Przepis na aji de gallina

Brazylia daleko od nas co nie oznacza że potrawy tej kuchni mają nam być nieznane. Zapraszam na pierożki, nietypowe dla nas bo smażone w głębokim tłuszczu ale przepyszne i polecam zajadać z różnymi Zobacz więcej
Przekąska przed wystawnym obiadem albo danie na kolację, najlepiej ze świeżą bagietką maczaną w oliwie. Pyszna, wspaniale razem się komponująca, z małą ilością tłuszczu - zdrowa. Letnie, Zobacz więcej
Kuchnia fusion jednym odpowiada innym nie. Może się kojarzyć z dziwnymi próbami połączenia na siłę składników z rożnych, niekoniecznie kompatybilnych kultur kulinarnych. Celowali w tym w ubiegłym Zobacz więcej
4 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka ostrej papryki lub ostrych papryczek sznurek bawełniany Przygotowanie: 1. W kubku zmieszaj wszystkie składniki, boczek rozetnij wzdłuż dłuższego boku tak aby powstał Zobacz więcej
Jedną z najciekawszych papryczek, jakie w tym roku hodowaliśmy w ogródku były papryczki aji limo, znane u nas bardziej jako papryczki lemon drop. Osiągają od 30 000 do 50 000 w skali Scoville’a, czyli Zobacz więcej
Składniki:kilka ziemniakówulubione przyprawy(curry, rozmaryn, bazylia, ostra papryka, sól, pieprz)bułka tarta2 łyżki oleju *** Ingredients:some potatoesfavorite spices(curry, rosemary, basil, hot Zobacz więcej
Kolejny 'wytrawny' przepis :). Wspaniałe niecodzienne danie, idealne na obiad. Co prawda jest pracochłonne, ale dla smaku - warto! Gorąco zachęcam do wykonania, są przepyszne :). Zapraszam po przepis. Zobacz więcej
Po niespodziewanej miesięcznej nieobecności na blogu zapraszam na kolejny przepis rodem z Ekwadoru, w roli głównej ze składnikiem bardzo egzotycznym, aczkolwiek już czasem w polskich sklepach Zobacz więcej
Względnie nowym odkryciem dla mnie jest afrykański sklepik na Andersa. Miejsce dość dziwne i z zewnątrz niezbyt zachęcające przypadkowego nabywcę do wstąpienia, warto się jednak przełamać bo tylko tu Zobacz więcej
u-pieczona
u-pieczona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
u-pieczona
Sopa de ajo

Sopa de ajo 247

Sope de ajo, hiszpańska zupa czosnkowa, którą równie często można spotkać na Kubie. Smaczna, szybka i sycąca. Jajko podawane z zupą idealnie dopełnia potrawę. Czosnek i woń papryki jest wspaniałym Zobacz więcej
Mam nadzieję, że teraz już wchodzę na właściwe tory. I tak na razie przepisy jakie się tutaj będą pojawiać będą z tych ekspresowych, nie wymagających wielkich nakładów pracy. Tym sposobem po Zobacz więcej
Najlepsza sałatka jaką jadłam - z kurczakiem polanym pysznym sosem z niebieską pleśnią, z truskawkami, które dzięki marynacie na bazie octu balsamicznego uzyskują zupełnie inny smak. Nie lubię sałatek Zobacz więcej
Ceviche to popularny na pacyficznym wybrzeżu Ameryki Południowej i Środkowej sposób przyrządzania ryby i owoców morza poprzez marynowanie ich w soku z owoców cytrusowych. Kwasy zawarte w soku ścinają Zobacz więcej
... a w zasadzie chińsko-peruwiański, gdyż to współcześnie klasyczne peruwiańskie danie wywodzi się z kuchni chińskiej. Przy okazji przepisu na aji de gallinawspominałem o wpływie rożnych kultur na Zobacz więcej
Typowe chilijskie danie prosto z „campo” czyli tutejszej wsi. Obok porotos con rienda jedno z bardziej popularnych obiadów Chilijczyków. W sumie danie tak popularne, że nawet inne państwa latynoskie Zobacz więcej
Tak jak kuchnia włoska kojarzy nam się z aromatem bazylii i oregano, tak samo wspomnienie o kuchni peruwiańskiej tym, którzy zetknęli się z nią chociaż jeden, jedyny raz, zapewne przywiedzie na myśl Zobacz więcej
Sari
Sari Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
hejslodkiezycie
Paella ibérica

Paella ibérica 58

Ryz z duza iloscia bardzo dobrego miesa:)Bardzo smaczna paella.Jadlam juz rozne,ale ibérica/z samego miesa nie.Udana kolacja.Wszyscy zjedli ze smakiem i zostalo jeszcze paelli na jutro.Mysle,ze moze Zobacz więcej
Takie sobie pierożki, udające podudzie kurczaka. Stąd ich nazwa. Po polsku „podudzie kurczaka” a po portugalsku „Coxinha de galinha”. Są przysmakiem w Brazylii. Skąd wzięła się ich nazwa i skąd Zobacz więcej
smakowite
smakowite Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakowite.com
Kuchnia peruwiańska

Kuchnia peruwiańska 234

Wyprawę do Peru oceniam jako bardzo udaną. Najbardziej zachwyciło nas Machu Picchu – jeden z siedmiu cudów świata, niesamowite miejsce, żadne zdjęcie nie odda jego magii. Do tego mnóstwo alpak i lam Zobacz więcej
Narodowe danie Peru - klasyczny, pyszny przykład kuchni kreolskiej, czyli genialnego połączenia tradycji kulinarnych Starego i Nowego Świata. To bogactwo i różnorodność jest tym, co nadaje kuchni Zobacz więcej