Forum

Polskie odpowiedniki zagranicznych produktów

Obserwuj wątek
zauberi

zauberi

37 wpisów
zauberi
zauberi
prawie 4 lata temu cytuj

Często przeglądając zagraniczne przepisy zachodzę w głowę czym zastąpić dany produkt, ostatnio znalazłam cornstarch - czy można to zastąpić mąką kukurydzianą? a graham crackers? I może mi podpowiecie ile to jest 2/3 szkl. posiekanej czekolady - 100 g?

mysza
mysza
prawie 4 lata temu cytuj

Constarch to skrobia kukurydziana, nie mąka i u nas praktycznie niedostępna. Radzę zastąpić ja skrobią ziemniaczaną. Efekt zagęszczenia będzie tan sam.

mysza
mysza
prawie 4 lata temu cytuj
zauberi: Często przeglądając zagraniczne przepisy zachodzę w głowę czym zastąpić dany produkt, ostatnio znalazłam cornstarch - czy można to zastąpić mąką kukurydzianą? a graham crackers? I może mi podpowiecie ile to jest 2/3 szkl. posiekanej czekolady - 100 g?

Graham crackers to krakersy z mąki pszennej razowej, z dodatkiem kiełków i otrąb. Przepisów na nie jest w necie sporo. Ja korzystam z tego: http://www.marthastewart.com/343771/homemade-graham-crackers

Z czekoladą zrób doswiadczenie. Na moje oko wygląda, że to więcej niż 100g. Najlepiej zapytaj "dziewczyn od czekoladowych akcji"
Pozdrawiam.

zauberi
zauberi
prawie 4 lata temu cytuj

dzięki wielkie, nie dam rady upiec tych krakersów, myślisz że herbatniki dadzą radę czy lepiej słone krakersy?

srk76
srk76
prawie 4 lata temu cytuj

Jak masz dostęp do świeżej kukurydzy to sobie możesz ją sama zrobić. Podobnie jak uzyskanie ziemniaczanej skrobii nie jest problemem. ...tylko skąd świeżą kukurydzę wziąć...

zauberi
zauberi
prawie 4 lata temu cytuj

nie mam pojęcia :D

Miss Disorderly
Miss Disorderly
prawie 4 lata temu cytuj

Skrobia kukurydziana jest teraz dostępna prawie wszędzie - od kiedy popularna stała się dieta dukana. Dostępna nawet w Biedronce, a widziałam też w hipermarketach na dziale ze zdrową żywnością. Kiedyś zamieniałam ją w przepisach z mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą.

mysza
mysza
prawie 4 lata temu cytuj
zauberi: dzięki wielkie, nie dam rady upiec tych krakersów, myślisz że herbatniki dadzą radę czy lepiej słone krakersy?

To zależy do czego. Te od Marthy Stewart są słodkie.

zauberi
zauberi
prawie 4 lata temu cytuj

Miss Disordely - dzięki za info,
Mysza - do przekładańca z kremem budyniowym + karmel itd. dosyć słodkie to wszystko

karolkazaczarowana
karolkazaczarowana
prawie 4 lata temu cytuj
zauberi: Miss Disordely - dzięki za info,
Mysza - do przekładańca z kremem budyniowym + karmel itd. dosyć słodkie to wszystko

Nie żebym była jakimś guru wypieków, ale jak jest karmel to chyba pasowałyby słone;)

Ja cały czas myślę czym zastąpić "cider" bo nie widziałam w mojej wiosce czegoś takiego;) w sąsiednich "wielkich miastach" też....

zauberi
zauberi
prawie 4 lata temu cytuj

Karolka- też myślę że lepiej czymś słonym bo będzie za słodko z herbatnikami, a co do cider to wiem, że w większych sklepach już jest

karolkazaczarowana
karolkazaczarowana
prawie 4 lata temu cytuj
zauberi: Karolka- też myślę że lepiej czymś słonym bo będzie za słodko z herbatnikami, a co do cider to wiem, że w większych sklepach już jest

No ja niestety do tych większych sklepów mam nie po drodze;) moja mieścina to jakieś 5000 mieszkańców czyli jak większa wieś i tak myślałam może o soku jabłkowym 100% z winem musującym w zależności od zachcianki słodkim, wytrawnym...:)

Nie - Typowe Wypieki
Nie - Typowe Wypieki
prawie 4 lata temu cytuj

jeśli jest mowa o amerykańkich cups to 2/3 czekolady równa się 150 ml, ale ile to jest gram, nie wiem. Amerykanie mają dość dobrą metodę podowania ilości w "cups" (1 cup to 250 ml) i nie zależy czy podaje się ilość mąki, czy płyny, czy np. wspomnianą czekoladę. Każdy zna ten system i nie ma problemu z jego posługiwaniem się. W sklepie kupuje się foremki, każda innej pojemności od 1/4 cup poprzez 1/3, 1/2, 2/3, 3/4 cup aż do 1 cup. Szkoda, że Polacy tego nie ujednolicili i do dziś wiele osób używa " szklanki", a szklanka szklance nierówna.
Wspomnine krkersy, bardo popularne, zykl robion miodem. Krkersy te z względun swój kształt, wykorzytywan są jako części wypieków, nich rónież robi się domki (chatki piernika).
Cornstarch, jak ktoś już napisał, to zamiennik mąki zimniczanej (bardzo mało popularnej za oceanem) albo tapioki.
Jak jeszcze będziesz miała pytania związane z kuchnią amerykańską - to pisz, chętnie pomogę jeśli będę umiała.

