Forum

Mielenie w młynku do kawy

Obserwuj wątek
zuzanna.kowalkiewicz
zuzanna.kowalkiewicz
prawie 5 lat temu cytuj

Moi drodzy,
jakie są Wasze doświadczenie z mieleniem innych produktów niż kawa w młynku do kawy? Mam taki 80 letni żarnowy młynek i chciałabym wykorzystać go do produkcji mąki z kaszy gryczanej, mielenia orzechów itp.
Czym czyścicie swoje młynki gdy zmieniacie produkty? Czy po czyszczeniu nadal można w nim mielić kawę? Czego nie polecacie mielić w takim młynku?

AbcMojejKuchni
AbcMojejKuchni
prawie 5 lat temu cytuj

Ja w elektrycznym młynku do kawy mielę cukier na cukier puder sprawdza się przy posypywaniu słodkich dań, niestety nie nadaje się do masy cukrowej.

W żarnowym próbowałam zmielić cukier i go zepsułam (młynek oczywiście) więc nie polecam.

ola
ola
prawie 5 lat temu cytuj

ja mam nowy młynek żarnowy, i poza kawą mielę w nim przyprawy (cynamon, anyż gwiazdkowy i anyżek, kardamon etc), co bardzo dobrze wpływa na kawę, dodaje jej aromatu korzennego :) raz próbowałam zmielić amarantus, ale nie bardzo wyszło, bo jego ziarna są po prostu zbyt małe. mielenia orzechów bym się obawiała, bo są po prostu zbyt oleiste i ciężko byłoby potem młynek doczyścić. do kasz i ryżu używałam młynka elektrycznego, bardzo dobrze sie sprawował.

zuzanna.kowalkiewicz
zuzanna.kowalkiewicz
prawie 5 lat temu cytuj

właśnie się nad takim zastanawiałam. A oprócz orzechów mieliłaś w nim coś? Ja chciałabym głównie wykorzystywac młynek do mielenia płatków owsianych czy kaszy gryczanej.

Mirabelka
Mirabelka
prawie 5 lat temu cytuj

Ja mam tylko młynek elektryczny, mieliłam w nim ciecierzycę na mąkę, huk był potworny i bałam się że sprzęt tego nie wytrzyma - ale wytrzymał ;) Potem dokładnie przeczyściłam młynek i dalej mielę w nim kawę :)

zuzanna.kowalkiewicz
zuzanna.kowalkiewicz
prawie 5 lat temu cytuj

Chętnie zobacze efekty pracy Twojego młynka:)

zdrowienawidelcu.pl
zdrowienawidelcu.pl
ponad 4 lata temu cytuj

Ja mielę w młynku chyba wszystko, co się da ;-) Mam młynek elektryczny "ze średniej półki" i muszę przyznać, że sprawdza się rewelacyjnie. Trzeba jednak pamiętać, żeby go nie przegrzewać i jednorazowo mielić nie dłużej niż 15 sekund (czyli np. w przypadku mielenia kaszy gryczanej na mąkę - napełniam młynek kaszą, mielę 15 sekund, robię 1-2 minuty przerwy, znowu 15 sekund mielenia, znowu przerwa, znowu mielenie :-)) Trzy razy po 15 sekund wystarczy :-)

Młynek ma się dobrze, a mieliłam nim:
- kaszę jaglaną i gryczaną na mąkę
- orzechy na masło orzechowe i masę do ciasta
- sezam na chałwę
- cukier na cukier puder
- goździki, cynamon i inne przyprawy

thiessa
thiessa
ponad 4 lata temu cytuj

Mam elektryczny, ktory nigdy nie byl uzywany do kawy (nie lubie)a zostal zakupiony specjalnie do mielenia wszystkiego co sie da i tak robie. Przerabialam juz wszelkie zboza mielac je na make( pszenice, zyto, platki owsiane, kasze jaglana, gryczana, ryz), straczkowe (ciecierzyce, soczewice i soje), przyprawy, bakalie (migdaly, orzechy ziemne, wiorki kokosowe), cukier na puder i nawet lekko płynne rzeczy, których jest tak malo, ze blender ich nie zmiksuje, przykladem jest ten sos:
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=424
dzieki mlynkowi uzyskalam idealna gladkosc.
Z myciem sie nie patyczkuje. Wlewam troche wody i po prostu myje, nastepnie wylewam i wycieram papierowym recznikiem do sucha.
W mieleniu trzeba robic przerwy, jak napisala moja przedmowczyni, wowczas nic sie z mlynkiem nie dzieje. Mam go juz 8 lat i nie jest to jakis super wypas tylko mlynek polskiej firmy.

w mojej kuchni lubię..
w mojej kuchni lubię..
ponad 4 lata temu cytuj

w elektrycznym mielę a bieżąco cukier puder, aw ponad 100-letnim mynku po babci mielę kawę, kawa w nim mielona jest mistrzostwo świata w aromacie z mielenia kawy...

Zaloguj się, aby odpowiedzieć