aj ar

Dokładnie dwa lata temu po świecie lotem błyskawicy rozniosła się wieść, że naukowiec z Harvardu poszukuje odważnej ochotniczki, która miałaby zostać matką neandertalczyka. Oczywiście, zanim cokolwiek Zobacz więcej
W nagrodę za piątkę na dyplomie obiecałam sobie niezwykłą książkę Matta Ridleya Czerwona Królowa, która w Polsce ukazała się nakładem wydawnictwa Rebis. Niebyt zgrabne tłumaczenie niestety ujmuje Zobacz więcej
Moussaka kojarzy się z typowo grecką potrawą. Jednak różne wersje tego dania, którego bazowym składnikiem są oberżyny - bakłażany, są znane również na Bałkanach, w północnej Afryce oraz krajach Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Chlebek arabski

Chlebek arabski 19

Najlepszy jest ten upieczony własnoręcznie. Doskonały dodatek do arabskich dań na ciepło lub do past. Przepis zaczerpnęłam z książki z której ostatnio na potęgę korzystam. Tyle pięknych książek Zobacz więcej
Są w Walii bardzo popularne, i dostępne w każdym markecie spożywczym :) Niesamowicie proste i szybkie w wykonaniu. Innowacją jest to, że ciasteczka smaży się ... na patelni. I tutaj trochę się Zobacz więcej
Zupa pomidorowa z soczewicą i kolendrą - zupa pomidorowa w stylu arabskim Kuchnia libańska zaliczana jest do kuchni typu śródziemnomorskiego. Obfituje w produkty pełnoziarniste, różnego rodzaju kasze Zobacz więcej
Cześć, jeśli znudził się Wam zwykły rosół to wypróbujcie koniecznie jego libańską wersję, która jest dużo bardziej aromatyczna. Inspiracje do takiej wersji rosołu znalazłam w książce „Hummus, za’atar Zobacz więcej
Ma`amoul (mamul, maamoul) to tradycyjne arabskie ciasteczka. Kruche ciasteczka nadziewane masą daktylową, masą z orzechów włoskich, laskowych lub pistacji. Fantazyjne kształty ciastek uzyskasz przy Zobacz więcej
Pieczone bakłażany - połączenie kuchni arabskiej i żydowskiej. Będzie pysznie - obiecuję! Bakłażany w kuchni to zdecydowanie znak, że lato minęło. Jak zwykle za szybko i było za krótkie. Heheh, ale Zobacz więcej
Ogórkowa, rosół czy barszcz? Niee, moją ulubioną zupą zawsze była pomidorowa. Jeśli jednak nie macie ochoty na tradycyjną wersję, wypróbujcie ten przepis na gęstą, aromatyczną, lekko pikantną, arabską Zobacz więcej
jot_em
jot_em Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Paranoje Podniebienia
Sałatka arabska

Sałatka arabska 1867

Po szaleństwach na jubileuszowym balu mojego liceum, spotkaniach po latach z kolegami i koleżankami oraz mocy wspomnień nie miałam siły na tworzenie niedzielnych, wykwintnych dań. W takie dni Zobacz więcej
Agiatis
Agiatis Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja kulinarna przygoda
Chleb Arabski

Chleb Arabski 1954

To jeden z typowych arabskich chlebów. Bardzo wszechstronny jeśli chodzi o zastosowanie. Napełnia się je mięsem, serami, możemy "bawić" się farszem i w ten sposób nadać własny niepowtarzalny smak! Zobacz więcej
Wyraczynka
Wyraczynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia z wyrakiem
Domowy chlebek arabski

Domowy chlebek arabski 164

Chlebek arabski to podstawa, ponieważ tradycyjnie w tym regionie świata nie korzysta się ze sztućców przy jedzeniu większości potraw. Poza tym o wiele lepiej smakuje np. domowy hummus z własnoręcznie Zobacz więcej
Doskonała jesienna sałatka. Brak mi słów. Zjadam całą na jednym posiedzeniu Składniki na sałatkę "Arabska jesień" puszka cieciorki duża czerwona cebula, pokrojona w grube piórka 1 mała marchew, Zobacz więcej
KuchMich
KuchMich Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchMich
Arabski chlebek

Arabski chlebek 1218

Bardzo fajnym dodatkiem, zarówno do dań kuchni arabskiej, palestyńskiej lub nawet indyjskiej jest chleb pita. Placki tego typu często znane są pod wieloma nazwami i łączy je dosyć sporo, jednak Zobacz więcej
Kasia Karakaya
Kasia Karakaya Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchniaBezGranic
Arabski chlebek

Arabski chlebek 731

Pita, to pieczywo bardzo popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu. Okrągłe, pszenne, płaskie plackijedzone są najczęściej z pikantnymi sosami. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia Zobacz więcej
monikastogowska
monikastogowska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
comfort food
Sałatka arabska.

Sałatka arabska. 467

Targ w Jerozolimie, my po przejściu kilku kilometrów murami miasta, gorąco, świeży sok z granatów, papuga mówiąca Shalom. Chyba bardziej zmęczeni niż głodni, ale mimo to, ktoś mówinajlepszy hummus w Zobacz więcej
Rozgotowana
Rozgotowana Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rozgotowana.pl
Chlebek arabski.

Chlebek arabski. 311

chlebki lekkie i idealne do hummusu i innych potraw, nie tylko arabskich. Składniki (na ok.8-10 chlebków): 15 g drożdży prasowanych, 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody, 1 Zobacz więcej