Przepis na 3 słody

Jeżeli nie byliście jeszcze na Litwie i jesteście miłośnikami dobrego pieczywa, zapewniam - choćby tylko i wyłącznie dla tego chleba warto przemierzyć tysiące kilometrów za naszą wschodnią granicę. Bo Zobacz więcej
słód Jest składnikiem od wieków wykorzystywanym w kuchni i to tej o bardzo szerokim znaczeniu. Dziś zapomniany i traktowany jako wymyślny, by nie powiedzieć "egzotyczny Zobacz więcej
Świeżo zmielony, pięknie pachnący domowy słód, spełnia swoje przeznaczenie trafiając do wyjątkowego chleba. To aromatyczny bochen o wilgotnym miękiszu, uzyskanym dzięki dodaniu mąki zaparzonej ze Zobacz więcej
Świeżo zmielony, pięknie pachnący domowy słód, spełnia swoje przeznaczenie trafiając do wyjątkowego chleba. To aromatyczny bochen o wilgotnym miękiszu, uzyskanym poprzez dodanie mąki zaparzonej ze Zobacz więcej
chleb słodowy O zaletach dodaniu słodu do chleba, zdążył się przekonać każdy, kto choć raz, spróbował wypieku z nim zrobionego. Nie tylko poprawia on zwartość bochenka, ale też nadaje Zobacz więcej
Ostatnio, niedawno temu, zrobiłem chleb z mąki orkiszowej. Madzia tak się na niego napaliła, że specjalnie dla niej postanowiłem zrobić jeszcze raz. Ale tym razem inny, zupełnie inny. Ale też Zobacz więcej
Ciemny rosyjski chleb ze słodem, melasą i kolendrą, pachnący, z przewagą żytniej mąki, wszyscy takie bardzo lubimy i często je piekę. Prezentowałam tu już chleb newski - nieco podobny i też pyszny, Zobacz więcej
Domowy własnoręcznie przygotowany chleb zawsze jest w cenie, prawda ? Przepis, który dla Was dziś przygotowałam nie jest wcale trudny do zrobienie, a pieczywo na drożdżach zawsze się udaje . Musimy Zobacz więcej
Jakiś czas temu dostałem maila, z propozycją wzięcia udziału w konkursie polegającym na opracowaniu przepisu na potrawę, stanowiącą, zdaniem Uczestnika, najlepsze smakowe połączenie z piwem Książęce Zobacz więcej
Dziś na blogu wariacja na tematchleba razowego pszenno żytniego, który piekłam już jakiś czas temu. W nowej wersji mąkę pszenną razową zastąpiłam mąką orkiszową 2000, a do ciasta dodałam jeszcze 2 Zobacz więcej
W związku z tym, iż zrobiłam ciekawe zakupy postanowiłam od razu wypróbować nowe składniki do chleba. Myślę, że bez problemu uda się wykonać ten chleb z pominięciem trudniej dostępnych produktów, Zobacz więcej
Źródło:http://blogs.kcrw.com/goodfood/2016/02/recipe-trine-hahnemanns-danish-malted-rye-bread-with-mixed-seeds/ Przepis jest przygotowany na upieczenie 1 dużego bochenka ok. 3 litrowa foremka o Zobacz więcej
chlebpodgrapa
chlebpodgrapa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chleb Pod Grapą
Domowy słód orkiszowy

Domowy słód orkiszowy 50

Słód to skiełkowane, wysuszone, czasem też uprażone, a na koniec zmielone na mąkę ziarna zbóż. Dodatek słodu może całkowicie zmienić charakter pieczywa, doskonałym przykładem jest tu żytni, bardzo Zobacz więcej
chlebpodgrapa
chlebpodgrapa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chleb Pod Grapą
Domowy słód orkiszowy

Domowy słód orkiszowy 12

Słód to skiełkowane, wysuszone, czasem też uprażone, a na koniec zmielone na mąkę ziarna zbóż. Dodatek słodu może całkowicie zmienić charakter pieczywa, doskonałym przykładem jest tu żytni, bardzo Zobacz więcej
Z nowym 2015 rokiem z ogromną radością i przyjemnością zapraszam Wasna kolejną już dziewiętnastąodsłonę listy "Na zakwasie i na drożdżach". W tym miesiącu Wisła z blogaZapach chleba, która jest Zobacz więcej
Puszyste, miękkie bułki z dodatkiem mąki graham oraz słodu pszenicznego. Składniki (na 8 bułek): 425 g mąki pszennej chlebowej 310 g letniej wody 45 g mąki graham 20 g świeżych drożdży 10 g soli Zobacz więcej
Naszło mnieniedawno nakaszę pęczak, ugotowałam 3/4 szklanki (suchego ziarna)i zrobiłam z niej 2 potrawy, jedną na słodko, drugą na słono. Dzisiaj pokaże Wam jedną z nich :-) Czyli tak jak w tytule, Zobacz więcej
Amarantus, to drugie po Rododendronie idealne imię dla dziecka. Oprócz pięknej nazwy Amarantus posiada szereg innych zalet. Najważniejszą jest to, że to niepozorne, aczkolwiek piękne zboże jest Zobacz więcej
arnika
arnika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Arnikowa kuchnia
PALUSZKI KSIĄŻĘCE 3 SMAKI

PALUSZKI KSIĄŻĘCE 3 SMAKI 151

Paluszki z ciasta francuskiego z nadzieniem w trzech smakach... Pyszna przekąska... "OSTRY INDYK" Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 400g piersi z indyka 1/3 szklanki oliwy 2 ząbki czosnku 2 Zobacz więcej
Chleb z dodatkiem wysłodzin jęczmiennych i prażonej cebulki. Składniki: 1 kg mąki pszennej 250g wysłodzin jęczmiennych/młóta (słód pozostały po procesie filtracji piwa) 0,5 łyżeczki soli 5 ziaren Zobacz więcej