Forum

Rozpuszczanie czekolady w fondue

Obserwuj wątek
Kaduk

Kaduk

4 wpisy
Kaduk
Kaduk
prawie 4 lata temu cytuj

Witam!

Mam spory zapas czekolady mlecznej, który chciałbym wykorzystać w fondue. Jak można ją rozpuścić od razu w fondue? Bez kąpieli wodnych i innych naczyń. Śmietanka, masło? Jeśli tak to jakie. Dotychczas podjąłem jedną próbę z samą czekoladą i niestety się przypala.

Patrycjaa
Patrycjaa
prawie 4 lata temu cytuj

Cześć :)

Moim zdaniem trzeba rozpuścić czekoladę w podgrzanej wcześniej śmietance, od razu w naczyniu do fondue- jeżeli chodzi o propozcje, wrzucam 250- 300 g czekolady na około 200 g kremówki.
Swoją drogą zazdroszczę takiego nadmiaru :D

Pozdrawiam!

Mirabelka
Mirabelka
prawie 4 lata temu cytuj

Ja nie próbowałam rozpuszczać w naczyniu do fondue, zwykle robiłam to w osobnym garnuszku, ale tak jak Patrycja - dodaję śmietanki kremówki.
Spróbuj też dodać odrobinę alkoholu, np. wiśniówki lub rumu, nadaje fajny smak :)

kuchennybalagan
kuchennybalagan
prawie 4 lata temu cytuj

Ja przeważnie rozpuszczam od razu czekoladę ze śmietanką, ale zdarza się, że się przypala. Następnym razem najpierw podgrzeję śmietankę, a dopiero później dodam czekoladę.

Zaloguj się, aby odpowiedzieć