Nie - Typowe Wypieki
Nie - Typowe Wypieki
prawie 4 lata temu cytuj
mysza:
zauberi: dzięki wielkie, nie dam rady upiec tych krakersów, myślisz że herbatniki dadzą radę czy lepiej słone krakersy?

To zależy do czego. Te od Marthy Stewart są słodkie.

Wszystkie amerykańskie są baaardzo słodkie. Oni potrafią dodać 400 g cuku pudu do jedngo ciasta. kiedy używam tych przepisów zykl ilość cukru dzielę przez 4 albo i więcej.

Nie - Typowe Wypieki
Nie - Typowe Wypieki
prawie 4 lata temu cytuj
karolkazaczarowana:
zauberi: Miss Disordely - dzięki za info,
Mysza - do przekładańca z kremem budyniowym + karmel itd. dosyć słodkie to wszystko

Nie żebym była jakimś guru wypieków, ale jak jest karmel to chyba pasowałyby słone;)

Ja cały czas myślę czym zastąpić "cider" bo nie widziałam w mojej wiosce czegoś takiego;) w sąsiednich "wielkich miastach" też....

Apple cider, to gęsty sok jabłkowy.

Miss Disorderly
Miss Disorderly
prawie 4 lata temu cytuj

Jeśli nie macie dostępu do dużych sklepów to polecam allegro. Mieszkam niby w sporym mieście, a wielu składników i tak nie mogę nigdzie dostać. Wtedy ratuje mnie internet. Robię wtedy większe zakupy u jednego sprzedającego, dzięki czemu przesyłka się opłaca.

karolkazaczarowana
karolkazaczarowana
prawie 4 lata temu cytuj
Nie - Typowe Wypieki:
karolkazaczarowana:
zauberi: Miss Disordely - dzięki za info,
Mysza - do przekładańca z kremem budyniowym + karmel itd. dosyć słodkie to wszystko

Nie żebym była jakimś guru wypieków, ale jak jest karmel to chyba pasowałyby słone;)

Ja cały czas myślę czym zastąpić "cider" bo nie widziałam w mojej wiosce czegoś takiego;) w sąsiednich "wielkich miastach" też....

Apple cider, to gęsty sok jabłkowy.

No tak, ale oglądałam program tv takiego faceta (piękne określenie nie ma co) co się z miasta na wieś przeprowadził i próbuje być rolnikiem itp:) Angielska produkcja chyba.
I dawał do mięsiwa jakiś cydr alkoholowy jabłkowy i o ten smak by mi w sumie chodziło:)

Nie - Typowe Wypieki
Nie - Typowe Wypieki
prawie 4 lata temu cytuj

Acha,
Szczerze, na tyle lat, co jest w tym w środowisku, nie słyszałam takiej nazwy, ale jeśli ktoś używał taki cydr, to na pewno jest, no chyba , że sam zrobił, dolewając alkohol do soku...
W środę mam kolejne warsztaty kulinarne z Amerykanami, zapytam ich, jeśli możesz tyle poczekać.

Nie - Typowe Wypieki
Nie - Typowe Wypieki
prawie 4 lata temu cytuj
Nie - Typowe Wypieki: jeśli jest mowa o amerykańskich cups to 2/3 czekolady równa się 150 ml, ale ile to jest gram, nie wiem. Amerykanie mają dość dobrą metodę podawania ilości w "cups" (1 cup to 250 ml) i nie zależy czy podaje się ilość mąki, czy płyny, czy np. wspomnianą czekoladę. Każdy zna ten system i nie ma problemu z jego posługiwaniem się. W sklepie kupuje się foremki, każda innej pojemności od 1/4 cup poprzez 1/3, 1/2, 2/3, 3/4 cup aż do 1 cup. Szkoda, że Polacy tego nie ujednolicili i do dziś wiele osób używa " szklanki", a szklanka szklance nierówna.
Wspomniane krakersy, bardo popularne, zwykle robione z miodem. Krakersy te ze względu swój kształt, wykorzystywane są jako części wypieków, z nich również robi się domki (chatki piernika).
Cornstarch, jak ktoś już napisał, to zamiennik mąki ziemniaczanej (bardzo mało popularnej za oceanem) albo tapioki.
Jak jeszcze będziesz miała pytania związane z kuchnią amerykańską - to pisz, chętnie pomogę jeśli będę umiała.
Nie - Typowe Wypieki
Nie - Typowe Wypieki
prawie 4 lata temu cytuj

jeszcze raz ten sam tekst, bo pisałam z iPada i za dużo błędów wyszło...

Zaloguj się, aby odpowiedzieć