50 odcieni

Sezon na śliwki w pełni. Piętrzą się w skrzynkach owoce różnej wielkości we wszystkich odcieniach fioletu. I zapraszają na konfiturę, ciasto lub po prostu do zjedzenia... Składniki: (na blaszkę ok. 26 Zobacz więcej
NiezlyMlynek
NiezlyMlynek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Niezły Młynek
Tarta jagodowa

Tarta jagodowa 133

0
Na pewno zdążyliście się już zorientować, że jestem fanką prostych deserów i ciast. Lubię takie robić na szczególne okazje. Ten sernik właśnie na taką powstał i jest dowodem na to, że w 15 minut można Zobacz więcej
" Bardzo smaczne ciasto z dodatkiem cukinii, która jest w ogóle nie wyczuwalna, a nadaje ciastu odpowiednią strukturę i wilgotność. Ja cukinii nie obierałam i w cieście można zauważyć gdzieniegdzie Zobacz więcej
, żeby się zbyt szybko nie ścięły. Do 5 miseczek, w których jest zmniejszona ilość wody dodajemy po 50 ml słodzonego mleka skondensowanego i dokładnie mieszamy (ważne, żeby galaretki były wystudzone, Zobacz więcej
Już od jakiegoś czasu mam w posiadaniu książkę „Trendy w smakach 2013”. Książka jest bardzo ładnie wydana i zawiera 50 przepisów Blogerów, które niesamowicie inspirują do tego aby tworzyć nowe Zobacz więcej
ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 45/50 min w 175/180st. Jak ciasto wystygnie przekroić na trzy płaty. NASĄCZENIE: 1/4 szklanki herbaty earl grey (wystudzonej) 1/4 szklanki rumu Obydwa składnik Zobacz więcej
Zielonoza oknami, łąki się zazieleniły, lasy zielone się zrobiły, wszystko wokoło się zieleni, różnymi odcieniami koloru zielonego się mieni. To ja też na zielonodanie przygotowałam, zielną bazylię na Zobacz więcej
istotne jest to, żeby ryż się nie kleił ten polecam w 100%. Ryż nie wymaga długiego gotowania, po czasie jaki zaproponowano na opakowaniu tj. 16 min, jest on idealnie miękki i puszysty, bez Zobacz więcej
2drink.pl
2drink.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
2drink
Nowy likier Crema 84 od Stocka

Nowy likier Crema 84 od Stocka 392

0
, Crema 84 jest mocno alkoholowy, ale nie smakuje whisky, raczej po prostu wódką. Jest bardziej mleczny, wpadający w lekko kakaowy, a nie śmietankowy i ma ciemniejszy odcień. No i jest też tańszy, niż Zobacz więcej
Szybkie migdałowe kruche ciasto,przepyszny waniliowy krem, kwaśne owoce,a wszystko przykryte słodką bezą...Chwila w raju! 150 g.mąki 50 g. mielonych migdałów 1 łyżka cukru 100 g. masła 1 jajko Zobacz więcej
Krewetek ciąg dalszy. Zostało mi w lodówce jedno opakowanie, więc możecie spodziewać się jeszcze jednego przepisu na dniach ;) Tym razem wyszło bardziej minimalistycznie, jeśli chodzi o przyprawy, ale Zobacz więcej
cebuli, poddusić, dodać połowę drobno pokrojonych grzybów. Wlać połowę brendy, zapalić. Dodać tymianek, chwilę poddusić, następnie wlać 50 ml wina, posolić dodać pieprz. Odparować sos. Kotlety Zobacz więcej
Na początku może powiem: niech nie zniechęci Was kolor tego ciasta! Cynamonowo-brązową barwę zawdzięcza migdałom zmielonym wraz ze skórką. Oczywiście można pozbyć się tego odcienia poprzez obranie Zobacz więcej
Marta Ostrowska
Marta Ostrowska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Tajniki smaku
Sernik karmelowy

Sernik karmelowy 373

0
Jesień to piękna kulinarnie pora. Bardzo klimatyczna, kojarzyła mi się zawsze z górą jabłek w ogrodzie i ciężkimi wilgotnymi wypiekami, które wyjątkowo właśnie wtedy przypadają mi do gustu. Jest Zobacz więcej
siemienia lnianego (np. Ekoprodukt) kwaśne jabłko i/lub sok z połowy cytryny 2 czubate łyżki ulubionego dżemu (u mnie z fig, dlatego kolor musu jest brunatny, jeśli użyjecie dżemu w kolorze żółtym Zobacz więcej
powietrzu, w otoczeniu natury. Lasy przybrały już kolory wszystkich odcieni słota i czerwieni! Finalnie, udało mi się zgromadzić w koszyku skromną ilość grzybów, z której dzisiaj przygotowałam tartę. Zobacz więcej
Ansia
Ansia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pin-up Cake
Rabarbarowy curd

Rabarbarowy curd 67

0
Taki wpis o tej porze roku może wydawać się trochę dziwny, wszak to sezon raczej na figi i dynię. Natomiast w moim ogrodzie znalazłam jeszcze kilka łodyg rabarbaru, chociaż przeleżał w lodówce ok. Zobacz więcej
fiołków. Bardzo aromatyczny, przepyszny deser. Wyjątkowy smak w przepięknym głębokim odcieniu fioletu. Do tego pokruszone mocno seledynowe, słodkie pistacje. Uwielbiamy to połączenie kolorów. Zestaw Zobacz więcej
Zielony to strasznie modny kolor, a szczególnie w mojej kuchni. Ostatnio większość serwowanych przeze mnie dań jest właśnie zielona, a odcienie tej zieleni są od pasteli aż po intensywne i nasycone. Zobacz więcej
Wisienka
Wisienka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Chatka Wiedźmy
Zielony Talerz

Zielony Talerz 63

0
Lato, gorąco, nikt nie chce ani mięsa, ani makaronu. W takie dni najsmaczniejsze są warzywa. A to jest właśnie idealne na upały, warzywno-warzywne danie, w dodatku w kilku odcieniach soczystej Zobacz więcej