Forum

Lody karmelowe?

Obserwuj wątek
Sekunder

Sekunder

9 wpisów
Sekunder
Sekunder
prawie 4 lata temu cytuj

Prośba o poradę. Szukam prostego i dobrego przepisu na lody karmelkowe (coś w stylu legendarnych zappów z dzieciństwa), żeby zrobić niespodziankę dziewczynie. Ktoś coś? Będę ogromnie wdzięczny...

Beata
Beata
prawie 4 lata temu cytuj

Moje ulubione i najprostsze w świecie, bo tylko z dwóch składników i bez użycia maszyny do lodów, lody karmelowe:

http://www.magazynkuchenny.com/oszukane-lody-karmelowe/

gosijka
gosijka
prawie 4 lata temu cytuj

Ja robię podobne jak Bee, ale dodaję też posiekaną czekoladę :D Te lody są super!
http://gosiawkuchni.blox.pl/2012/06/Lody-toffi-bez-jajek-bez-maszynki.html

jakataka
jakataka
prawie 4 lata temu cytuj

muszę spróbować, ciekawa jestem czy smak będzie do ZAPPów podobny, bo jak do tej pory nie znalazłam niczego co by chociaż podobne było, nie wiem dlaczego

Mirabelka
Mirabelka
prawie 4 lata temu cytuj

Myślę, że smak nie będzie podobny do Zappów. Zappy były takie wodniste, to było coś pomiędzy zwykłymi lodami na śmietance a wodnymi. Tak jakby na mleku były robione, a nie śmietance. Może dałoby się zastąpić śmietankę mlekiem w tym przepisie?

gosijka
gosijka
prawie 4 lata temu cytuj

Szczerze mówiąc ja nawet nie pamiętam smaku Zappów :) Jak się doda mleko, to trzeba chyba też jajka. Ekspertem nie jestem, ale tak mi się wydaje :) Ja nie robię lodów z jajkami, więc nawet nie wiem jakie proporcje :/

Mirabelka
Mirabelka
prawie 4 lata temu cytuj

gosijka, chyba nie trzeba jajek do mlecznych lodów. Tutaj Dorotuś robiła na mleku skondensowanym bez jajek http://www.mojewypieki.com/przepis/lody-mleczne-miekkie , a tutaj Pinkcake na mleku kozim: http://pinkcake.blox.pl/2010/06/Lody-mleczne-koziowe.html
Aż bym sama chętnie spróbowała zrobić podobne lody. Karmel rozpuścić w mleku, jeszcze trochę dosłodzić i zamrozić, zobaczyć czy to smakuje podobnie jak Zapp.
Ofkors jeszcze trzeba by kombinować z barwnikami, żeby uzyskać taką pastelową tęczę.

gosijka
gosijka
prawie 4 lata temu cytuj

Mirabelka - rzeczywiście. Problem w tym, że nie mam maszyny do lodów i zawsze w lodach,które trzeba mieszać podczas mrożenia wychodzą mi kryształki, których nienawidzę :( Bardzo możliwe, że to dlatego, że mieszam łyżką, a nie miksuję .... a może zbyt rzadko? Kiedyś też spróbuję je zrobić raz jeszcze (choć z tego przepisu nie korzystałam), może wyjdzie :) Niebawem przyjdzie wiosna, to będzie można już kombinować :D Pozdrawiam!

Beata
Beata
prawie 4 lata temu cytuj

Karmelowość tych "oszukanych" lodów jest taka, jak w zappach. Inny jest wygląd i konsystencja - moim zdaniem lepsza :-)

Zaloguj się, aby odpowiedzieć