę się jej zapytać...

margoja
margoja
prawie 5 lat temu cytuj

tak, na pewno stopniowo wlewac i szybko miksowac, ja tak robie mase maslaną do innego tortu, więc tu pewnie tak samo...
powodzenia!

Nie - Typowe Wypieki
Nie - Typowe Wypieki
prawie 5 lat temu cytuj

Już wiem, upiekłam tort i zrobiłam masę. Jeśli ktoś tak jak ja będzie się zastanawiał ile dokładnie wynosi "kieliszek spirytusu", który będzie w przepisie, to już mówię 25 ml, przynajmniej ja tyle dałam i jest akurat.

Zaloguj się, aby odpowiedzieć