15 kawałków prostokąt dżem

Ciasto francuskie wałkujemy i kroimy na 15 kawałków (lub 12 jeśli chcemy większe ciastka). Na środek każdego prostokąta kładziemy po łyżeczce powideł, możemy je trochę rozsmarować. Ciastka składamy Zobacz więcej
Kulinarnie
Kulinarnie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarnie
Ciastka francuskie

Ciastka francuskie 1043

1
Ciastka francuskie Coś na szybko i na słodko. No i prosto. Z tymi ciastkami da sobie radę każdy, niezależnie od tego, czy ma doświadczenie w pieczeniu, czy nie. Przygotujecie te ciastka w 15 minut i Zobacz więcej
prostokątów. Powierzchnię każdego posmarować płynnym masłem, złożyć na pół posmarowaną powierzchnią wzdłuż dłuższej krawędzi do środka tak, by kawałek wystawał. Bułeczki układać na blaszce jedną za Zobacz więcej
z powstałych prostokątów przeciąć tak, by powstały dwa trójkąty. Przy najkrótszym boku trójkątów ułożyć po kawałku obranego jabłka, posypać go cynamonem. Zwijać trójkąty ciasta od najkrótszego boku Zobacz więcej
wloszeczka
wloszeczka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
cukrowa pasja
SŁODKIE ŚLIMACZKI

SŁODKIE ŚLIMACZKI 25

2
ulubionego dżemu ( ja użyłam truskawkowego) Z mąki, margaryny, cukru, proszku i żółtek zagniatamy ciasto i pozostawiamy je w zamrażarce na 15 min. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy Zobacz więcej
g mąki dżem Masło roztapiamy z mlekiem w garnuszku i studzimy (ma być ciepłe, nie gorące). Ze świeżych drożdży robimy rozczyn (łyżeczka cukru, łyżka mąki, łyżka mleka i drożdże - mieszamy do Zobacz więcej
.200 g ciasta cienko rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm. Pozostałe ciasto rozwałkować na duży prostokąt, posmarować dżemem, zwinąć w rulon i pociąć na 15 kawałków. Tak powstałe Zobacz więcej
. Kolejny raz przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia (na ok. 30 min.). Ciasto rozwałkowujemy na desce podsypanej mąką na prostokąt o wymiarach ok.50cm na 30 cm, cały smarujemy Zobacz więcej
mleka, łyżeczki cukru i połowy szklanki mąki należy zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, nakryć ściereczką i odczekać 15 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Rabarbar obrać ze skóry i Zobacz więcej
mleka, łyżeczki cukru i połowy szklanki mąki należy zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, nakryć ściereczką i odczekać 15 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Rabarbar obrać ze skóry i Zobacz więcej
ser pleśniowy np. Roquefort zioła prowansalskie czekolada mleczna Schłodzone w lodówce ciasto rozwiń i wykrój z niego prostokąty, tak aby w każdym zmieściła się gruszka i pozostało jeszcze trochę Zobacz więcej
, wydrążyć i pokroić w plasterki średniej grubości (nie mogą być za grube, bo się nie przepieką). Ciasto francuskie na oryginalnym papierze, w który było zawinięte, położyć na lekko natłuszczoną Zobacz więcej
do miski, Pokruszy na nią drożdże, dodać sól i płynne składniki. Wymieszać wszystko i zagnieść elastyczne ciasto. Pozostawić je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 1,5 godz. Wyrośnięte Zobacz więcej
Ania00
Ania00 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pokochaj gotowanie
Figowe ciasteczka

Figowe ciasteczka 281

0
. Następnie odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Ponownie zalewamy 1/2 szklanką wody, dodajemy cukier, sok z cytryny, sól i gotujemy do uzyskania konsystencji dżemu, ok. 30 min. (od czasu do czasu Zobacz więcej
Dorcia
Dorcia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorcia's Café
Drożdżówki z dżemem

Drożdżówki z dżemem 1107

0
-35 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem i zwinąć dłuższe boki. Rulon pociąć na równe części (około 10-12). Każdy kawałek układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować białkiem. Zobacz więcej
wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy, aby usunąć pęcherzyki Zobacz więcej
drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z Zobacz więcej
dodaj miękkie masło i sól. Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy i pozostaw do odpoczynku na 15 minut. Jedną trzecią ciasta rozwałkuj w prostokąt Zobacz więcej
prostokąta, smarujemy nadzieniem (rabarbar plus kawałki marcepana), zawijamy w rulon. Kroimy na kawałki i wykładamy na blaszkę do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na min. 10-15 min. Pieczemy ok. Zobacz więcej
patusia
patusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak mojej kuchni
Ślimaczki cynamonowe

Ślimaczki cynamonowe 341

0
Mięciutkie i pachnące bułeczki z cynamonem i chrupiącą posypką. Idealne z konfiturą lub dżemem do kawy lub herbaty. Polecam! Ślimaczki cynamonowe Składniki na 12 sztuk: 500g mąki pszennje 30g Zobacz więcej