ajran

ZOBACZ TAKŻE:

Iza
Iza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Ajran - napój jogurtowy

Ajran - napój jogurtowy 141

0
Ajran - mój ratunek w upalne dni Składniki: * 1 opakowanie jogurtu naturalnego * woda * sól Jogurt przekładamy do miseczki. Do kubeczka po jogurcie wlewamy wodę. Połowę wody dodajemy do jogurtu i Zobacz więcej
Marikijka
Marikijka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pyszne.blox.pl
Ajran-kuchnia turecka

Ajran-kuchnia turecka 144

0
Ajran- to orzeźwiający turecki napój, w sam raz na upalne dni. Jest kilka wersji przrządzania tego smacznego napoju, dziś przedstawiam jedną z nich. Składniki: 300 ml. gęstego zimnego jogurtu 100 ml. Zobacz więcej
W Polsce upały się skończyły, na szczęście w Turcji wciąż trwa lato więc ten napój wciąż jest na czasie. Poza tym nie pijemy go jedynie w upały a właściwie zawsze, jedząc różnego rodzaju kebaby lub Zobacz więcej
Ela Ma
Ela Ma Obserwuj blogaObserwujesz bloga
potrawy półgodzinne
Na upaly ajran

Na upaly ajran 76

0
Ajran z bazylią Ajran to turecki napój na bazie jogurtu i wody z odrobiną soli. Bardzo orzeźwiający i przynoszący ulgę w takie dni jak ostatnio, temperatury zdecydowanie powyżej 30 stopni C, a nawet Zobacz więcej
AJRAN na upalne dni Dobre pićku na lato- ajran Wstęp: Goszcząc w przybytkach kebabu do posiłku chętnie popijam ajran. Długo zastanawiałem się jak oni to robią. W końcu poszperałem nieco w sieci i Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Ajran - napój jogurtowy

Ajran - napój jogurtowy 107

0
Ajran jest to napój jogurtowy pity często w Turcji jak i krajach Bliskiego Wschodu. Ja sama znam kilka wersji tego napoju więc zakładam że jest ich bardzo dużo. Uwielbiam ten lekko słonawy smak ajranu Zobacz więcej
Pewien klient poprosił o przepis na ajran.Zazwyczaj robimy ten pyszny napój z jogurtu naturalnego "na oko"... Więc, by być pewną proporcji i smaku otrzymanego ajranu poszłam do kuchni i zrobiłam. Stoi Zobacz więcej
Co prawda każdego dnia wypijam całkiem spore ilości wody, ale czasem lubię lekką odmianę w wyborze napoju. Dawno, dawno temu, czyli jeszcze na studiach, wybrałam się z koleżankami do Turcji i tam Zobacz więcej
KapuśniakSkoro już jesień to trzeba też pomyśleć o rozgrzewajacyhc zupach. I nie chodzi mi bynajmniej o tureckie zupy krem, które najczęściej są na zasmażce i nie mają w sobie prawie wcale warzyw. Zobacz więcej
emilia
emilia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Turcja od kuchni
Tatarska kobate

Tatarska kobate 108

1
Tatarska kobate Przepisy na blogu rozpoczęłam od obiecanego wpisu o soku z czarnej marchwi i buraka. Kolejny wpis będzie odrobiną prywaty ponieważ podam przepis na tatarską kobate. Kobate to danie Zobacz więcej
Orcia
Orcia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Orcia
Bulgaria Magica

Bulgaria Magica 82

0
Wczoraj za namową koleżanki udałam się do restauracji Bulgaria Magica przy placu Unii Lubelskiej na ul. Marszałkowskiej. Muszę przyznać, że jestem rozczarowana. Wchodząc do lokalu, wita nas Zobacz więcej
Orcia
Orcia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Orcia
Bulgaria Magica

Bulgaria Magica 67

0
Wczoraj za namową koleżanki udałam się do restauracji Bulgaria Magica przy placu Unii Lubelskiej na ul. Marszałkowskiej. Muszę przyznać, że jestem rozczarowana. Wchodząc do lokalu, wita nas Zobacz więcej
na to układamy starty ser żółty, sucuk, oliwki i pomidory. Brzegi ciasta posypujemy sezamem. Dla lepszego smaku w brzegi pizzy możemy zawinąć odrobinę sera żółtego. Pizzę pieczymy 15-20 minut w Zobacz więcej
Dziś międzynarodowy dzień pizzy więc... pieczemy tradycyjną bułgarską banicę :) Banica to rodzaj zapiekanego placka przekładanego białym, słonym serem. W innych krajach znana jako burek, banica Zobacz więcej
Uwielbiam bliny. Te z drożdżami, te gryczane, na słodko i na wytrawnie. Dziś zapraszam na placki ze szparagami i szynką sezonowaną. Bliny gryczane ze szparagami i szynką – przepis (13-15 placków): 200 Zobacz więcej
- dodajemy pokrojone drobno, namoczone grzyby suszone i podduszoną cebulkę, doprawiamy rozmarynem, ewentualnie jeszcze kiszonego ogóreczka startego i odciśniętego węgierska - dodajemy koncentrat Zobacz więcej
: Chłodnik jogurtowy z miętą, czosnkiem i smażoną ciecierzycą 2 kubki jogurtu greckiego/bałkańskiego 1 kubek kefiru/ajranu 2 ogórki gruntowe 2 spore ząbki czosnku łyżka suszonej mięty łyżeczka kuminu Zobacz więcej
liście buraka drobno kroimy, dodajemy pokruszony twaróg i przyprawy. Jeśli do farszu używacie słonego sera typu feta nie musicie dodatkowo solić. Przyprawiamy pieprzem i papryką, dokładnie mieszamy. Zobacz więcej
jedzone w Bułgarii na śniadanie w towarzystwie czarnej kawy, soku owocowego lub ajranu. Chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku. Przepis pochodzi z książki "Ciasta słodkie i wytrawne" Heleny Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: