adiraja

ZOBACZ TAKŻE:

{{headerMessage}}
Zupa ta jest modyfikacją przepisu z książki Kuchnia Kryszny autorstwaDasa Adiraja. W oryginalnym przepisie użyty został groch (tur dal), tutaj zastąpiłam go czerwoną soczewicą dzięki czemu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wspaniała przekąska nie tylko dla męża do piwka ;) Rozpływają się w ustach, są kruche w środku. Przepis inspirowany książką „Kuchnia Kryszny indyjskie potrawy wegetariańskie” aut. Adiraja dasa ciasto Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis zainspirowany recepturą pochodzącą z książki "Kuchnia Kryszny" Adiraja Dasa, którą od dłuższego czasu magluję w kuchni na okrągło. Książka jest rewelacyjna. Jeśli ktoś nie miał jej jeszcze w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
(ok 2 łyżki) opcjonalnie sok z cytryny do polania placuszków W misce wymieszać mąki, kmin, cayenne, kurkumę, sól, pieprz, kolendrę mieloną i świeżą, stary imbir. Następnie powoli dodawać wodę, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis zainspirowany recepturą pochodzącą z książki "Kuchnia Kryszny" Adiraja Dasa, którą od dłuższego czasu magluję w kuchni na okrągło. Książka jest rewelacyjna. Jeśli ktoś nie miał jej jeszcze w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Już po urlopie, czas zabrać się za nowe wpisy :) Z wakacji wróciłam z książkąAdiraja Dasa „KUCHNIA KRYSZNY indyjskie potrawy wegetariańskie” - dlaczego? Kosztowała 5 złotych, a kuchnia indyjska zawsze Zobacz więcej
pani Kanka
pani Kanka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pani Kanka
halawa z kaszy manny i jabłek

halawa z kaszy manny i jabłek 363

0
{{headerMessage}}
garnku zagotować wodę z rodzynkami, jabłkami i przyprawami. Do prażonej kaszy wlewać powili gorący płyn cały czas mieszając. Uwaga, będzie pryskać! Gotować chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, Zobacz więcej
hrabianka
hrabianka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuję. Bez kitu.
Trochę Azji na obiad

Trochę Azji na obiad 107

0
{{headerMessage}}
Jakiś czas temu wypróbowałam nietypowe połączenie kurczaka z ananasem i brzoskwinią. Dla uatrakcyjnienia tego tercetu wykorzystałam zestawienie przypraw z książki Adiraja dasa Kuchnia Kryszny. Potrawa Zobacz więcej
Filip
Filip Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jem warzywa!
Ziemniaki zapiekane z serem panir

Ziemniaki zapiekane z serem panir 135

2
{{headerMessage}}
Dzisiejsza potrawa powstała pod wpływem inspiracji z książki Adiraja Dasa „Kuchnia Kryszny – Indyjskie potrawy wegetariańskie”. Zatęskniliśmy za Indiami i smakiem paniru, więc na niedzielny obiad Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kryszny" (autor:Adiraja Dasa). Na końcu wpisu znajdzie się też i ta receptura :) Pomidorowy dahl z soczewicy Składniki: 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła lub oleju 1 łyżeczka garam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mama kupiła mleczko kokosowe w puszce i pozwoliła mi je jakoś wykorzystać. Aby znaleźć inspirację sięgnęłam do książki kucharskiej „Kuchnia Kryszny. Indyjskie potrawy wegetariańskie” autorstwa Adiraja Zobacz więcej
thiessa
thiessa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Podróże kulinarne
Dal z grochu i pomidorów

Dal z grochu i pomidorów 140

0
{{headerMessage}}
, e jest to chyba jedyne danie w przypadku, ktrego uycie natki pietruszki zamiast kolendry nie bdzie profanacj, bo zarwno z kolendr jak i natk zupa smakuje wietnie. Na podstawie "Kuchnia Kryszny" Zobacz więcej
ślifka
ślifka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zielonaslifka.blogspot.com
Masala Dosza

Masala Dosza 182

0
{{headerMessage}}
zupełnie zwyczajnie tak jak naleśniki, zalecam na suchej patelni, wychodzą śliczne: a potem pozostaje już tylko owijać farsz naleśnikiem, tak jak po naszemu... i podsmażyć takie naleśniki przed Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i hinduskiego. Zapraszam na Alu Kofta! ALU KOFTA (przepis pochodzi z wspaniałej książki "Kuchnia Kriszny" Adiraja Dasa) Kofty: 5 surowych ziemniaków startych na grubej tarce pół kalafiora startego na Zobacz więcej
ginger&honey
ginger&honey Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ginger&honey
Pakora

Pakora 383

0
{{headerMessage}}
Uwielbiam to danie za to, że stanowi doskonałą przystawkę/side dish do orientalnego posiłku, jak również przepyszną przekąskę do piwa, czy na przyjęcie. Podana tutaj mieszanka przypraw jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na to danie składają się z dwa fantastyczne przepisy pochodzące z różnych źródeł. Cytrynowy ryż kocham nad życie i mogę jeść łyżkami o każdej porze dnia, na ciepło i na zimno. Przygotowuję go od lat, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z książki Kuchnia Kryszny Adiraja dasa z małymi modyfikacjami dla 4 osób Składniki: 200 gr fasolki mung (ja z braku użyłam czerwonej soczewicy) 1,9 l wody ok. 1-1,5 łyżeczki soli 3 liście laurowe 1 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Adiraja dasa (s.85) robi się w sposób następujący: 2,3 l mleka należy zagotować i następnie schłodzić do temp. ok. 45 stopni (można to sprawdzić zanurzając do mleka mały palec; jeżeli utrzymamy go Zobacz więcej
thiessa
thiessa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Podróże kulinarne
Sukta

Sukta 285

0
{{headerMessage}}
Autor: thiessa @ 6:54am, Wtorek 18 Padziernik 2011. rdo: "Kuchnia Kryszny" Adiraja Dasa Jakie pi lat temu przywiozam z Azji gorzkiego melona (przepkla ogrkowata, balsamka ogrkowata) z przeznaczeniem Zobacz więcej
spaceage
spaceage Obserwuj blogaObserwujesz bloga
więcejyofu!
Kremowa zupa warzywna

Kremowa zupa warzywna 103

0
{{headerMessage}}
Z nowym rokiem z nową książką (nie szkodzi, że w rzeczywistości zdjęcia pochodzą sprzed ponad roku). Nie będzie to niestety wpis optymistyczny, pozytywny czy też budujący. Sprawa dotyczy książki „ Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: