Przepis na aji de gallina

Narodowe danie Peru - klasyczny, pyszny przykład kuchni kreolskiej, czyli genialnego połączenia tradycji kulinarnych Starego i Nowego Świata. To bogactwo i różnorodność jest tym, co nadaje kuchni Zobacz więcej
Tak jak kuchnia włoska kojarzy nam się z aromatem bazylii i oregano, tak samo wspomnienie o kuchni peruwiańskiej tym, którzy zetknęli się z nią chociaż jeden, jedyny raz, zapewne przywiedzie na myśl Zobacz więcej
... a w zasadzie chińsko-peruwiański, gdyż to współcześnie klasyczne peruwiańskie danie wywodzi się z kuchni chińskiej. Przy okazji przepisu na aji de gallinawspominałem o wpływie rożnych kultur na Zobacz więcej
smakowite
smakowite Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakowite.com
Kuchnia peruwiańska

Kuchnia peruwiańska 234

Wyprawę do Peru oceniam jako bardzo udaną. Najbardziej zachwyciło nas Machu Picchu – jeden z siedmiu cudów świata, niesamowite miejsce, żadne zdjęcie nie odda jego magii. Do tego mnóstwo alpak i lam Zobacz więcej
Po niespodziewanej miesięcznej nieobecności na blogu zapraszam na kolejny przepis rodem z Ekwadoru, w roli głównej ze składnikiem bardzo egzotycznym, aczkolwiek już czasem w polskich sklepach Zobacz więcej
Składniki:kilka ziemniakówulubione przyprawy(curry, rozmaryn, bazylia, ostra papryka, sól, pieprz)bułka tarta2 łyżki oleju *** Ingredients:some potatoesfavorite spices(curry, rosemary, basil, hot Zobacz więcej
4 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka ostrej papryki lub ostrych papryczek sznurek bawełniany Przygotowanie: 1. W kubku zmieszaj wszystkie składniki, boczek rozetnij wzdłuż dłuższego boku tak aby powstał Zobacz więcej
Sari
Sari Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
hejslodkiezycie
Paella ibérica

Paella ibérica 58

Ryz z duza iloscia bardzo dobrego miesa:)Bardzo smaczna paella.Jadlam juz rozne,ale ibérica/z samego miesa nie.Udana kolacja.Wszyscy zjedli ze smakiem i zostalo jeszcze paelli na jutro.Mysle,ze moze Zobacz więcej
Ceviche to popularny na pacyficznym wybrzeżu Ameryki Południowej i Środkowej sposób przyrządzania ryby i owoców morza poprzez marynowanie ich w soku z owoców cytrusowych. Kwasy zawarte w soku ścinają Zobacz więcej
Typowe chilijskie danie prosto z „campo” czyli tutejszej wsi. Obok porotos con rienda jedno z bardziej popularnych obiadów Chilijczyków. W sumie danie tak popularne, że nawet inne państwa latynoskie Zobacz więcej
Brazylia daleko od nas co nie oznacza że potrawy tej kuchni mają nam być nieznane. Zapraszam na pierożki, nietypowe dla nas bo smażone w głębokim tłuszczu ale przepyszne i polecam zajadać z różnymi Zobacz więcej
Takie sobie pierożki, udające podudzie kurczaka. Stąd ich nazwa. Po polsku „podudzie kurczaka” a po portugalsku „Coxinha de galinha”. Są przysmakiem w Brazylii. Skąd wzięła się ich nazwa i skąd Zobacz więcej
Kolejny 'wytrawny' przepis :). Wspaniałe niecodzienne danie, idealne na obiad. Co prawda jest pracochłonne, ale dla smaku - warto! Gorąco zachęcam do wykonania, są przepyszne :). Zapraszam po przepis. Zobacz więcej
u-pieczona
u-pieczona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
u-pieczona
Sopa de ajo

Sopa de ajo 243

Sope de ajo, hiszpańska zupa czosnkowa, którą równie często można spotkać na Kubie. Smaczna, szybka i sycąca. Jajko podawane z zupą idealnie dopełnia potrawę. Czosnek i woń papryki jest wspaniałym Zobacz więcej
Najlepsza sałatka jaką jadłam - z kurczakiem polanym pysznym sosem z niebieską pleśnią, z truskawkami, które dzięki marynacie na bazie octu balsamicznego uzyskują zupełnie inny smak. Nie lubię sałatek Zobacz więcej
Względnie nowym odkryciem dla mnie jest afrykański sklepik na Andersa. Miejsce dość dziwne i z zewnątrz niezbyt zachęcające przypadkowego nabywcę do wstąpienia, warto się jednak przełamać bo tylko tu Zobacz więcej
Przekąska przed wystawnym obiadem albo danie na kolację, najlepiej ze świeżą bagietką maczaną w oliwie. Pyszna, wspaniale razem się komponująca, z małą ilością tłuszczu - zdrowa. Letnie, Zobacz więcej
Mam nadzieję, że teraz już wchodzę na właściwe tory. I tak na razie przepisy jakie się tutaj będą pojawiać będą z tych ekspresowych, nie wymagających wielkich nakładów pracy. Tym sposobem po Zobacz więcej
Kuchnia fusion jednym odpowiada innym nie. Może się kojarzyć z dziwnymi próbami połączenia na siłę składników z rożnych, niekoniecznie kompatybilnych kultur kulinarnych. Celowali w tym w ubiegłym Zobacz więcej
Jedną z najciekawszych papryczek, jakie w tym roku hodowaliśmy w ogródku były papryczki aji limo, znane u nas bardziej jako papryczki lemon drop. Osiągają od 30 000 do 50 000 w skali Scoville’a, czyli Zobacz więcej