Forum

Za ostre!

Obserwuj wątek
mgkc

mgkc

14 wpisów
mgkc
mgkc
prawie 3 lata temu cytuj

Witam, mam do Was pytanie:
jakie macie sposoby na złagodzenie ostrości dania?
Zrobiłam dzisiaj chilli con carne i tak mi się jakoś doprawiło mocno, że praktycznie nie mogę go zjeść... A szkoda go wyrzucić.

Mirabelka
Mirabelka
prawie 3 lata temu cytuj

Dorobić więcej ale bez ostrości, wymieszać, a potem podzielić i część zamrozić na inny dzień :)

marcin
marcin
prawie 3 lata temu cytuj

Właśnie dokładnie to samo chciałem podpowiedzieć. To chyba najlepszy sposób.

Magdita
Magdita
prawie 3 lata temu cytuj

Zależy co to za potrawa, ale jeżeli komponuje się ze smakiem dodaje jogurt.

sos2
sos2
prawie 3 lata temu cytuj

Ja zazwyczaj dodaję cukru, jogurt jest również dobrym rozwiązaniem.

bea.kuc
bea.kuc
ponad 2 lata temu cytuj

Zazwyczaj dodaję jakiś mleczny składnik: rzeczony jogurt, mleko, śmietanę, mleko kokosowe, chociaż to ostatnie trochę zmienia smak potrawy, więc nie zawsze pasuje.

zlodziejkaaksiazek
zlodziejkaaksiazek
ponad 2 lata temu cytuj

Śmietanka kremówka złagodzi smak, aczkolwiek nie do każdej potrawy będzie to pasować. Zwykła śmietana też, aczkolwiek trzeba uważać, żeby się nie zważyła.

swiat smaku
swiat smaku
ponad 2 lata temu cytuj

Najlepszym sposobem będzie ugotowanie większej porcji bez ostrego dodatku - zawsze będziemy mieć gotowe danie na później :)

zlodziejkaaksiazek
zlodziejkaaksiazek
około 2 lata temu cytuj

To jest jakiś sposób, chociaż nie każdy ma na to już czas ;). No i ochotę żeby przygotowywać taki zapas jedzonka.

yasabel
yasabel
około 2 lata temu cytuj

tak ja napisały poprzedniczki - coś mlecznego: jogurt, śmietana. A jeśli to danie w stylu meksykańskim - dodaję słodką kukurydzę. Potrawa ma wtedy słodko-ostry smak i nie pali tak bardzo

magda13lena
magda13lena
prawie 2 lata temu cytuj

odrobina miodu, śmietany lub mleka:) zawsze działa

kosel83
kosel83
prawie 2 lata temu cytuj

Wszystkie sposoby wydają się dobre. Można też troszeczkę wody dodać i zagotować . Będzie więcej sosu .

Wposzukiwaniuinspiracji
Wposzukiwaniuinspiracji
prawie 2 lata temu cytuj

Możesz też dodać oliwę - tłuszcz rozpuszcza związek chemiczny o nazwie kapsaicyna, który odpowiada za ostry smak.

pieczesie
pieczesie
około rok temu cytuj

U mnie to częsty problem w domu, stad moge się wypowiedzieć :)wcześniej już została wymieniona kremówka, z czym się zgodzę, ale odkryłam, że najlepiej łagodzi smietanka kokosowa, ew. mleczko kokosowe ;)

Zaloguj się, aby odpowiedzieć