Forum:mrożenie jedzenia

Obserwuj wątek
littlecook

littlecook

6 wpisów
littlecook
littlecook
około 3 lata temu cytuj

hej. potrzebuje szybkiej pomocy. Ogólnie mam problem z tym że bardzo dużo pracuje i nie mam czasu robić obiadu codziennie. Ostatnio sobie czytałam o sposobach przechowywania żywności np tu i mrożeniu ale nie znam się na tym kompletnie. Może ktoś z Was mi poradzić? Co mrozicie i ile czasu może to leżeć w lodówce

czy np mogę zamrozić kremy, zupy, warzywa na patelni?
Stosuje ktoś z was takie metody?

marcin
marcin
około 3 lata temu cytuj

To dość skomplikowany temat, bo wiąże się i ze smakiem żywności i z bezpieczeństwem. Domowe mrożenie jest dość wolne, więc np. surowe mięso mocno zmienia swoją strukturą po zamrożeniu.

Ważne jest też szybkie chłodzenie poniżej 4 stopni – to ze względów higienicznych – najlepiej w wodzie z lodem, tak, aby nie namnażały się bakterie.

Bardzo przydatna jest pakowarka próżniowa.

Prawidłowo zamrożony produkt można przechowywać w temperaturze -18 stopni nawet kilka miesięcy. Dość sensowny artykuł na ten temat jest tutaj: http://www.eufic.org/article/pl/artid/Zamrazanie-produktow-spozywczych/

StoLyzekSzczescia
StoLyzekSzczescia
prawie 3 lata temu cytuj

Oprócz zamrażania dobrym sposobem jest również wekowanie. Zaletą jest to, że posiłek nie traci walorów smakowych ;).

projoanna
projoanna
3 miesiące temu cytuj

Faktycznie wekowanie nie jest najgorszym pomysłem, zwłaszcza, że można w ten sposób przyrządzać fajne mięsa, a także warzywa. Ja bardzo lubię papryczki faszerowane fetą albo oliwki.

smith_supremo
smith_supremo
23 dni temu cytuj

Ja też dużo pracuje, nie mam czasu na gotowanie codziennie obiadów, ale zup nie mrożę. Moim zdaniem tracą one smak. Ja albo gotuje na 2 dni albo kupuje sobie żurek w kartonie Krakus. Wystarczy podgrzać i jest fajna i smaczna zupa dosłownie w kilka minut.

natsko1993
natsko1993
17 dni temu cytuj

Ja zup również nie mrożę ;)

Zaloguj się, aby odpowiedzieć