Przepis na aji

Powiązane przepisy:

Tak jak kuchnia włoska kojarzy nam się z aromatem bazylii i oregano, tak samo wspomnienie o kuchni peruwiańskiej tym, którzy zetknęli się z nią chociaż jeden, jedyny raz, zapewne przywiedzie na myśl Zobacz więcej
Jedną z najciekawszych papryczek, jakie w tym roku hodowaliśmy w ogródku były papryczki aji limo, znane u nas bardziej jako papryczki lemon drop. Osiągają od 30 000 do 50 000 w skali Scoville’a, czyli Zobacz więcej
Narodowe danie Peru - klasyczny, pyszny przykład kuchni kreolskiej, czyli genialnego połączenia tradycji kulinarnych Starego i Nowego Świata. To bogactwo i różnorodność jest tym, co nadaje kuchni Zobacz więcej
[zupka] Aji-No-Moto – Kurczak po Japońsku – Poradnik Smaku Posiłki Zupy Zapiekanki Pieczenie Kotlety Potrawki Roladki Sosy Sałatki Napoje Śniadania Makarony Surówki Dieta Bezglutenowa Danie mięsne Zobacz więcej
Christopher
Christopher Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarny karnet Christophera
Chicken  curry.

Chicken curry. 59

Kurczak w sosie curry. Przepis jest w moich zbiorach od 15 lat. Pierwszy raz ugotował go dla mnie filipiński kucharz i od tego czasu często gości na moim stole. Jest banalnie prosty, a kurczak i sos Zobacz więcej
Kasieńka
Kasieńka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Plate of Joy
Korona Smakosza 2014

Korona Smakosza 2014 59

Kulinaria i wszystko co z nim związane od kilku lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Coraz popularniejsze są programy i wydawnictwa kulinarne, co za tym idzie gotowanie w domu, a modniejsze staje Zobacz więcej
Obok przepysznego quiche ze szpinakiem, na naszym sylwestrowym stole znalazły się pieczone pierogi. Tutaj też muszę się przyznać, że pierogi robiłam pierwszy raz w życiu i to zupełnie samodzielnie. I Zobacz więcej
Przepis na sałatkę z rukoli, melona, pomidorów a wszystko posypane prażonym słonecznikiem, orzechami oraz sezamem. Sałatka jest bardzo szybka w wykonaniu, lekka i nada się idealnie jako dodatek do Zobacz więcej
Po niespodziewanej miesięcznej nieobecności na blogu zapraszam na kolejny przepis rodem z Ekwadoru, w roli głównej ze składnikiem bardzo egzotycznym, aczkolwiek już czasem w polskich sklepach Zobacz więcej
Składniki:kilka ziemniakówulubione przyprawy(curry, rozmaryn, bazylia, ostra papryka, sól, pieprz)bułka tarta2 łyżki oleju *** Ingredients:some potatoesfavorite spices(curry, rosemary, basil, hot Zobacz więcej
Po wielu godzinach zaczytywania się w książkach o historii i kulturze kulinarnej Peru, zabrałam się za przygotowanie jedzenia. Niestety, niektóre składniki chyba są nie do dostania w Polsce. Do nich Zobacz więcej
Oto moje popisowe danie wieczoru Sylwestrowego w Chile. Po raz pierwszy robiłam jakąkolwiek tarte, baaa…. po raz pierwszy jadłam szpinak, więc zupełnie nie wiedziałam jak całość ma smakować. Na Zobacz więcej
O pierwszym (i ostatnim) sushi na telefon. Portal pyszne.pl zwrócił się do mnie z pytaniem, czy nie zechciałbym przetestować i opisać jego możliwości w zakresie pośrednictwa w dostarczaniu posiłków, Zobacz więcej
Ajiaco - kolumbijska zupa pochodząca z rejonów Bogoty, wywodząca się jeszcze z czasów prekolumbijskich. Współcześnie gotowana z trzech rodzajów ziemniaka, z kolbami młodej kukurydzy, delikatnym mięsem Zobacz więcej
Leżało sobie u mnie w kuchni na parapecie mango i dojrzewało, aż w końcu wymyśliłam co mam ochotę z nim zrobić i tak powstało to :) Składniki: 4 łyżki ugotowanej czerwonej quinoy 4 arkusze papieru Zobacz więcej
Sos chimichurri to nie tylko świetny dodatek do steków, super sprawdza się do różnego rodzaju placuszków i przystawek, a jak mi go za dużo zostaje to polewam nim sałatki. Tym razem przygotowałam Zobacz więcej
Jeśli zastanawiacie się, czym na imprezie zastąpić, kochaną przez wszystkich, ale już trochę nudną sałatkę ziemniaczaną, to mam dla Was przepis. Peruwiańska causa to danie, na które zawsze po ciuchu Zobacz więcej
Jestem studentką etnologii i przyznaję po kilku zajęciach na jakich byłam, że dobrze wybrałam. Mam nadzieję, że seminarium i pisanie pracy mnie nie zje oraz, że wytrwam w sumiennym chodzeniu do Zobacz więcej
Zapowiada się ochłodzenie, wiosna nie chce się rozkręcić, więc zastanawiałam się ostatnio ile czasu w moim życiu spędziłam w gorącym Peru. Podliczyłam wszystkie wyjazdy i okazało się, że 2 lata. Zobacz więcej
Nie ma nic lepszego u progu jesieni, jak sezonowa zupka :) Dziś postawiłam na kolor, ale smak też niczego sobie ;) Zupa jest bardzo prosta, z kilku składników z dodatkiem czerwonej quinoy i szczawiku Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: